• 瀏覽: 161,822
  • 回覆: 1,697
  • 追帖: 44
本主題由 呆頭鳥 於 2021-5-9 07:49 AM 打開
引用:
原帖由 龍少爺 於 2021-5-9 09:56 AM 發表

你咪老點人啦, 肯定開不到
香港中國銀行, 跟國內中國銀行是不通的
中銀自己都有賣過廣告可以係香港開內地中國銀行戶口
https://www.beefreight.com/blog/201903/【開大陸戶口懶人包】香港開內地中銀戶口毋須返/

熱賣及精選
引用:
原帖由 冬寒消失了綿羊 於 2021-5-9 09:58 AM 發表

我都想返大陸生活,但返去吾知打咩工
自己攪D生意仔

引用:
原帖由 cvcv105 於 2021-5-8 04:14 PM 發表

師兄深圳做咩維持生活,我都想去東北,但離不開年老父母。
東北人冬天都走去海南島過冬,我有個東北親戚,幾乎喺俄羅斯邊境,佢話東三省冬天全部進入慢動作,10點幾先返工,你如果去政府部門辦事前後可能要用成個月,因為一日只可以做4,5個鐘頭嘢,3點幾就放工啦。放假無娛樂,屋入面30度,屋出面零下30度~~~

引用:
原帖由 easywin 於 2021-5-9 09:18 AM 發表

果陣你鄰居應該好多係妹妹仔
周街髮廊😆😆😆

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2021-5-9 10:06 AM 發表

東北人冬天都走去海南島過冬,我有個東北親戚,幾乎喺俄羅斯邊境,佢話東三省冬天全部進入慢動作,10點幾先返工,你如果去政府部門辦事前後可能要用成個月,因為一日只可以做4,5個鐘頭嘢,3點幾就放工啦。放假無娛樂,屋入面30度,屋出面零下30度~~~
無錯,出門口著衫著10分鐘,入左屋除衫又要10分鐘

引用:
原帖由 agogo171 於 2021-5-9 09:48 AM 發表

沒有,坐公車,地鉄,入商埸就要!
我系東莞呢邊只系搭交通工具要戴,連商場超市都唔使了。。。。

引用:
原帖由 papaj 於 2021-5-8 06:16 PM 發表

香港同外國就係,喺大陸你啲現金未必受歡迎,我有¥500人仔放咗喺銀包五六年,到而家都冇用過,因為喺大陸根本冇乜機會用到現金,一部手機就已經解決衣食住行以及吃喝玩樂嘅問題,所以唔好將香港及外國嗰一套夾硬套落去大陸嗰度,用過你就知所有你認為嘅麻煩嘢係值得嘅。
我都喺,三年前帶細路去東莞睇林則徐,兌咗5舊水,根本用唔出,街邊買水果,買雪條都掃QR code,無電子支付工具嘅鄉港同外國人根本生存唔到

不過, 要有幾個人一齊, 才能好玩好食
一個人就......

引用:
原帖由 台灣消失的羊 於 2021-5-8 05:22 PM 發表

大陸大多數名前有香港或港式都係唔好食
不一定

引用:
原帖由 ginger.333 於 2021-5-8 06:21 PM 發表

食比香港貴?。
同一質素一定平過鄉港

引用:
原帖由 叫我馬神 於 2021-5-8 01:37 PM 發表

過來生活快一年,以前是過客,現在是定居。以前無留意的一景一物現在多了時間去多看一眼,發掘身邊多一點人和事。原來在深圳生活跟香港真的沒什么區別
深圳安全過香港好多

引用:
原帖由 叫我馬神 於 2021-5-8 01:37 PM 發表

過來生活快一年,以前是過客,現在是定居。以前無留意的一景一物現在多了時間去多看一眼,發掘身邊多一點人和事。原來在深圳生活跟香港真的沒什么區別
kk mall間UA戲院係咪都執左?有冇開咗乜嘢新舖?東門深圳戲院隔離有個地牢好多間食肆,可否去拍照,尤其間木屋燒烤,舊時成日去食串燒飲啤酒,太掛住了,謝謝你

銀行有指定幾家分行才可以幫港人開戶口
建議: 中國銀行工商, 其他銀行都要國內住紙證明

工商銀行
1. 國貿站B出口, 國際貿易中心工商銀行
中國銀行
1. 深圳羅湖地鐵站
2. 國貿站B出口, 國際貿易中心中國銀行
3. 福田口岸1/F, 出關後面中國銀行

這兩間銀行戶口我都有, 不過注意一點一咭兩號的手機號碼是不接受的
1. 回鄉證
2. 香港住紙證明 (水費單, 銀行月結單)
3. 國內手機號碼, 不能一咭兩號的國內手機號碼
4. 好似要RMB$1000 開戶口(工商), 中國銀行RMB$100

引用:
原帖由 easywin 於 2021-5-9 10:08 AM 發表

無錯,出門口著衫著10分鐘,入左屋除衫又要10分鐘
所以佢全家都落深圳發展,廿幾年無返過去

引用:
原帖由 龍少爺 於 2021-5-9 10:17 AM 發表

銀行有指定幾家分行才可以幫港人開戶口
建議: 中國銀行及工商, 其他銀行都要國內住紙證明

工商銀行
1. 國貿站B出口, 國際貿易中心工商銀行
中國銀行
1. 深圳羅湖地鐵站
2. 國貿站B出口, 國際貿易中心中國銀行
3. 福田口岸1/F, 出關後面中國銀行

這兩間銀行戶口我都有, 不過注意一點一咭兩號的手機號碼是不接受的
1. 回鄉證
2. 香港住紙證明 (水費單, ...
羅湖口岸中銀有四部自助機,十分鐘就可以開戶

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]