• 瀏覽: 2,302
  • 回覆: 41
  • 追帖: 1
一個小問題, 也是大問題, 萬一須檢疫隔離21天, 家中的魚缸需要關電制嗎 ? 可能我是杞人憂天, 但都要預早請教各位先

附件

20210503_033253.jpg(522.43 KB)

2021-5-3 03:49 AM

熱賣及精選
其實青苔,唔洗買螺唔洗買扒
只要買一枝水質澄清劑,定時落就唔會有青苔,
水質日日高清水!
對魚無害

i'm 攪攪震
準備自動餵食機,自動補水器

引用:
原帖由 fung86 於 2021-5-3 07:51 AM 發表

準備自動餵食機,自動補水器
我就相反, 這段時間不餵食, 不自動補水, 只把暖管移到缸中下位置, 一切聽天由命

引用:
原帖由 湊熱鬧的人 於 2021-5-3 09:08 AM 發表

我就相反, 這段時間不餵食, 不自動補水, 只把暖管移到缸中下位置, 一切聽天由命
即係魚缸仲繼續運作, 21日冇人在家唔怕火警 ?

引用:
原帖由 湊熱鬧的人 於 2021-5-3 09:08 AM 發表

草缸的話 D魚生存高D。
裸缸魚好易死,D魚會魚食魚。
之前唔係屋企無人打理 1個月45cm草缸, 都係無餵無補水,過濾照開,1個月水得半缸又爆藻,但魚(孔雀魚) 大和蝦 既然無事

但最後要翻缸

但呢排天氣熱,水蒸發比較快

引用:
原帖由 fung86 於 2021-5-3 11:44 AM 發表

之前唔係屋企無人打理 1個月45cm草缸, 都係無餵無補水,過濾照開,1個月水得半缸又爆藻,但魚(孔雀魚) 大和蝦 既然無事

但最後要翻缸

過濾照開D魚會魚食魚, 生態大災難

引用:
原帖由 hw1chan 於 2021-5-3 12:13 PM 發表

開始無野,之後有D魚會開始病,弱果D會魚會被其他咬,無野食果時就會食同類。
就算平時,條魚死左無撈上嚟都會被其他魚食到得魚骨

引用:
原帖由 fung86 於 2021-5-3 12:35 PM 發表

開始無野,之後有D魚會開始病,弱果D會魚會被其他咬,無野食果時就會食同類。
就算平時,條魚死左無撈上嚟都會被其他魚食到得魚骨
冇買魚好耐, 仲係咁多, 萬一殺到黎, 心都痛埋

引用:
原帖由 fung86 於 2021-5-3 11:44 AM 發表

但最後要翻缸

我係以裸缸來講, 魚不怕會餓食, 唔餵食, 反而減低水質惡化的機會, 期間有可能比較弱的魚會死, 一來可成其他魚的食物, 二來被食了不用發臭影響水質. 唯一怕的是水蒸發後水位低過暖管, 所以我才講把暖管移到中下位置.
以上純9 up

引用:
原帖由 hw1chan 於 2021-5-3 01:01 PM 發表

冇買魚好耐, 仲係咁多, 萬一殺到黎, 心都痛埋
萬一殺到黎, 你擔心人好過喇, 仲有閒情擔心那些魚, 人冇事21日後還可以繼續養牠們, 人有事那2缸魚都冇以後囉

引用:
原帖由 湊熱鬧的人 於 2021-5-3 04:37 PM 發表

萬一殺到黎, 你擔心人好過喇, 仲有閒情擔心那些魚, 人冇事21日後還可以繼續養牠們, 人有事那2缸魚都冇以後囉
魚可能是少事, 但養狗D家庭點處理呢個問題, 餓死狗點計 ? 好彩在下冇養狗姐

引用:
原帖由 hw1chan 於 2021-5-3 12:13 PM 發表

我好奇怪你們養魚的心態, 魚食魚, 魚打架, 汰弱留強, 這是大自然的定律, 是牠們的本能, 牠們之間自然會取得一個平衡

引用:
原帖由 hw1chan 於 2021-5-3 04:46 PM 發表

魚可能是少事, 但養狗D家庭點處理呢個問題, 餓死狗點計 ? 好彩在下冇養狗姐
或者臨徹退放下大量狗糧, 大量食水任由狗隻自行進食, 待主人21日後平安歸來 ?

引用:
原帖由 hw1chan 於 2021-5-3 04:52 PM 發表

或者臨徹退放下大量狗糧, 大量食水任由狗隻自行進食, 待主人21日後平安歸來 ?
狗可能都要一齊隔離

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]