• 瀏覽: 29,674
  • 回覆: 263
  • 追帖: 5
引用:
原帖由 黎明放假一天 於 2021-4-30 05:38 PM 發表

網上早前瘋傳有導盲犬訓練員疑虐待狗隻的片段,昨日就再流出懷疑粗暴對待受訓導盲犬的片段。片段中顯示,有導盲犬疑被兩名男子強制拖行至扶手電梯,影片上傳者更從其中一名男子的背囊款式推測,懷疑其與另一虐待導盲犬影片中的男子為同一人。
https://image.stheadline.com/f/874p0/0x0/100/hd/1fce195d56b85bef2746287ce9529c94/stheadline/inewsmedia/20210430/_2021043014235745186.jpg
咁養狗看門口? 警犬是否也不人道?

熱賣及精選
引用:
原帖由 黎明放假一天 於 2021-4-30 06:10 PM 發表

你生存喺呢個世界要食肉 但你盲既無左隻狗係咪就生存唔到 ?
大把人食素仲有啲係全素.

而且盲人的確係用導盲犬安全過盲公竹, 定係你可以逼到一定要有人做到盲人嘅導盲人? :0)

養狼狗咬心口

引用:
原帖由 黎明放假一天 於 2021-4-30 06:30 PM 發表

就算你講既係事實 但工作都唔應該係人類去Assign / 迫佢地去做 佢地鍾意走走動動 工作 應該係佢地自己選擇去做D咩 唔係人去控制 好似你咁「認識狗」 都好似一樣唔適合去評論喎
咁又半強逼人類勞動否則餓死/病死? :0)
唔好食藥呀, 大把藥放落人到試之前用咗動物測試先架, 死好多白老鼠, 慘過工作犬N倍呀 :0)

視力障礙者應該用升降機下話?

引用:
原帖由 黎明放假一天 於 2021-4-30 05:38 PM 發表

網上早前瘋傳有導盲犬訓練員疑虐待狗隻的片段,昨日就再流出懷疑粗暴對待受訓導盲犬的片段。片段中顯示,有導盲犬疑被兩名男子強制拖行至扶手電梯,影片上傳者更從其中一名男子的背囊款式推測,懷疑其與另一虐待導盲犬影片中的男子為同一人。
https://image.stheadline.com/f/874p0/0x0/100/hd/1fce195d56b85bef2746287ce9529c94/stheadline/inewsmedia/20210430/_2021043014235745186.jpg
我好唔明,點解唔成立一個香港自殺署,可以比任何年滿18歲的人選擇安樂死。

嘅然成日話要保護環境,就應該快推安樂死,減少地球資源浪費。

還有應該立即取消公屋及綜緩政策,搞唔掂咪叫佢地安樂死,何必浪費大量社會資源。

引用:

你講得好啱。
狗狗冇責任。
要教狗,唔好比人知。

引用:
原帖由 ChatLaw 於 2021-4-30 06:14 PM 發表

其實你明唔明樓主既意思???
樓主嘅意思係:下一世想做導盲犬,所以今世同狗狗諗定啲福利先。

引用:
原帖由 galaxychen 於 2021-4-30 06:16 PM 發表

佢哋狗種係工作犬,呢啲犬種精力旺盛,有工作先會令佢哋覺得自在。你要認識狗先,先好評論。
下?
咩工作?
有冇轉工?
佢狗種工作應該係牧場或守護,唔係係城市搭車過馬路呀。
你先想好再評論啦。

引用:

樓主仲係太年輕了!!!老鼠偷嘢食,人就話佢狡猾;人偷蜂蜜,人就話蜜蜂勤勞!!!

引用:
原帖由 太大星 於 2021-4-30 06:21 PM 發表

我同意你嘅講法,我一直覺得係虐待狗隻,違反狗隻嘅天性,啲狗嘅性格係活潑開朗,夾硬訓練到佢好似一碌木咁真係狗間慘情。
人係萬物之靈,就係甘黎。
靈係屎忽鬼。

引用:
原帖由 galaxychen 於 2021-4-30 06:36 PM 發表

咁一隻狗,自己會有咩工作?唔洗人類assign,以狗嘅思想去自行工作,點融入人類嘅世界?
要狗融入人類世界?
狗有冇要鳥融入狗類世界?

除非導盲科技愈來愈普及,否則導盲犬仍有其存在價值。

引用:

大家再忍忍好快就有100%準確既盲人導航智能裝備,有愛心既狗同人都唔少,依個世界唔係非黑即白唔好見到一兩件不公既事就否定晒一樣嘢

慘過老美口中嘅所謂強逼勞動!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]