• 瀏覽: 30,507
  • 回覆: 263
  • 追帖: 5
本身呢個免費提供導盲犬嘅機構一直都比人指責佢哋行政處理同訓練犬隻有問題呀啦,不過樓主你應該唔清楚其實唔係隻隻受訓練嘅犬隻都可以成為導盲犬,其實係受訓過程中係要經過多次評估觀察隻狗願唔願意接受訓練成為導盲犬,如果係唔願意的話係唔會強逼佢哋繼續接受訓練呀

熱賣及精選
其實科技發達自動導航汽車都有點解唔去開發導盲機械人?

引用:
原帖由 太大星 於 2021-4-30 08:58 PM 發表

唔係咁架,如果無人供養,狗隻會群居搵食,佢哋會選出一隻做領袖,肚餓時連人都會殺,城市因為有人處理流浪隻就較少呢啲問題。

貓就勁啲,單拖都搵到食。
人類世界 獅虎豹都滅絕 冇人養 就難逃滅絕

狗隻係因為人類 先可以存活 比其他物種

根本冇咁多獵物比佢 攻擊人類一定被復仇 

你認為既虐待動物 其實係共存關係

佢幫你工作 你提供食物比佢 佢先可以繼續存活

錯區

引用:
原帖由 galaxychen 於 2021-4-30 18:16 發表

佢哋狗種係工作犬,呢啲犬種精力旺盛,有工作先會令佢哋覺得自在。你要認識狗先,先好評論。
做導盲犬又吾跑冇得玩精力旺盛點發洩,有冇諗清楚,成日俾人拖住,點跑?好似坐監咁。

amanqq
引用:
原帖由 黎明放假一天 於 2021-4-30 05:38 PM 發表

網上早前瘋傳有導盲犬訓練員疑虐待狗隻的片段,昨日就再流出懷疑粗暴對待受訓導盲犬的片段。片段中顯示,有導盲犬疑被兩名男子強制拖行至扶手電梯,影片上傳者更從其中一名男子的背囊款式推測,懷疑其與另一虐待導盲犬影片中的男子為同一人。
https://image.stheadline.com/f/874p0/0x0/100/hd/1fce195d56b85bef2746287ce9529c94/stheadline/inewsmedia/20210430/_2021043014235745186.jpg
人糸萬物之靈⋯⋯
豬牛羊雞鴨鵝魚生出黎比人食

咁咪所有狗都要做導盲犬?

amanqq
引用:
原帖由 公司小主席 於 2021-4-30 06:30 PM 發表

咁都叫虐待?咁以後抱住隻狗,唔好比佢行啦⋯⋯
手推車蛓狗,狗唔使行,有違天性。

狗應該係要無拘無束係原野奔跑,養狗既人強行養係幾百尺石屎森林裡面,好唔人道囉

我見的狗目無表情
根本不快樂

D狗真係慘。

引用:
原帖由 公司小主席 於 2021-4-30 06:30 PM 發表

咁都叫虐待?咁以後抱住隻狗,唔好比佢行啦⋯⋯
好多人隻狗有BB車護送出街行架。

引用:
原帖由 黎明放假一天 於 2021-4-30 05:38 PM 發表

網上早前瘋傳有導盲犬訓練員疑虐待狗隻的片段,昨日就再流出懷疑粗暴對待受訓導盲犬的片段。片段中顯示,有導盲犬疑被兩名男子強制拖行至扶手電梯,影片上傳者更從其中一名男子的背囊款式推測,懷疑其與另一虐待導盲犬影片中的男子為同一人。
https://image.stheadline.com/f/874p0/0x0/100/hd/1fce195d56b85bef2746287ce9529c94/stheadline/inewsmedia/20210430/_2021043014235745186.jpg
你講得好啱,宜家科技時代,仲要用導盲犬嚟帶盲人實在倒行逆思,電視都有報導過有公司已硏發咗新技術透過手提電話幫助盲人導航引路,而且仲非常準確。所謂導盲犬,其實都係人自己作古仔出嚟啫,金毛尋回同拉布拉多其實都係狩獵犬至真,而香港地人煙稠密,空氣不佳,對犬隻呼吸道嘅健康甚不理想,因為犬隻鼻孔內是沒有細毛去阻隔同過濾塵粒,若要導盲犬每日陪盲人穿梭大街小巷,一定會吸入不少塵粒直入肺部支氣管內,對健康必定會造成隱患,而且當狗狗有突發病變發生時,盲人又怎能及時緊急去把握時間將狗狗送院急救診治呢,現今香港盲人其實已經有足夠嘅輔助設施工具同人事網絡包括社工及義工與及香港政府協助其起居飲食生活,同時我自己覺得其實全世界包括香港有百分之九十以上市民都係導盲人,點解咁講呢,因為只要有人見到盲人搭車時,絕大部份人都會先讓佢上車,無座位時亦會讓座給他坐先,行錯路時就會有人上前扶助他們行回正路,完全係自發性自動自覺去幫助盲人的,如果你話以上我所講嘅科技同政府以及廣大市民嘅力量都未足夠去幫助到盲人生活而硬要去揾藉口犧牲狗狗嘅寶貴自由去換取個人私利,我可以好肯定同呢班人講遲早有報應,有天收!

引用:

咪係囉!弱肉強食世界,呢啲明明係食物嚟㗎嘛!攞嚟工作啲人都癡筋。

引用:
原帖由 萬家長長腳指 於 2021-4-30 06:00 PM 發表

樓主你生存係尼個世界關D雞牛豬咩事?點解拒地要比你食咗落肚?
對於你呢D披上人皮的畜生有咩食唔落

天網恢恢 疏而不漏 因果報應是必定 若然不報 時晨未到
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]