• 瀏覽: 30,889
  • 回覆: 263
  • 追帖: 5
網上早前瘋傳有導盲犬訓練員疑虐待狗隻的片段,昨日就再流出懷疑粗暴對待受訓導盲犬的片段。片段中顯示,有導盲犬疑被兩名男子強制拖行至扶手電梯,影片上傳者更從其中一名男子的背囊款式推測,懷疑其與另一虐待導盲犬影片中的男子為同一人。

其實你盲關啲狗咩事?點解無啦啦要迫隻狗去做你支盲公足?
隻狗一出世無啦啦就畀人迫去返工,訓練過程仲要一定唔慌舒服(睇上圖就知)
人返工都話有錢收,佢地返工有咩收?做唔好仲可能畀人鬧畀人唔知點對待。
根本導盲犬呢單野就係畀人類美化左既一件事,講到好有意義又點又點
其實同虐待有啲咩分別??諗唔明 

熱賣及精選
樓主你生存係尼個世界關D雞牛豬咩事?點解拒地要比你食咗落肚?

引用:
原帖由 萬家長長腳指 於 2021-4-30 06:00 PM 發表

樓主你生存係尼個世界關D雞牛豬咩事?點解拒地要比你食咗落肚?
你人黎嫁?

狗狗好慘!

引用:
原帖由 萬家長長腳指 於 2021-4-30 06:00 PM 發表

你生存喺呢個世界要食肉 但你盲既無左隻狗係咪就生存唔到 ?

作嘢?

引用:

其實你明唔明樓主既意思???

引用:
原帖由 黎明放假一天 於 2021-4-30 05:38 PM 發表

網上早前瘋傳有導盲犬訓練員疑虐待狗隻的片段,昨日就再流出懷疑粗暴對待受訓導盲犬的片段。片段中顯示,有導盲犬疑被兩名男子強制拖行至扶手電梯,影片上傳者更從其中一名男子的背囊款式推測,懷疑其與另一虐待導盲犬影片中的男子為同一人。
https://image.stheadline.com/f/874p0/0x0/100/hd/1fce195d56b85bef2746287ce9529c94/stheadline/inewsmedia/20210430/_2021043014235745186.jpg
唉.......好多種種因素都列出香港唔適合狗地方~~~~~

引用:
原帖由 黎明放假一天 於 2021-4-30 05:38 PM 發表

https://image.stheadline.com/f/874p0/0x0/100/hd/1fce195d56b85bef2746287ce9529c94/stheadline/inewsmedia/20210430/_2021043014235745186.jpg
佢哋狗種係工作犬,呢啲犬種精力旺盛,有工作先會令佢哋覺得自在。你要認識狗先,先好評論。

引用:

我同意你嘅講法,我一直覺得係虐待狗隻,違反狗隻嘅天性,啲狗嘅性格係活潑開朗,夾硬訓練到佢好似一碌木咁真係狗間慘情。

引用:

咁都叫虐待?咁以後抱住隻狗,唔好比佢行啦⋯⋯

引用:
原帖由 galaxychen 於 2021-4-30 06:16 PM 發表

佢哋狗種係工作犬,呢啲犬種精力旺盛,有工作先會令佢哋覺得自在。你要認識狗先,先好評論。
就算你講既係事實 但工作都唔應該係人類去Assign / 迫佢地去做 佢地鍾意走走動動 工作 應該係佢地自己選擇去做D咩 唔係人去控制 好似你咁「認識狗」 都好似一樣唔適合去評論喎

引用:
原帖由 公司小主席 於 2021-4-30 06:30 PM 發表

咁都叫虐待?咁以後抱住隻狗,唔好比佢行啦⋯⋯
行電梯隻腳好易攝入啲罅度
新聞都唔係冇賣過
不如試下搵你個BB唔著鞋行下囉

引用:
原帖由 黎明放假一天 於 2021-4-30 06:30 PM 發表

就算你講既係事實 但工作都唔應該係人類去Assign / 迫佢地去做 佢地鍾意走走動動 工作 應該係佢地自己選擇去做D咩 唔係人去控制 好似你咁「認識狗」 都好似一樣唔適合去評論喎
咁一隻狗,自己會有咩工作?唔洗人類assign,以狗嘅思想去自行工作,點融入人類嘅世界?

引用:
原帖由 黎明放假一天 於 2021-4-30 06:31 PM 發表

行電梯隻腳好易攝入啲罅度
新聞都唔係冇賣過
不如試下搵你個BB唔著鞋行下囉
所以係咪要訓練,所有人都會攝腳,咁係咪所有人都唔洗用電動樓梯

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]