• 瀏覽: 16,372
  • 回覆: 148
  • 追帖: 9
入唔敷出,太難了。

九龍城龍崗大飛仔[/fly]
熱賣及精選
引用:
原帖由 黎明放假一天 於 2021-5-4 11:04 AM 發表

剩係討論 車費 三餐 同埋 娛樂購物

返工放工出街車費我大約一個月用$700

三餐我有時返工帶飯一日 減一餐可能平均至少用$100

娛樂購物同朋友食下大餐 $3000

正常咁計 我每月平均用$7000左右

如果窮起上黎 娛樂購物減到$1000 返工帶飯痴屋企餐 一個月可能可以只用$3000
月入22000,月平均用3000

引用:
原帖由 黎明放假一天 於 2021-5-4 11:04 AM 發表

剩係討論 車費 三餐 同埋 娛樂購物

返工放工出街車費我大約一個月用$700

三餐我有時返工帶飯一日 減一餐可能平均至少用$100

娛樂購物同朋友食下大餐 $3000

正常咁計 我每月平均用$7000左右

如果窮起上黎 娛樂購物減到$1000 返工帶飯痴屋企餐 一個月可能可以只用$3000
5千

仲有護膚品呢

冇娛樂冇帶飯一星期六百多元

食煙咁貴原來

無刻意計,估計7萬到9萬左右。

引用:
原帖由 金力威 於 2021-5-4 11:27 AM 發表

兩皮玩企街
唔係150咩

引用:
原帖由 紫米西米露 於 2021-5-4 01:31 PM 發表

唔計家用,一個月6000-7000
大部分駛咗係食果度
唔買名牌,唔揸車,同屋企人住
食咩咁貴

我係月光族

以前五、六千。疫情以來冇乜去街,三、四千夠使。

唔計唔覺意上網買啲野……  

車 400
食 2000
日用品 600

車費太約300
帶飯4日,1日出街食,朋友聚餐約1000
買衫平均每月500
原來我2千夠用
加埋保險 350,都係2千多少少

6月7號出全份糧10500,當然要扣mpf
人工加傷殘津貼總收入。。。大約12000

家用3000
貸款還k cash 1480
貸款還ua 1060
安泰NMN抗衰老藥  1500
供電話 740
煙 1800
車費200
自願mpf 1000

有剩大約千零蚊。
竟然有盈餘,唔係赤字,哈哈,我死好命呀真係。嘿嘿。。

😅👍😁👌😎

唔計花紅雙糧,成份糧 45000左右

已經 work from home 半年幾,公司轉模式將來都 work from home⋯⋯

一個月預返1日公司

MPF 1500
車費 30,來回各14個幾
三餐大慨 900,10蚊早餐麵包果醬,10蚊午餐半碗飯加小小餸,晚餐10蚊煮麵,如果要返公司,午餐要40蚊左右食唐點
娛樂 500,間中買下遊戲道具嗰啲
電話 200
上網 100
隱形眼鏡 10,要返公司先帶
學習相關 100-2000

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]