• 瀏覽: 23,553
  • 回覆: 159
國內生產總值按季升7.8%,全港私人樓價指數(差估署)按年升2.62%,綜合消費物價指數升0.5%....

生活經濟壓力越來越大,百物騰貴,經濟成長。今年公務員怎有不增加的理由?

央求特首女士會同行政會議各成員,給予公務員20/21年度加薪,以體恤公務員吧!

熱賣及精選
引用:
原帖由 china_enter 於 2021-5-3 09:00 PM 發表

國內生產總值按季升7.8%,全港私人樓價指數(差估署)按年升2.62%,綜合消費物價指數升0.5%....

生活經濟壓力越來越大,百物騰貴,經濟成長。今年公務員怎有不增加的理由?

央求特首女士會同行政會議各成員,給予公務員20/21年度加薪,以體恤公務員吧!
朋友做ngo 今年加左4% 人工

聶生放了風要凍,得紀律部隊因爲有平亂有功,所以會係檢討紀律部隊職系度加俾佢地,下年再講啦

得紀律部隊係人?如果只加紀律部隊 只會令更多人討厭紀律部隊 特別係警察

引用:
原帖由 hahaming123 於 2021-5-3 09:08 PM 發表

朋友做ngo 今年加左4% 人工
邊間咁好呀?有人工加

引用:
原帖由 小卒麻薯 於 2021-5-3 09:29 PM 發表

邊間咁好呀?有人工加
小型ngo。
另外, 我識既朋友做緊中型大型私人工既都有人工加。

引用:
原帖由 waiwaiwaila 於 2021-5-3 09:27 PM 發表

得紀律部隊係人?如果只加紀律部隊 只會令更多人討厭紀律部隊 特別係警察
宜家對佢地嚟講呢D評價只係一件污兩件穢,
加唔加都要被人鬧咁就緊係要加啦

身邊朋友做私人公司10個有9個都有得加
局長咁鍾意凍薪自己凍飽佢

引用:
原帖由 天地會陳浩南 於 2021-5-3 09:09 PM 發表

聶生放了風要凍,得紀律部隊因爲有平亂有功,所以會係檢討紀律部隊職系度加俾佢地,下年再講啦
平亂有功果個叫國安法

引用:
原帖由 發瘟城 於 2021-5-3 11:01 PM 發表

宜家對佢地嚟講呢D評價只係一件污兩件穢,
加唔加都要被人鬧咁就緊係要加啦
我贊成佢地起薪加到 40K!

養兵千日,用在一朝。

我呢啲低薪文員,繼續行埋一二邊,領個低薪就好。

我都想搵返張新圖⋯⋯
引用:
原帖由 Mrslow 於 2021-5-4 12:07 AM 發表

我贊成佢地起薪加到 40K!

養兵千日,用在一朝。

我呢啲低薪文員,繼續行埋一二邊,領個低薪就好。
不同職系,薪級點當然有所不同!

引用:
原帖由 china_enter 於 2021-5-3 09:00 PM 發表

要睇曬六大因素架!

引用:
原帖由 mike_george2012 於 2021-5-4 00:02 發表

身邊朋友做私人公司10個有9個都有得加
局長咁鍾意凍薪自己凍飽佢
假如出現某啲職系獲得增薪而某啲無,只會引起內部間矛盾,無助社會和諧。

你就

引用:
原帖由 china_enter 於 2021-5-4 11:52 AM 發表

假如出現某啲職系獲得增薪而某啲無,只會引起內部間矛盾,無助社會和諧。
紀評委作出嘅見意,得到政府高度重視及接納。

文職人員呢~小市民自己有眼睇,在家工作WFH咗成年。

政府點敢加增薪點俾,已脫離私人市場月薪嘅文職及文書人員呀!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]