• 瀏覽: 5,119
  • 回覆: 27
話說小弟五月過去做野,知道金巴要預早book,過關要準備當日出既測試通過過証明

我想知道:
而家經金巴過去流程大致上係點?
如果我無book酒店係咪到時過完關會有安排酒店俾我?
價錢係幾多?
幾時找數同埋洗唔洗俾按金?
有冇其他洗費要注意?
14日酒店隔離完之後個7日隔離,如果我自己有地方住係咪要預早申報?

唔該晒🙏🏻

=HKDiz= EiYun
熱賣及精選
Ps:我係澳門人

引用:
原帖由 lsdr6ioio 於 2021-4-24 06:11 PM 發表

Ps:我係澳門人
如果係澳門人第一次住隔離酒店係免費,第二次開始自費,亦可以選擇自選酒店隔離(自費)

自費可以上網book,即時用信用卡比錢

金巴方面就用weChat book車票,有晒時間、日期選擇

如果你冇book酒店,過關嗰陣亦會安排,都係去琴酒店直接比錢,唔需要按金

依家要填澳門住址

引用:
原帖由 借宿一宵 於 2021-4-25 11:35 AM 發表

如果係澳門人第一次住隔離酒店係免費,第二次開始自費,亦可以選擇自選酒店隔離(自費)

自費可以上網book,即時用信用卡比錢

金巴方面就用weChat book車票,有晒時間、日期選擇
澳門人第一次住隔離酒店沒有免費,一開始就自費

引用:
原帖由 eriealan 於 2021-4-25 11:55 AM 發表

澳門人第一次住隔離酒店沒有免費,一開始就自費
第一次..是有免費..但重點是..上一年有冇係澳門住夠半年!!!!

但樓主..問得....多數都冇住夠半年....

官方派的酒店...多數都係殘舊所謂4星...但係連WIFI..都收唔到..(我個時係.皇庭海景)
14日...5600$MOP...包三餐...可以叫外賣...但時間只可能...5PM-7PM

想住好D..5星選擇

E家就有葡京人.喜來燈(但好似話唔再做隔離酒店)(因為開始多反遊客)
所以得反葡京人(全新,味正式開業.所以D房都全新)

但700$日!!

引用:
原帖由 lsdr6ioio 於 2021-4-24 06:08 PM 發表

話說小弟五月過去做野,知道金巴要預早book,過關要準備當日出既測試通過過証明

我想知道:
價錢係幾多?
有冇其他洗費要注意?
14日酒店隔離完之後個7日隔離,如果我自己有地方住係咪要預早申報?

唔該晒🙏🏻
首先做左核酸檢查(政府社區中心240蚊)例如今日下午做,明天早上8點後出報告(紙質)
做完檢查就上網買定明日金巴飛(信用卡)
過關就冇乜特別,不過要留意機場巴士經關口d班次大約一小時一班,miss左就大獲~唔想等太奈或早到就的士~金巴就固定左班次~
重點係酒店,如果係咪都係自費,銀包鬆動既零可選擇貴d,平既都係皇庭,冇wifi之餘其實真係好污糟~

引用:
原帖由 火野龍一 於 2021-4-25 12:58 PM 發表

第一次..是有免費..但重點是..上一年有冇係澳門住夠半年!!!!

但樓主..問得....多數都冇住夠半年....

官方派的酒店...多數都係殘舊所謂4星...但係連WIFI..都收唔到..(我個時係.皇庭海景)
14日...5600$MOP...包三餐...可以叫外賣...但時間只可能...5PM-7PM

想住好D..5星選擇

E家就有葡京人.喜來燈(但好似話唔再做 ...
現在指定都係皇廷~

引用:
原帖由 lsdr6ioio 於 2021-4-24 06:08 PM 發表

我想知道:
價錢係幾多?
有冇其他洗費要注意?

唔該晒🙏🏻
我6月要去澳門5天...先鎖14天...然後要回香港
希望到時鎖7天啦

留意吓回港易的條件
可能回港免隔離

引用:

我想知道:
價錢係幾多?
有冇其他洗費要注意?

唔該晒🙏🏻
衹須隔離14日就得,7日自我管理已經取消

😚

附件

IMG_20210426_210233.jpg(132.36 KB)

2021-4-26 09:04 PM

引用:
原帖由 amaebi2012 於 2021-4-25 01:59 PM 發表

首先做左核酸檢查(政府社區中心240蚊)例如今日下午做,明天早上8點後出報告(紙質)
做完檢查就上網買定明日金巴飛(信用卡)
過關就冇乜特別,不過要留意機場巴士經關口d班次大約一小時一班,miss左就大獲~唔想等太奈或早到就的士~金巴就固定左班次~
重點係酒店,如果係咪都係自費,銀包鬆動既零可選擇貴d,平既都係皇庭,冇wifi之餘其實真係好污糟~
師兄,我6月都要去澳門,要有24小時內的核酸檢測報告,想請教下一般在社區檢測中心驗完幾耐先有結果?點樣夾訂金巴時間?

引用:
原帖由 阿嘉絲 於 2021-4-29 10:58 PM 發表

師兄,我6月都要去澳門,要有24小時內的核酸檢測報告,想請教下一般在社區檢測中心驗完幾耐先有結果?點樣夾訂金巴時間?
其實那個24小時內係有d唔清晰!我係下午約2點做驗查,當晚約1點收到短訊報告,明日早上8點後去番社區中心取紙質報告~
今日驗查完之後上網買金巴車票,我訂明天下午兩點~
太早去做驗查,例如早上,會當日下午出報告,時間會比較緊,見議下午去,明天可以出發~

主題標籤 #澳門 #酒店
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]