• 瀏覽: 3,439
  • 回覆: 13
腦筋思考需要葡萄糖,碳水化合物可以轉化葡萄糖,幫助思考。
另外,鍛煉肌肉需要蛋白質+碳水化合物。

所以高碳飲食並無不妥。

引用:
原帖由 你今日抽左水未 於 2021-5-8 02:36 PM 發表

呢個係對生活認知問題先會出現...因為你只""生活""係香港所以觀察得比較仔細
正如港燦認知既日本有好多好西食,但一般單人/家庭都唔會餐餐食好西
都係外賣拉麵、微波爐食品、半製成食品/麵豉湯+白飯+醃菜、燉菜+白飯
甚至乎意大利比較傳統既Margherita Pizza、比較簡單既蒜油意粉都係無肉......
又夠唔夠蛋白質

再對比翻現時大陸食個D街邊早餐(白粥腸粉小籠包(非小籠 ...
好多蔬菜都含有高蛋白的,只是吸收冇動物蛋白咁容易而已

引用:
原帖由 門閥政治 於 2021-5-9 08:11 AM 發表

咁你點解釋 , 中國人體格比西方人弱呢???
歐洲人體格(普遍變得高大強壯)係工業革命後的事情⋯⋯

引用:
原帖由 門閥政治 於 2021-5-9 04:11 PM 發表

係呀 ... 我既意思咪就係 , 點解中國近代飲食 ,
仲未符合現代標準羅 ... ^.^"
非也,你而家去大陸行一圈,啲細路隨時高過你,普遍都有運動意識。

引用:
原帖由 復活高貝利 於 2021-5-9 05:06 PM 發表

當然吾係啦
高大的歐洲人祖先係高大的克羅馬農人,
中國人祖先主要係南方矮黑
咪玩啦。。。中國主要係蒙古人種+馬來人種,歐洲以前除了北歐人都唔算高

引用:
原帖由 復活高貝利 於 2021-5-9 05:11 PM 發表

因為窮
又或說人口過盛,人均資源嚴重不足
同意,盛世帶來的人口增長因為資源的減少而影響了普遍的體格。

引用:
原帖由 復活高貝利 於 2021-5-10 11:57 AM 發表

蒙古人種除咗美洲人,東北亞人,太平洋南島,其他種系的底層咪又係矮黑
秦朝兵馬俑的面型唔似矮黑。。。

引用:
原帖由 復活高貝利 於 2021-5-10 04:16 PM 發表

你可以睇下凡係高強度對抗的運動,
例如武術,擂台,足球籃球,
這些是都倚靠身體質素的項目,
中國運動員的成績都是較差的
我其實係針對樓主的中國近代飲食唔夠科學而說,亞洲人體質當然冇非洲人咁好係事實,但腦部發育就別論。

引用:
原帖由 復活高貝利 於 2021-5-10 06:44 PM 發表

同樣係亞洲人,
中國在高強度對抗性運動都係屢次輸俾韓國人及日本人,
呢樣點會無關係
基因改善需要時間,俾多三十年一定得

引用:
原帖由 門閥政治 於 2021-5-11 08:10 AM 發表

拿拿拿 , 呢個我有少少唔同意 ...

東亞運動員成績較差 , 我覺得就係同飲食  生活習慣有關 ,
足球籃球咁 , 我地無巴西既足球街童 , 無美國既籃球街童 ...
就好似政府個廣告咁 , 香港(等東南亞)家庭平均一星期 ,
比細路運動既時期連兩粒鐘都無 ... ^.^"
主要係清末時期普遍體質嚴重下滑兼糧食供應不足導致,整體體質需要時間去改善

引用:
原帖由 復活高貝利 於 2021-5-11 10:58 AM 發表

國內運動員點會吾夠時間操練
其實除了體質外,運動科技水平亦都有影響。

引用:
原帖由 門閥政治 於 2021-5-12 01:13 PM 發表

對基因 , 小弟聽過兩種講法 ...

一種係基因係咁就係 , 你生成點 , 你個仔/女就係點 , 無得救勒
(當然 , 有訓練好過無訓練 , 但上升空間己經定左) ;
一種係你自己努力左先 , 你自己上升空間(天花板)雖然己經固定左
但你如果可以去到天花板 , 果陣生既後代就可以墊高返少少地板+天花板
如果第一個成立,就唔會有進化論

引用:
原帖由 門閥政治 於 2021-5-13 08:02 AM 發表

其實 "進化論" 本身係錯誤既 ...

因為達爾文開始 , 佢提出既己經係 "演化論" ,
係物種每代都會有基因差異 , 而唔同基因差異就因為環境
保存/淘汰下來 , 基因本身唔會有意識咁 , 向所謂既 "進化" 發展
ching你的思想真係好跳躍。。。
進化又好,演化也罷。都係證明前文第一種基因論調不成立。

引用:
原帖由 十九八 於 2021-5-14 10:20 AM 發表

睇老高同總裁唔夠專業
佢地會有心比片我地睇
不過
袁騰飛係史學已經係說書人級數
佢地仲唔專業d

係寒武紀的生物大爆發中
帶氧藍藻用光合作用淘汰哂所有非帶氧植物
咁證明環境自然淘汰的演化會令基因愈黎愈進化
因為唔係果種會滅絕
good point,其實我有諗過用恐龍做例子,不過鳥類有機會係演化,所以算了

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]