• 瀏覽: 20,575
  • 回覆: 147
  • 追帖: 6
樓主小心條友聽日走上黎話返工

熱賣及精選
我公司都試過,in完第二日打嚟問有消息未,同佢講老細未見哂,如果3日內無電話就唔洗等,過多2日佢打嚟質問,問”依家咩事呀你哋,做咩做唔請我啊?” 同佢講老細覺得你唔太合適,佢話”我樣樣都合適,你覺得有咩唔合適?!”

引用:
原帖由 我係癲佬 於 2021-5-3 11:47 AM 發表

我估唔到有人比我仲痴線…

公司呢排請緊幾個位,都有人上嚟見下工。呢位主角一開始上嚟公司好有禮貌,唔該前唔該後,請問前請問後,都覺得佢係一個正常人,但係真正出事就係見完佢之後。

一個星期之後,佢開始打嚟公司問有冇消息,同事都係答佢行嘢「仲有求職者未見,未有咁快」之類…但係佢之後日日打電話嚟,好直接咁問「見完工未?」「係唔係請我?」「肯請我未?」「幾時可以返工?」

原本佢個CV都唔差 ...
請, 一個字
唔請,兩個字
最憎HR拖人, just reject him if you dislike

一國兩制 已成泡影
司法獨立 形同虛設
胡適曾說過:爭你自己的自由就是爭國家的自由,因為自由平等的國家不是一群奴才建造得起來的
人大全面閹割香港民主選舉,卻美化說是「完善」
引用:
原帖由 vanlinacream 於 2021-5-3 10:37 PM 發表

我公司都試過,in完第二日打嚟問有消息未,同佢講老細未見哂,如果3日內無電話就唔洗等,過多2日佢打嚟質問,問”依家咩事呀你哋,做咩做唔請我啊?” 同佢講老細覺得你唔太合適,佢話”我樣樣都合適,你覺得有咩唔合適?!”
其實問這問題都是情商不高。每個公司都有自己選擇員工的標準,不合適就是不合適非要問為什麽,只能說自討苦吃。

乜你原來係跳草裙舞博升職
唔係真係辭工架?!?!

咁要睇下人地老公入唔入錢升你啦

佢咁緊張 就請佢啦 好過請咗個no show呀

日日打咁心急

引用:
原帖由 我係癲佬 於 2021-5-3 11:47 AM 發表

公司呢排請緊幾個位,都有人上嚟見下工。呢位主角一開始上嚟公司好有禮貌,唔該前唔該後,請問前請問後,都覺得佢係一個正常人,但係真正出事就係見完佢之後。

一個星期之後,佢開始打嚟公司問有冇消息,同事都係答佢行嘢「仲有求職者未見,未有咁快」之類…但係佢之後日日打電話嚟,好直接咁問「見完工未?」「係唔係請我?」「肯請我未?」「幾時可以返工?」

真人真事?

是真的話, 直接BLACKLIST 佢啦

大事難事看擔當
逆境順境看襟度
臨喜臨怒看涵養
群行群止看識見
----------------
pursue for excellence
引用:

咁係因為你個同事答行嘢耍人。如果確認實實話兩個禮拜後先知,咁佢最多只係兩個禮拜後先打多次嚟,到時請就請唔請就唔請,唔使煩。

引用:
原帖由 大蠱惑 於 2021-5-3 04:08 PM 發表

我曾經都因為好想做某份工而in後兩三日打電話去問
打一個電話問是OK的, 但日日打電話就真係痴線咗少少

大事難事看擔當
逆境順境看襟度
臨喜臨怒看涵養
群行群止看識見
----------------
pursue for excellence
只有等, 經濟不景, 心急都冇用。

使唔使Chur成咁呀

搵工都要有底氣....

人地咁心急,咁你話經理請左咪得囉,都係一句遮

引用:

我3月辭工出去搵工,send咗10份CV,見咗6份,我都唔中意打電話去問人嘅,請嘅一般兩個禮拜內都會復你,唔請嘅打去問都喺唔請嘎啦。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]