• 瀏覽: 9,927
  • 回覆: 80
  • 追帖: 1
本主題由 canon123 於 2021-5-9 02:14 AM 移動
雙向通關無期‎ 田北辰指不清零難有條件:若省市爆疫官員要下台
https://www.hk01.com/article/620044?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

熱賣及精選
試問日日有輸入確診,點樣可以做到14日本地清零

引用:
原帖由 胡三刀 於 2021-5-3 01:04 PM 發表

試問日日有輸入確診,點樣可以做到14日清零
疫情發展至今有已有年半,追求14日本地清零根本係離地,不可行和不切實際 市民唯一可做就是勤洗手,出街戴口罩小聚集和打疫苗,乜都做齊就係等雙向通關

引用:
原帖由 胡三刀 於 2021-5-3 01:08 PM 發表

疫情發展至今有已有年半,追求14日清零根本係離地,不可行和不切實際 市民唯一可做就是勤洗手,出街戴口罩小聚集和打疫苗,乜都做齊就係等雙向通關
對!勤洗手.........
從自己造起

引用:
原帖由 胡三刀 於 2021-5-3 01:08 PM 發表

疫情發展至今有已有年半,追求14日清零根本係離地,不可行和不切實際 市民唯一可做就是勤洗手,出街戴口罩小聚集和打疫苗,乜都做齊就係等雙向通關
其實勤洗手,出街戴口罩小聚集和打疫苗,國內同香港都差不多什至更差.
當然打疫苗係因為供應率而不是接種意願的問題.

既然有通關就只能同國內/澳門同一防疫體制,政策既制定唔係市民既責任.

你既然轉貼應該有留意內文.

田生既理解係外防,漏網之魚走入社區,內地與香港談通關先決條件不是疫苗接種率,而是14天本地「清零」.

老實講睇番新加坡呢幾日疫情,個氣泡真係唔做好過做.

引用:
原帖由 湯美小兒 於 2021-5-3 01:55 PM 發表

其實勤洗手,出街戴口罩小聚集和打疫苗,國內同香港都差不多什至更差.
當然打疫苗係因為供應率而不是接種意願的問題.

既然有通關就只能同國內/澳門同一防疫體制,政策既制定唔係市民既責任.

你既然轉貼應該有留意內文.

田生既理解係外防,漏網之魚走入社區,內地與香港談通關先決條件不是疫苗接種率,而是14天本地「清零」.

老實講睇番新加坡呢幾日疫情,個氣泡真係唔做好過做.
根據這年半經驗,除非完全封(外防)否則無可能達14天本地清零。所以以14天本地清零為條件,根本不可能達到

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 叫我馬神 於 2021-5-3 02:19 PM 發表

你特區政府高官是終身制,梗係無所謂啦!最緊要面皮夠厚
人地省市領導是問責制,出事要孭飛!點放俾你?
香港最喜歡鬆弛有道。

人地采你有味 
唔放咩事都冇
出事官都冇得做

香港曱甴,時代垃圾
支持封關至2047

如果喺內地
香港班高薪低能高官
早就炒咗啦

說好的6比5已出現,真係辛苦晒
引用:
原帖由 最強大腦沙維 於 2021-5-3 06:39 PM 發表

如果喺內地
香港班高薪低能高官
早就炒咗啦
直頭要打耙啦!都可以叫間接害左幾多人中肺炎呀

引用:

疫情發展至今有已有年半,追求14日本地清零根本係離地,不可行和不切實際 市民唯一可做就是勤洗手,出街戴口罩小聚集和打疫苗,乜都做齊就係等雙向通關
你做都無用,緊有人搞破壞,根本上唔會注重衛生

提示: 違規內容已被屏蔽
田狗講番人話唔抽水?佢睇啱醫生食啱藥呀?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]