• 瀏覽: 51,765
  • 回覆: 207
  • 追帖: 13
早五六年,我搬出去自己住,父母就想重新裝修間屋,之後搵咗個熟人嚟裝修,原本都係啲小手工問題,都冇乜所謂,點知一耐咗就出現好多問題。

一︰電線

呢個係最近個問題,都係聽返維修個師傅講返,唔知點解個廚房條路線會同一半廳個路線係同一條,同一條之餘,仲要係用幼一半嘅線去做,一來條線根本負荷唔到個電量,五六年之後成條融斷,都係要搵師傅上嚟用粗電線再穿過。

仲有廁所個條線又係奇奇怪怪,廁所兩個合要長期用電,一個係抽風,一個係燈,唔知點解兩條線係開一個開關,開抽風就一定要開燈……呢個師傅都話搞唔掂。

二︰入牆插座

之前有指明邊啲位會有電器,基本上都畫好晒圖紙比佢照做,成品出到嚟,唔係高咗就低咗,一係就係啲奇奇怪怪嘅位置多個插座……例如床頭下面有個插座,而個插座係一定會被張床頂住……

仲有廚房抽油煙出口位有個插座……一係唔用,一係就成個電制都係油……

三︰抽氣扇

又係廁所同廚房,個抽氣扇唔係用香港嘢,係用大陸嘢,香港買到嘅抽氣扇唔係大一吋就係細一吋,想換都換唔到……

四︰天花

唔夠三年就已經有龜裂,呢年仲開始甩,呢個都係正常情況,不過太快太嚴重。

五︰地磚唔齊

我都知地磚冇可能啱啱好,但係唔知點解個切割位會放係當眼位置,一般嚟講唔係應該係啲邊位角力位,可以比家俬擋住嘅話度乜??

六︰浴室去水位

呢個又係,個去水位好易塞,個師傅話唔知點解用咗細管,好易比頭髮阻住,而且唔係一條直管去大渠,一塞就好難搞……

引用:
原帖由 stepmankaka 於 2021-5-5 01:05 PM 發表

早五六年,我搬出去自己住,父母就想重新裝修間屋,之後搵咗個熟人嚟裝修,原本都係啲小手工問題,都冇乜所謂,點知一耐咗就出現好多問題。

一︰電線

呢個係最近個問題,都係聽返維修個師傅講返,唔知點解個廚房條路線會同一半廳個路線係同一條,同一條之餘,仲要係用幼一半嘅線去做,一來條線根本負荷唔到個電量,五六年之後成條融斷,都係要搵師傅上嚟用粗電線再穿過。

仲有廁所個條線又係奇奇怪怪,廁所兩 ...
裝修進行時定期監察、溝通都好重要。

這個世界沒有膠神,生活變得沒有快樂。
唔熟唔食

引用:
原帖由 stepmankaka 於 2021-5-5 01:05 PM 發表

一︰電線

好明顯偷工減料食回佣

引用:

一︰電線

我試過地磚嚟錯貨,仲要暪住我用……之後唔講到要告佢都唔肯起返佢

引用:
原帖由 雙子星公主 於 2021-5-5 03:29 PM 發表

我試過地磚嚟錯貨,仲要暪住我用……之後唔講到要告佢都唔肯起返佢
跟本唔係來錯貨,佢定cheap貨比你

跟本無任何關係錢問題姐

親戚唔熟唔食

引用:

一︰電線

試過响 ‘好師傅’ 搵個都有人推介嘅師傅,一樣咁衰

引用:

一︰電線

是常識吧

成日都話
裝修揾朋友做,之後冇朋友做,
裝修揾親戚做,之後冇親戚做 !

The Raymond Voice : 不要做會令自己後悔的事
呢個定律樓主居然唔知

手工好/有料師父,爆booking

剩低個D所為師父.....

當然啦!!

引用:
原帖由 cantona777 於 2021-5-5 06:57 PM 發表

手工好/有料師父,爆booking

剩低個D所為師父.....
bingo

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]