• 瀏覽: 3,440
  • 回覆: 48
引用:
原帖由 復活高貝利 於 2021-5-10 06:44 PM 發表

同樣係亞洲人,
中國在高強度對抗性運動都係屢次輸俾韓國人及日本人,
呢樣點會無關係
基因改善需要時間,俾多三十年一定得

引用:
原帖由 復活高貝利 於 2021-5-10 04:16 PM 發表

你可以睇下凡係高強度對抗的運動,
例如武術,擂台,足球籃球,
這些是都倚靠身體質素的項目,
中國運動員的成績都是較差的
拿拿拿 , 呢個我有少少唔同意 ...

東亞運動員成績較差 , 我覺得就係同飲食  生活習慣有關 ,
足球籃球咁 , 我地無巴西既足球街童 , 無美國既籃球街童 ...
就好似政府個廣告咁 , 香港(等東南亞)家庭平均一星期 ,
比細路運動既時期連兩粒鐘都無 ... ^.^"

引用:
原帖由 門閥政治 於 2021-5-11 08:10 AM 發表

拿拿拿 , 呢個我有少少唔同意 ...

東亞運動員成績較差 , 我覺得就係同飲食  生活習慣有關 ,
足球籃球咁 , 我地無巴西既足球街童 , 無美國既籃球街童 ...
就好似政府個廣告咁 , 香港(等東南亞)家庭平均一星期 ,
比細路運動既時期連兩粒鐘都無 ... ^.^"
主要係清末時期普遍體質嚴重下滑兼糧食供應不足導致,整體體質需要時間去改善

引用:
原帖由 復活高貝利 於 2021-5-11 10:58 AM 發表

國內運動員點會吾夠時間操練
其實除了體質外,運動科技水平亦都有影響。

引用:
原帖由 復活高貝利 於 2021-5-11 10:58 AM 發表

國內運動員點會吾夠時間操練
唔同 ... 美國有100萬籃球街童 , 入得NBA既得400 ,
入得夢幻隊(初選)得20人 , 競爭係50萬選一 ...

中國有幾多籃球街童??? 咁咪係羅 , 點比呀 ... ^.^"

引用:
原帖由 復活高貝利 於 2021-5-11 06:07 PM 發表

中國人均足球籃球博擊健身的設備小過美國,
但只影響一般人民,
運動員係特選出嚟用國家資源全力培訓
佢地可以隨時使用設備, 而且受國家照顧催谷
以一向被垢病的少足為例,
19年中國國奧隊先後8次集訓,長達近200天,呢個數字接近係全球之冠,
在此期間參加了5次國際賽
訓練時間點會小
高兄 , 我講既係基數問題喎 ... ^.^"

美國有至少100萬終日混於球場的籃球街童 ,
係當中尖子先會係高中中既籃球名校 , 獲得重點培訓 ,
無長奀再去高中中既籃球名校 , 一直競爭到nba ...

你講既器械訓練 , 只係訓練到肉量 ,
但訓練唔到天份  技術  熱情 ... 而且lbj中國之旅講過

而且中國普遍家長 , 仲係果種 "唯有讀書高" 既心態
好多有天份既孩子 , 可能連波都未接觸到一次 ...

引用:
原帖由 jim_jim_s 於 2021-5-10 07:06 PM 發表

基因改善需要時間,俾多三十年一定得
對基因 , 小弟聽過兩種講法 ...

一種係基因係咁就係 , 你生成點 , 你個仔/女就係點 , 無得救勒
(當然 , 有訓練好過無訓練 , 但上升空間己經定左) ;
一種係你自己努力左先 , 你自己上升空間(天花板)雖然己經固定左
但你如果可以去到天花板 , 果陣生既後代就可以墊高返少少地板+天花板

引用:
原帖由 門閥政治 於 2021-5-12 01:13 PM 發表

對基因 , 小弟聽過兩種講法 ...

一種係基因係咁就係 , 你生成點 , 你個仔/女就係點 , 無得救勒
(當然 , 有訓練好過無訓練 , 但上升空間己經定左) ;
一種係你自己努力左先 , 你自己上升空間(天花板)雖然己經固定左
但你如果可以去到天花板 , 果陣生既後代就可以墊高返少少地板+天花板
如果第一個成立,就唔會有進化論

引用:
原帖由 復活高貝利 於 2021-5-10 11:45 AM 發表

稻米源自長江文明,
華南矮黑邊識種稻架,你去東莞d博物館睇下,原始廣東矮黑只係識採集貝殼及穀物維生,
基本上嶺南及台灣的稻、粟、黍文明都係石器時代從北方傳入的

華北原本種粟、黍,賈湖人帶來水稻,後來氣侯走向乾寒,所以才變了種麥為主
北方第1次SM嶺南應該係趙陀(秦末)年代
如高兄所言咁稻米傳入嶺南咁長江文明向下發展時如果唔係殺Q哂/趕死哂班東亞矮黑
就係同班東亞矮黑同化哂
即係趙陀SM個班係係同化左既矮黑/長江文明後人?

引用:
原帖由 復活高貝利 於 2021-5-11 06:07 PM 發表

中國人均足球籃球博擊健身的設備小過美國,
但只影響一般人民,
運動員係特選出嚟用國家資源全力培訓
佢地可以隨時使用設備, 而且受國家照顧催谷
以一向被垢病的少足為例,
19年中國國奧隊先後8次集訓,長達近200天,呢個數字接近係全球之冠,
在此期間參加了5次國際賽
訓練時間點會小
問題係最好既訓練就係比賽,尤其係生死存亡(能夠繼續做運動員以至搵錢)個隻
係美國想入NBA,小學/初中時差唔多就要一己之力SM某區
然後高中就要贏NCAA分區(或超級表現),再入大學打第1級NCAA
(當然近年好多DRAFT個球員都未必打足4年大學,甚至乎有D超級高中生未打過NCAA就走去選)
係英國想踢職業足球唔止要去足球訓練學校,仲要搵到人球隊肯同你簽學徙約
(當然有華迪呢D萬中無一)
國足就係無呢D競爭

引用:
原帖由 jim_jim_s 於 2021-5-12 01:17 PM 發表

如果第一個成立,就唔會有進化論
其實 "進化論" 本身係錯誤既 ...

因為達爾文開始 , 佢提出既己經係 "演化論" ,
係物種每代都會有基因差異 , 而唔同基因差異就因為環境
保存/淘汰下來 , 基因本身唔會有意識咁 , 向所謂既 "進化" 發展

引用:
原帖由 門閥政治 於 2021-5-13 08:02 AM 發表

其實 "進化論" 本身係錯誤既 ...

因為達爾文開始 , 佢提出既己經係 "演化論" ,
係物種每代都會有基因差異 , 而唔同基因差異就因為環境
保存/淘汰下來 , 基因本身唔會有意識咁 , 向所謂既 "進化" 發展
ching你的思想真係好跳躍。。。
進化又好,演化也罷。都係證明前文第一種基因論調不成立。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]