• 瀏覽: 20,639
  • 回覆: 147
  • 追帖: 6
引用:
原帖由 我係癲佬 於 2021-5-3 11:47 AM 發表

我估唔到有人比我仲痴線…

公司呢排請緊幾個位,都有人上嚟見下工。呢位主角一開始上嚟公司好有禮貌,唔該前唔該後,請問前請問後,都覺得佢係一個正常人,但係真正出事就係見完佢之後。

一個星期之後,佢開始打嚟公司問有冇消息,同事都係答佢行嘢「仲有求職者未見,未有咁快」之類…但係佢之後日日打電話嚟,好直接咁問「見完工未?」「係唔係請我?」「肯請我未?」「幾時可以返工?」

原本佢個CV都唔差 ...
我試過問同一個人打電話問2次, 第一次係問有冇機會, 因為我好有信心會請, 對方話都好大機會請我, 但要同佢老闆再傾傾, 我做HR所以同返對方主管傾, 對方問我係咪有其他offer, 我話暫時冇但對呢份工有興趣, 對方話晏d覆實我,點知等到收工時份都冇消息咪再call多次, 對方聽電話話剛同上司開完會咋,confirm請我跟手講埋細節。

熱賣及精選
問一兩次都正常 但成日打都幾驚下

引用:
原帖由 我係癲佬 於 2021-5-3 11:47 AM 發表

公司呢排請緊幾個位,都有人上嚟見下工。呢位主角一開始上嚟公司好有禮貌,唔該前唔該後,請問前請問後,都覺得佢係一個正常人,但係真正出事就係見完佢之後。

一個星期之後,佢開始打嚟公司問有冇消息,同事都係答佢行嘢「仲有求職者未見,未有咁快」之類…但係佢之後日日打電話嚟,好直接咁問「見完工未?」「係唔係請我?」「肯請我未?」「幾時可以返工?」

我覺得見工嗰個人唔係好識做!正常見完工一個禮拜冇消息就再見下一份工,就唔好咁死板係咁纏住人哋!
因為第一個印象好緊要,嘅呢個世界大把工點解死都要見呢份工呢?
俾着係我,會俾一個星期時間俾自己,見冇消息就唔需要打電話,自動自覺再搵下一份工

引用:

個位求職者是否有問題㗎,日日打來問會否聘請佢,俾著咁樣我都唔會請佢

引用:
原帖由 Baako 於 2021-5-3 12:43 PM 發表

傻豬,我朋友自己開公司都唔會去見人啦,有時公司都唔會返啦
咁佢都係叫啲中高層去見

引用:

好多人失業搞到精神病。

其實係我嚟

引用:
原帖由 華陀在世 於 2021-5-3 01:52 PM 發表

我覺得見工嗰個人唔係好識做!正常見完工一個禮拜冇消息就再見下一份工,就唔好咁死板係咁纏住人哋!
因為第一個印象好緊要,嘅呢個世界大把工點解死都要見呢份工呢?
俾着係我,會俾一個星期時間俾自己,見冇消息就唔需要打電話,自動自覺再搵下一份工
其實應該見嗰時問定,夠時間就打個電話問下,問完冇反應咪下一份

可能以為呢啲係「誠意」

大把人揾工中

引用:
原帖由 Brain0923 於 2021-5-3 03:19 PM 發表

其實應該見嗰時問定,夠時間就打個電話問下,問完冇反應咪下一份
好多人唔識問呢啲,呆呆等兩個星期
不過有啲公司又係,成日唔講幾時有消息,我自己試過成個月先有消息,嗰時我都返另一份工了

我曾經都因為好想做某份工而in後兩三日打電話去問

引用:

疫情下係咁,想個個機會都捉緊啲

人哋都係緊張想快啲揾到工做啫,做乜有班人會笑得落?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]