• 瀏覽: 29,011
  • 回覆: 278
  • 追帖: 3
究竟窮人應否為國家生下一代?
https://www.youtube.com/watch?v=2LycuCy2-qM&t=1s
大家有咩治國方略幫下國家???

熱賣及精選
引用:
原帖由 findoutalien 於 2021-5-3 07:02 PM 發表

https://www.youtube.com/watch?v=2LycuCy2-qM&t=1s
呢個政策有好有壞,壞既新聞講左,而且亦嚴重影響中國人大家庭觀念,減少人民生產力。

但中國如果唔係一孩政策,可能而家會同阿三差不多,因冇控制人口,人民持續貧窮,社會資源唔可以均分到小朋友度,令一大班學識低下既人變犯罪份子,社會亦難提高質素,我乜都唔識,講既只係冰山一角,實際相關影響非常非常大,香港傳媒乜都反,乜都可以有一套反話,講就天下無敵,做就無心無力,中國咁成功,我覺得事實已印證當時領導人做得非常岩,但都真係時間去改變政策

引用:
原帖由 findoutalien 於 2021-5-3 07:02 PM 發表

好簡單,廢除「計畫生育」限制

引用:
原帖由 pudeedee 於 2021-5-3 07:19 PM 發表

呢個政策有好有壞,壞既新聞講左,而且亦嚴重影響中國人大家庭觀念,減少人民生產力。

但中國如果唔係一孩政策,可能而家會同阿三差不多,因冇控制人口,人民持續貧窮,社會資源唔可以均分到小朋友度,令一大班學識低下既人變犯罪份子,社會亦難提高質素,我乜都唔識,講既只係冰山一角,實際相關影響非常非常大,香港傳媒乜都反,乜都可以有一套反話,講就天下無敵,做就無心無力,中國咁成功,我覺得事實已印證當 ...
宜家可謂求仁得仁,現在你叫人哋生一個都唔想生。

引用:
原帖由 pudeedee 於 2021-5-3 07:19 PM 發表

但中國如果唔係一孩政策,可能而家會同阿三差不多,因冇控制人口,人民持續貧窮,社會資源唔可以均分到小朋友度,令一大班學識低下既人變犯罪份子,社會亦難提高質素,我乜都唔識,講既只係冰山一角,實際相關影響非常非常大,香港傳媒乜都反,乜都可以有一套反話,講就天下無敵,做就無心無力,中國咁成功,我覺得事實已印證當 ...
我都認同當時中共的確要行強制生育去剎停人口,否則我地會變第二個印度,
但係現在已開放二孩政策之下生育率下降仍然止不住,代表年輕人不生育已成常態了

引用:
原帖由 41f4 於 2021-5-3 07:27 PM 發表

但係現在已開放二孩政策之下生育率下降仍然止不住,代表年輕人不生育已成常態了

當時中國無得再生
依家中國無得唔生

引用:
原帖由 41f4 於 2021-5-3 07:27 PM 發表

一子政策取消咗好耐啦.

日本,新加坡, 都冇政策, 佢哋都唔生啦. 南韓而家都開始唔生啦.

引用:

根據片中專家論述,中國未來冇足夠年輕人消費支撐經濟,
同時平均每個年輕人要承受N個老年人社福醫療開支,到時情況會好恐怖

而家啲人既婚姻咁脆弱,分分鐘無人想結婚,更加無人想生。

現在多數家庭知道「一孩政策」的好處
除非父母金錢和時間好多
否則顧不到兩三個兒女

引用:
原帖由 飛鷹_ 於 2021-5-3 07:46 PM 發表

一子政策取消咗好耐啦.

日本,新加坡, 都冇政策, 佢哋都唔生啦. 南韓而家都開始唔生啦.
既然係咁,點解兩孩政策仍要存在?

引用:

未來AI及機械人主導生產,減少人口都係好事。

白痴曱甴思維

引用:
原帖由 飛鷹_ 於 2021-5-3 07:46 PM 發表

一子政策取消咗好耐啦.

而家真係政府貼錢比佢地都唔願意生

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]