• 瀏覽: 16,300
  • 回覆: 147
  • 追帖: 9
唔計家用,一個月6000-7000
大部分駛咗係食果度
唔買名牌,唔揸車,同屋企人住

熱賣及精選
家用, 洗費, 保險, 供樓: $2.2萬, 另儲$2.8萬

家用萬六,車一萬,食五千,供樓二萬五,儲蓄零

引用:
原帖由 2Ocean 於 2021-5-4 12:55 PM 發表

等我計下
揸車(公司有車位)
早歺:30
Coffee 約35
午歺:自己帶飯
每日$80唔駛
租車位/維修保養唔使錢?

引用:
原帖由 黎明放假一天 於 2021-5-4 11:04 AM 發表

剩係討論 車費 三餐 同埋 娛樂購物

返工放工出街車費我大約一個月用$700

三餐我有時返工帶飯一日 減一餐可能平均至少用$100

娛樂購物同朋友食下大餐 $3000

正常咁計 我每月平均用$7000左右

如果窮起上黎 娛樂購物減到$1000 返工帶飯痴屋企餐 一個月可能可以只用$3000
窮起上黎烚蕃薯7蚊一斤有5條, 食生菜5蚊一個

比媽媽3000蚊
比爸爸4000蚊
另外屋企所有開銷
一個月用12000左右

15000 蚊 未包租金同家用

kids school fee: 8000
wife expense: 14000
maid: 5000
entertainment: 10000
alochol: 9000

車費 600
三餐 4000 - 6000
屋企雜費 (管理/水電上網/稅)平均2200
娛樂購物 2000

車600
餐5000
fun2500 (冇見到onSale的話

引用:
原帖由 黎明放假一天 於 2021-5-4 11:04 AM 發表

剩係討論 車費 三餐 同埋 娛樂購物

返工放工出街車費我大約一個月用$700

三餐我有時返工帶飯一日 減一餐可能平均至少用$100

娛樂購物同朋友食下大餐 $3000

正常咁計 我每月平均用$7000左右

如果窮起上黎 娛樂購物減到$1000 返工帶飯痴屋企餐 一個月可能可以只用$3000
量入為出

2萬幾蚊, 好Q大負擔

唔敢計..

引用:
原帖由 曲明 於 2021-5-4 01:43 PM 發表

家用萬六,車一萬,食五千,供樓二萬五,儲蓄零
每月開支二萬五,全包:包括父母、太太家用、供樓、衣食住行、保險開支。唔養車、唔請工人。

係咪好勁?

買衫 $1800
車費 $600
食飯 $1100
睇戲 $200
Netflix $90
仲有啲雜費一個月計計埋埋至少洗$3000幾$4000

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]