• 瀏覽: 2,120
  • 回覆: 24
見原來有咁多唔同款同功能:
又彈簧? 又厚度? 防塵蟎?
抑或直接訓下黎試?

熱賣及精選
引用:
原帖由 Jellybell 於 2021-5-4 09:02 AM 發表

抑或直接訓下黎試?
脊醫學會話:

純天然百份百2寸厚乳膠保脊骨健康,另乳膠本身防塵蟎,可惜香港無純天然乳膠床褥賣。

King size / 產地

這個世界沒有膠神,生活變得沒有快樂。
引用:
原帖由 Jellybell 於 2021-5-4 09:02 AM 發表

抑或直接訓下黎試?
梗係直接瞓上去試啦!

其實人人感覺唔同, 而且軟硬要求又你我有別
自己通常都係去鋪頭睇下, 試下訓舒唔舒服岩唔岩自己
不過發現好多床褥都話可以防塵蟎, 除味咁,
其實係咪加左化學野? 長遠對身體有無影響?

引用:

抑或直接訓下黎試?
我就好簡單:行入宜家,買最貴果張

唔要又厚又重嗰啲,因為要清潔嗰時好麻煩

引用:
原帖由 pherrows 於 2021-5-4 11:05 AM 發表

貴野一定好? 我睇未必
試過去實為 訓D成萬蚊既床褥, 唔覺有咩大分別

引用:
原帖由 張翼 於 2021-5-4 09:20 AM 發表

脊醫學會話:

純天然百份百2寸厚乳膠保脊骨健康,另乳膠本身防塵蟎,可惜香港無純天然乳膠床褥賣。
溫馨提示  脊醫不是正式合法西醫。

引用:

抑或直接訓下黎試?
你選多厚的呀?

德國Emma床褥 全港免費翌日送貨 - 100天試用 德國製造 免費送貨
IKEA 宜家家居提供多種不同床褥產品包括彈簧、泡膠、乳膠床褥及床褥墊

床褥貴未必好消委會推介4款平價保護脊柱床褥王

--------
我選: 1.輕身, 2.易搬, 轉, 3. 易裝床罩, 半軟半硬。(冇力及DD懶)
太軟承托力差, 中, 西醫, 物理C 叫我不能坐 sofa了。  
厚/高 5-15cm 2-7寸。
想更換床肉。怕重身。無力 handle
防蟎, 常清潔, 換床罩, 晒太陽。乾燥, 不潮濕 ...

人們總是把幸福解讀為{有}, 有房 有錢 有权。但幸福其实是[無] 无憂 无慮 无病 无災 有, 多半是做給別人看的無, 才是你自己的。
引用:
原帖由 Frankie3111 於 2021-5-4 11:24 AM 發表

唔要又厚又重嗰啲,因為要清潔嗰時好麻煩
是呀....

又厚又重嗰啲, 清潔嗰時好麻煩, 每周更換一次。無咩力搬, 轉, 反身, 晒太陽。
其它家人床罩, 拖長好久先換床罩。。老實係唔夠自己的衛生。  

人們總是把幸福解讀為{有}, 有房 有錢 有权。但幸福其实是[無] 无憂 无慮 无病 无災 有, 多半是做給別人看的無, 才是你自己的。
去睇過SEALY, 同一厚度唔用型號都有重有輕, 要親身抽起先知, 網上完全冇重量資料, 好多都只寫一個重量, 我都覺重量係其中一個購買條件, 但好少人講, 5'X6'5 網寫就51至60磅, 我都想知約14"厚有邊隻輕D,

之前 Choice 有做過D測試, 睇睇參考一吓:

https://echoice.consumer.org.hk/article/443-3902

引用:
原帖由 pherrows 於 2021-5-4 11:05 AM 發表

宜家最貴果張,偏軟,因為我都試曬

引用:
原帖由 MaRk仔 於 2021-5-4 14:30 發表

去睇過SEALY, 同一厚度唔用型號都有重有輕, 要親身抽起先知, 網上完全冇重量資料, 好多都只寫一個重量, 我都覺重量係其中一個購買條件, 但好少人講, 5'X6'5 網寫就51至60磅, 我都想知約14"厚有邊隻輕D,
自己親身試過先知,試過訓一張愛皇健訓到腰痛

不要美金,只愛黃金 !!
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]