• 瀏覽: 3,146
  • 回覆: 21
請問依家係咪好多地方都要求有行程碼?一卡兩號香港卡是否仍然不能用?

熱賣及精選
引用:
原帖由 lokwailau 於 2021-5-7 06:53 PM 發表

請問依家係咪好多地方都要求有行程碼?一卡兩號香港卡是否仍然不能用?
基本上好多地方酒店要睇行程碼,一卡兩號香港卡很多地方都可以用,不過我這張是儲值卡不是上台的,只係新疆用唔到4G上網,行2G,上香討就同以前居企56K撥號上網一樣,圖片要碰運氣,文字要等5分鐘

引用:
原帖由 FATBOY19700331 於 2021-5-7 07:46 PM 發表

基本上好多地方酒店要睇行程碼,一卡兩號香港卡很多地方都可以用,不過我這張是儲值卡不是上台的,只係新疆用唔到4G上網,行2G,上香討就同以前居企56K撥號上網一樣,圖片要碰運氣,文字要等5分鐘
問題是行程碼不知如何解決,人哋話一卡兩號用不了行程碼,就算隔離後即刻買一張大陸卡,要14日後才能登記行程碼,咁呢14日便訂不到酒店要瞓街

引用:
原帖由 lokwailau 於 2021-5-7 11:48 PM 發表

問題是行程碼不知如何解決,人哋話一卡兩號用不了行程碼,就算隔離後即刻買一張大陸卡,要14日後才能登記行程碼,咁呢14日便訂不到酒店要瞓街
這個就唔敢肯定,因為我另外有一張大陸卡,我一直用佢登記行程碼,我將一卡兩號只係用來上香港網

Check in 搭飛機已經要行程碼啦

我用中移動一卡兩號,通訊行程卡個apps的而且確係用唔到嘅,要掃圖中QR code 先用到。如果你同我一樣用唔到,你就對應返用邊個台就掃邊個code啦。頭14日冇記錄係正常嘅,唔洗驚!而且我玩咗個半月,其實行程卡都冇乜點用過,都係用粵康碼多!

引用:
原帖由 勤力過隻牛 於 2021-5-8 02:12 AM 發表

我用中移動一卡兩號,通訊行程卡個apps的而且確係用唔到嘅,要掃圖中QR code 先用到。如果你同我一樣用唔到,你就對應返用邊個台就掃邊個code啦。頭14日冇記錄係正常嘅,唔洗驚!而且我玩咗個半月,其實行程卡都冇乜點用過,都係用粵康碼多!
請問即係咪唔需要額外買張大陸卡,用香港中移動一卡兩號都可以掃呢個QR code?

引用:
原帖由 lokwailau 於 2021-5-7 06:53 PM 發表

我啱啱試咗我張聯通一卡兩號, 係可以

引用:
原帖由 殘廁浪漫的腳毛 於 2021-5-8 08:56 AM 發表

我啱啱試咗我張聯通一卡兩號, 係可以
請問C兄你是否已經入境超過14天?同埋你張卡是大陸聯通出或是香港聯通出?

引用:
原帖由 lokwailau 於 2021-5-8 06:52 AM 發表

請問即係咪唔需要額外買張大陸卡,用香港中移動一卡兩號都可以掃呢個QR code?
係,我係香港中移一卡兩號,如果再唔得,你可以問電訊商/抗疫辦/12345/目的地居委會點搞,依組QR code我唔記得係問邊個比我嘅!

利申:我已經返咗香港,依個舊資料唔知仲work唔work

引用:
原帖由 lokwailau 於 2021-5-8 09:26 AM 發表

請問C兄你是否已經入境超過14天?同埋你張卡是大陸聯通出或是香港聯通出?
我已經係大陸個幾月, 係香港聯通。舊年我第一次隔離, 開頭都可以, 後期有一排唔得, 之後又可以. 應該有人反應咗問題,而家已解決

引用:
原帖由 勤力過隻牛 於 2021-5-8 10:04 AM 發表

係,我係香港中移一卡兩號,如果再唔得,你可以問電訊商/抗疫辦/12345/目的地居委會點搞,依組QR code我唔記得係問邊個比我嘅!
利申:我已經返咗香港,依個舊資料唔知仲work唔work
一卡兩號測唔到你在香港

我個大陸卡係有顯示既

因為你在香港是當緊香港號碼

引用:
原帖由 marykiki 於 2021-5-8 05:26 PM 發表

一卡兩號測唔到你在香港

我個大陸卡係有顯示既
https://lh3.googleusercontent.com/4P3Pj1hteS5fHiOsNd-poKRkzX_j2j1WDPIF28skJ1ZietMuOVKxH2sd1uSZibrH_n_tIKUQtIeLGgPISGSWT5pVwVWM8ZklaUxJBGkNtEkmRrclSTuile_NtwVhEPh14RBrAjlOM ...
當時我係在大陸用一卡兩號測的,回香港我未測過。

引用:

根本無人睇,唔出廣東省..綠碼行天下~~

引用:
原帖由 airair08 於 2021-5-9 03:46 PM 發表

根本無人睇,唔出廣東省..綠碼行天下~~
我在深圳隔離,再多幾日便可以自由,放出來後我想馬上去廣州,但睇返廣州的隔離政策一直是14+7,咁我去廣州使唔使再隔7天,有無人知?

主題標籤 #香港
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]