• 瀏覽: 1,450
  • 回覆: 39
  • 追帖: 1
本主題由 motivation 於 2021-5-6 12:59 PM 移動
https://youtu.be/YfgZAzY9CAU

各有一面之詞.

一個為港而引發的暴亂.
一個是建制支持者.
最終,
他們的理念,誰正確?聲音
有待驗證.
追求民主自由和保守建設.
在不影響市民生活下,我非常支持各自表述.

什麼強制勞動,

今時今日中國,還有強制勞動?
問一下大陸朋友,就知真偽.
.
深圳跳躍發展,文化,科技,超前香港某領域.進入香討影片區

仍然自由自我, 永遠高唱國歌, 走遍鄉里~~
粥粉麵飯, 皆陣列在前!!
臨兵鬥者,皆陣列前行!!
熱賣及精選
兩個深黃和激藍互相擊掌把社會愈推愈極端,齊齊趁機賺對立紅利,自由民主、愛國愛黨只是用來格劍的工具。

社會要好好運作,大家過好日子,這類食政治飯的人愈少愈好。

直線國國王雖然見識有限不知何謂平面立體, 但只要在自己的國度開心過活每一天, 此生足矣.
引用:
原帖由 直線國國王 於 2021-5-5 06:06 AM 發表

兩個深黃和激藍互相擊掌把社會愈推愈極端,齊齊趁機賺對立紅利,自由民主、愛國愛黨只是用來格劍的工具。

時下部分青少年沒有國家意識,大部分人會頼香港教育系統出了問題。但細心想,孩子的教育成長,第一責任者不正是家長嗎?

過去香港的下流政棍,用錯誤信息誤導大眾去爭政治紅利。這是過去香港“無限自由發展”最終點的必然。

講白d,人嘅野各有所長,青年人要發掘自身去做人生規劃,埋頭去“發展自己的所長”。而不是走去參與及苦幹“自己不擅長的政治及社會事件”。這是家長要教小朋友的。

引用:
原帖由 泉船 於 2021-5-5 05:17 AM 發表

https://youtu.be/YfgZAzY9CAU

各有一面之詞.

一個為港而引發的暴亂.
一個是建制支持者.
最終,
他們的理念,誰正確?聲音
有待驗證.
追求民主自由和保守建設.
在不影響市民生活下,我非常支持各自表述.

什麼強制勞動,

今時今日中國,還有強制勞動?
問一下大陸朋友,就知真偽.
.
深圳跳躍發展,文化,科技,超前香港某領域.
支持!

民主自由制度實踐確是敗家敗國體制!?
民主敗國自由敗家。
民主無承擔,可來建設能力。
自由無責任感,毫無復修力。
事實勝於雄辯,毫無建設復修的制度,簡稱敗國敗家制度。
風光都是過去好!懷舊!!!!!

引用:
原帖由 finalsm 於 2021-5-5 06:33 發表

時下部分青少年沒有國家意識,大部分人會頼香港教育系統出了問題。但細心想,孩子的教育成長,第一責任者不正是家長嗎?

過去香港的下流政棍,用錯誤信息誤導大眾去爭政治紅利。這是過去香港“無限自由發展”最終點的必然。

講白d,人嘅野各有所長,青年人要發掘自身去做人生規劃,埋頭去“發展自己的所長”。而不是走去參與及苦幹“自己不擅長的政治及社會事件”。這是家長要教小朋友的。
今天家長作用輕微,小朋友知識來自媒體和同學。

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-5-5 08:38 AM 發表

今天家長作用輕微,小朋友知識來自媒體和同學。
我自己都有兩件小朋友,大的中一,小的小五。
我對自己小朋友,經常會用講故事方式去講佢地知這世上的“殘酷社會”的一切。開始為佢地將來投身社會而比佢地嘅心理準備。
唔通等佢地第時出身先比社會去教咩?

始終小朋友“第一教育責任人”係“父母”。不能過度信任“學校”及“現有教育體系”。

未通關,乘風破浪的姐姐們

苦樂有兩個純數字密碼太複雜

改密碼失敗,唔見咗苦樂

正正當當揾錢最辛苦﹗battle of birthday  苦樂

一個密碼簡單足夠,集思廣益
引用:
原帖由 finalsm 於 2021-5-5 11:59 AM 發表

我對自己小朋友,經常會用講故事方式去講佢地知這世上的“殘酷社會”的一切。開始為佢地將來投身社會而比佢地嘅心理準備。

始終小朋友“第一教育責任人”係“父母”。不能過度信任“學校”及“現有教育體系”。
甚是,小孩是家庭既重要又長期的投資,最少關係著兩代人的幸福。把這操盤的責任外包給學校,甚至外傭,萬一投資失敗,可必指望家長能向學校跟外傭問責。

直線國國王雖然見識有限不知何謂平面立體, 但只要在自己的國度開心過活每一天, 此生足矣.
引用:
原帖由 finalsm 於 2021-5-5 11:59 發表

恭喜你及你的下代,你們有福了。可惜你家是少數。若有1/3家庭做得到,香港要還神了。

引用:
原帖由 finalsm 於 2021-5-5 11:59 AM 發表

我就多帶細路們到鄉下,同佢哋一齊睇閱兵,帶佢哋去北京,西安,上海見識下多方面嘅中國。
佢哋前年暑假喺深圳親戚屋企住得好開心,話屋企樓下點解有咁好食嘅腸粉,鄉港無得食,嗰仔早餐可以食三碟。
仲教佢哋,有咩玩具要買,先去淘寶度睇咗先

沒有國,哪有家。

今時今日,香港年青一代根本冇呢個觀念。

撥亂反正一定要求從教育做起。

支持版主。

引用:
原帖由 finalsm 於 2021-5-5 06:33 AM 發表

我的結論:
功係家長的,錯係老師的
功係選民的,錯係政棍的
E代黃C錯,E代家長咪照樣有錯
E代家長由細到大將"賣國"講成"發展","孫文收錢"講成"孫中山革命"
D黃C只係有樣學樣
孫文都做到"孫中山國父,憑咩"黃之鋒唔可以收錢做國父

引用:
原帖由 highmax 於 2021-5-5 09:57 PM 發表

我的結論:
功係家長的,錯係老師的
功係選民的,錯係政棍的
E代黃C錯,E代家長咪照樣有錯
E代家長由細到大將"賣國"講成"發展","孫文收錢"講成"孫中山革命"
D黃C只係有樣學樣
孫文都做到"孫中山國父,憑咩"黃之鋒唔可以收錢做國父
賣國點講成發展?你講比我聽下?
收錢就要做野,孫中山先生收左錢有無去組織地方起義?有無親歴險境?

呢d小黃馬騮,收左錢做d咩?
我只見到佢地每次收錢都為下次收錢去謀劃去準備。我只見到完全借政見及跟政府對立去撈錢。

不要將孫中山先生及那白痴馬騮相提並論。孫中山先生一生,不說他事業成就,單講他愛情史,已絕對係所有男性華人夢想。

引用:
原帖由 直線國國王 於 2021-5-5 06:06 AM 發表

有總要有人站出來,我承認藍kol有目的性.但在當時起底黑暴潮中敢言的,沒幾個肯拋頭露面

仍然自由自我, 永遠高唱國歌, 走遍鄉里~~
粥粉麵飯, 皆陣列在前!!
臨兵鬥者,皆陣列前行!!
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]