• 瀏覽: 24,316
  • 回覆: 102
  • 追帖: 3
【考牌/貨Van/私家車/自動波】考取駕駛執照是很多人的人生必做事情之一,不過未必人人也適合操控汽車!有港媽於討論區發文,指自己於駕駛學院考了5次車卻仍未成功,每次也因緊張導致各種出錯,直言感到灰心,不知應否再接再厲。她表示繼續報考只為「完成心願」,日後未必經常駕駛,但稱考獲車牌後最想的就是到日本自駕遊,引來網民熱議,紛紛勸她考慮清楚自己是否適合駕車。
引用:
我考車牌肥咗五次,好灰心,我仲考唔考好?

我考到第一時間去日本自駕遊,當然疫情過後啦!
該名港媽於網上討論區發文,指目前已考了5次自動波輕型貨車牌照,惟每次也因緊張而在不同地方出錯,如「轉彎畀油、太接近物件、太遲cut線cut唔到、轉錯線太急轉返、唔夠定」,導致5次也「肥佬」收場。

灰心的她不禁問網民意見,稱正苦惱應否再接再厲,又指過往一向報讀駕駛學院的課程,希望有經驗網民能推介有經驗的「街鐘師傅」。港媽指出,現時報考的話,最快10月可再應考,直言「我覺得我報考是完成心願多些」,又稱成功考獲車牌的話最希望做1件事:「我考到第一時間去日本自駕遊,當然疫情過後啦!」

帖文引來網民熱議,不少人建議港媽找出「肥佬」原因,「操熟啲」才報考,甚至應考慮自己是否適合駕駛,以免出意外時害人害己,「勸你諗下自己係咪真係適合揸車,堅持最後考到的話,練熟手車先」、「坦白講,你真係唔啱揸車,唔好浪費金錢和時間,就算真係畀你拎到P,真心怕你做了馬路炸彈」。

有人看到港媽說考牌後最想自駕遊後也紛紛勸阻,直言就算僥倖考到車牌,缺乏路面經驗卻堅持自駕只會更易出事,「新手連實際路面行駛的經驗都唔夠,仲諗去外地駕駛」、「新手自駕真的好危險,不如考慮租車及司機,對自己、乘客及途人都安全些」、「考唔考你自己決定,但考到請不要第一時間去自駕遊」、「本地考咁多次都考唔到證明你冇揸車天份,仲諗住去陌生地方自駕遊?唔好累已累人」。

仲要話去日本自駕遊... 係咪要丟香港人既架....
個天都唔想你考到就放棄啦....

精選汽車
日本人驚啲!

其實又唔洗太灰,冇天份係事實,不適合駕駛也事實,
但想完成心願,必須將勤補絕,人地操40小時考到,
你咪操80小時或更多,唔好怕人笑,考試始終要運氣,
眼看八方,多D擰頭睇鏡,唔好心急,
唔好成日惗著過車過人,有須要就停車等下,小心為上!
始終會成功!

國際牌唔係要夠一年先得架咩?

引用:
原帖由 可惜我不是人 於 2021-4-27 01:04 PM 發表

【考牌/貨Van/私家車/自動波】考取駕駛執照是很多人的人生必做事情之一,不過未必人人也適合操控汽車!有港媽於討論區發文,指自己於駕駛學院考了5次車卻仍未成功,每次也因緊張導致各種出錯,直言感到灰心,不知應否再接再厲。她表示繼續報考只為「完成心願」,日後未必經常駕駛,但稱考獲車牌後最想的就是到日本自駕遊,引來網民熱議,紛紛勸她考慮清楚自己是否適合駕車。

該名港媽於網上討論區發文,指目 ...
希望佢放棄吧!

考5次都肥佬

仲想去日本自駕遊

認真啲諗下 為己為人

有些天生不識合坐在駕駛位置上!
為家人着想不要再考了! 謝謝!

引用:
原帖由 hkyahoohk 於 2021-4-27 01:57 PM 發表

其實又唔洗太灰,冇天份係事實,不適合駕駛也事實,
但想完成心願,必須將勤補絕,人地操40小時考到,
你咪操80小時或更多,唔好怕人笑,考試始終要運氣,
眼看八方,多D擰頭睇鏡,唔好心急,
唔好成日惗著過車過人,有須要就停車等下,小心為上!
始終會成功!
係揸車,
隨時變馬路炸彈。

唔係讀書,
可以將勤補拙。

港媽已經考咗五次,
唔適合揸車就唔適合揸車。

咁7都寫上網⋯⋯⋯ 比機會人哋話你蠢

有無巴士自駕遊?

唔好害人啦

馬路計時炸彈!唔好害人啦!

引用:
原帖由 87er 於 2021-4-27 02:07 PM 發表

係揸車,
隨時變馬路炸彈。

唔係讀書,
可以將勤補拙。

港媽已經考咗五次,
唔適合揸車就唔適合揸車。
睇完嘉善BB條片,唔覺得一次就合格D人安全得去邊,
撞完車仲串串貢!

咁樣考到都唔敢開車啦!

引用:
原帖由 可惜我不是人 於 2021-4-27 01:04 PM 發表

該名港媽於網上討論區發文,指目 ...
咁睇唔開!想一家大細X。
仲要一家大細X係外國。
運唔運返嚟先燒,定燒咗先返呢?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]