• 瀏覽: 2,623
  • 回覆: 42
今日係五四運動紀念日,睇返d歷史,其中一個當時最主要口號係「外爭國權,內除國賊」。其實呢件事件,甚至整個二十世紀初(1910-1940)個歷史背景好適合寫華英雄決戰完無敵而假死離開美國唐人街返中國之後嘅故事。只可惜當年班漫畫人冇乜學識對呢d近代史認識唔深,如果唔係,寫呢種「外爭國權,內除國賊」嘅內容,比起「火鳥島」「地獄門」等故事,仲更加切合《中華英雄》呢個書名。

熱賣及精選
打日本仔?後來風雲咪過足癮囉

引用:
原帖由 nakamichi 於 2021-5-4 06:41 PM 發表

打日本仔?後來風雲咪過足癮囉
咁中華英雄本身都算係有

例如唔係講瓊天被地獄門長老收養,而係被英軍/法軍統領收養,或者係被幫會大亨收養而個養父係幫外國勢力做事。
火鳥島改為一個革命黨,而地獄門已經被一個幫會滅咗取代咗

https://youtu.be/8kQYstZESdw
李連杰果套可以係英雄少年成長
吾知當年有幾多人入埸睇,尼套DvD好難買得返

引用:
原帖由 lai-ken 於 5-5-2021 15:21 發表

例如唔係講瓊天被地獄門長老收養,而係被英軍/法軍統領收養,或者係被幫會大亨收養而個養父係幫外國勢力做事。
火鳥島改為一個革命黨,而地獄門已經被一個幫會滅咗取代咗
比國內有心拍電影的話可以改編近歷史中發生,外國改編漫話故事天魔特攻電影內容奇異套入二次大戰歷史一樣得

中華英雄時空相信是二戰之後,不要被最早版本開頭那枝“旗”所影響,中段有直升機是實在騙不了人,市民也不似未見過直升機誤為UFO,有人話民初或一戰時,當時玉郎做台版緊係加枝國民黨旗上去啦,吾通用5星旗咩?其後劍雄長大鳳溪村是在中國的不是呆灣,馬仔一路修正前面錯誤仲攞枝旗來兜冇用的,

引用:
原帖由 top999 於 5-5-2021 19:34 發表

中華英雄時空相信是二戰之後,不要被最早版本開頭那枝“旗”所影響,中段有直升機是實在騙不了人,市民也不似未見過直升機誤為UFO,有人話民初或一戰時,當時玉郎做台版緊係加枝國民黨旗上去啦,吾通用5星旗咩?
二戰後,仲有賣豬仔去金山掘金?

引用:
原帖由 nakamichi 於 5-5-2021 19:37 發表

偷渡60一80年代最盛

引用:
原帖由 top999 於 5-5-2021 19:39 發表

偷渡60一80年代最盛
乜偷渡呀,名擺擋請人去做工架。

引用:
原帖由 nakamichi 於 5-5-2021 19:37 發表

當英雄45年走去美國,所以元武憎日本人係侵華之後

引用:
原帖由 top999 於 5-5-2021 19:42 發表

當英雄45年走去美國,所以元武憎日本人係侵華之後
你避開二戰後仲有賣豬仔去美國呢個bug唔討論,無意思。

引用:
原帖由 nakamichi 於 5-5-2021 19:43 發表

你避開二戰後仲有賣豬仔去美國呢個bug唔討論,無意思。
https://kknews.cc/zh-hk/military/o9z8j4o.html
賣豬仔名詞係你講,不如你答我黑龍司令架直升機邊年會有,吾好話軍方秘密武器

引用:
原帖由 top999 於 5-5-2021 19:51 發表

https://kknews.cc/zh-hk/military/o9z8j4o.html
賣豬仔名詞係你講,不如你答我黑龍司令架直升機邊年會有,吾好話軍方秘密武器
好間單遮,馬榮成畫畫下唔記得民初時空係無直升機呢樣野,其實呢個問題隔幾年就會回帶討論一下。
仲有,民初、賣豬仔唔係我講的

眼閉未?

引用:
原帖由 nakamichi 於 5-5-2021 19:54 發表

好間單遮,馬榮成畫畫下唔記得民初時空係無直升機呢樣野,其實呢個問題隔幾年就會回帶討論一下。
仲有,民初、賣豬仔唔係我講的

眼閉未?
畫錯?你係馬榮成呀?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]