• 瀏覽: 162,039
  • 回覆: 1,697
  • 追帖: 44
本主題由 呆頭鳥 於 2021-5-9 07:49 AM 打開
引用:
原帖由 叫我馬神 於 2021-5-9 06:48 PM 發表

皇馬兄,忍耐一下吧!我去年都是把握一個機會過來長住,除了跑馬仔無咁方便.其他的生活狀態都不錯👍
PM我, 我推個app比你, 要比錢, 但睇馬超正, 吾卡, 我朋友有了這個開心死, 仲可以睇英超, 裝電視機頂盒的

熱賣及精選
深圳係幾好既,不過唔開放俾港客,通唔到關,幾好都冇用

引用:
原帖由 cocoliu1990 於 2021-5-10 07:11 AM 發表

佢地攞bno緊系入吾到
無證既根本上唔到去點會有問題?
抽水都比D質素啦

引用:
原帖由 我正在說謊 於 2021-5-10 07:46 AM 發表

深圳係幾好既,不過唔開放俾港客,通唔到關,幾好都冇用
隔十四日,上去揾份工做咪得,一皮野都夠掛

引用:
原帖由 pk2628r 於 2021-5-10 08:28 AM 發表

大部份深圳職位月薪由2000~4000

提示: 違規內容已被屏蔽
多謝馬神兄分享,以前放假好鍾意去深圳或者廣州行下食下,真係好懷念。希望快啲通關,可以上去行下啦。另外馬神兄有冇睇下品X記呢?佢都介紹好多食嘢既地行,可以一試。

引用:
原帖由 pk2628r 於 2021-5-10 08:28 AM 發表

你講得真容易

引用:
原帖由 我正在說謊 於 2021-5-10 08:38 AM 發表

去第二個城市工作生活真係咁容易咩

你係內地打工首先普通話一定要好勁吧
你了解在深圳工作,生活同香港有咩差異?
你知國內公司一般辦事方式及溝通文化?

最重要家人如何安置?
老婆仔女唔使理?

上面個位講到好容易
就算比你搵到一萬蚊既工
一萬真係夠生活?

引用:
原帖由 joeyeung90 於 2021-5-10 08:48 AM 發表

你講得真容易
佢地仲以為拿著香港身分證系大陸仲咁馨香, 我琴晚去唱歌, 我同我一個吾熟的朋友的女朋友食飯, 我叫佢你發信息比佢話我去香港, 話今年生日有什麼生日禮物叫我幫他打上來, 個條港男話想你牙寶貝, 等我開關來找你,

食條女時吹到咁大同我講呢個系我條女, 攪笑, 咪玩啦, 而家香港人的工作態度系大陸無優勢啦, 我系香港人都系咁講

點會冇分別,係比香港好好多

引用:
原帖由 我正在說謊 於 2021-5-10 08:38 AM 發表

包吃包住五金一顯後,不問學歷無經驗都有2-4千。

引用:
原帖由 dAHeNrY 於 2021-5-10 09:01 AM 發表

包吃包住五金一顯後,不問學歷無經驗都有2-4千。
送外賣,送速遞有4000蚊/月,確實不問學歷無需經驗,不過唔包食唔包住,冇五險一金,因為係自僱人士,個體戸,臨時工,兼職形式。傷左癱左殘左死左,公司唔會賠任何錢,一分錢賠償或工傷都冇,醫藥費仲要自費

有好多送外賣送速遞,發生交通意外,受左傷,仲未黎得切claim工傷,即時俾公司解僱

引用:
原帖由 katekate2046 於 2021-5-10 04:45 AM 發表

包完之後實收3000月薪是好事嗎?🤭
同埋諗都諗到會俾d咩你住咩你食啦😆
睇怕食d野同最近香港d隔離餐差唔多
有菜有湯有魚有肉,唔洗買唔洗煮有得食,唔洗比錢,佢地平時都係食過啲。
淨收3000有好處,對比佢地家鄉係0,當然如果出鄉鎮工作都會有收入。
咁如果0經驗0學識,3000包XXX都已經很多啦瓜。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]