• 瀏覽: 757
  • 回覆: 8
換完 坐厠幾個月後, 鹹水掣後軟喉漏水, 除咗叫師傅換個套軟喉 ,自己可唔可以diy用膠補喉? 請教各位師兄師傅。

附件

16202897520127577036035263391881.jpg(141.42 KB)

2021-5-6 04:29 PM

你屋企用鹹水定淡水沖廁?

引用:
原帖由 Samtsang88 於 2021-5-6 04:29 PM 發表

換完 坐厠幾個月後, 鹹水掣後軟喉漏水, 除咗叫師傅換個套軟喉 ,自己可唔可以diy用膠補喉? 請教各位師兄師傅。
條喉上面漏定下面漏?

引用:
原帖由 ggggkin 於 2021-5-6 04:32 PM 發表

你屋企用鹹水定淡水沖廁?
用鹹水

引用:
原帖由 Raymondkyy 於 2021-5-6 04:35 PM 發表

條喉上面漏定下面漏?
灰色掣同白色軟喉接口位 滲漏

引用:
原帖由 Samtsang88 於 2021-5-6 08:27 PM 發表

灰色掣同白色軟喉接口位 滲漏
有無再扭實啲睇下漏唔漏?

引用:
原帖由 韓風黃色神童 於 2021-5-6 08:38 PM 發表

有無再扭實啲睇下漏唔漏?
請問如果要事要保漏,它 沒有滴水只是少少滲漏, 用桐油灰或者pvc膠可以嗎?

引用:
原帖由 Samtsang88 於 2021-5-6 09:47 PM 發表

請問如果要事要保漏,它 沒有滴水只是少少滲漏, 用桐油灰或者pvc膠可以嗎?
你呢個駁口見下圖, 係用拎蓋壓實個冬姑頭封口, 可以試下再扭實啲睇下得唔得, 呢種駁口唔係用桐油灰的, 同埋唔好用PVC膠, 你用PVC膠封死, 下次要換就好難扭返出來

引用:
原帖由 韓風黃色神童 於 2021-5-6 10:05 PM 發表

你呢個駁口見下圖, 係用拎蓋壓實個冬姑頭封口, 可以試下再扭實啲睇下得唔得, 呢種駁口唔係用桐油灰的, 同埋唔好用PVC膠, 你用PVC膠封死, 下次要換就好難扭返出來

https://imgs.weekendhk.com/wp-content/uploads/2020/08/photo04_14332006425f35437f6bc35.jpg
好,我試下,唔該曬師兄

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]