• 瀏覽: 162,088
  • 回覆: 7
  • 追帖: 44
本主題由 呆頭鳥 於 2021-5-9 07:49 AM 打開
引用:
原帖由 叫我馬神 於 2021-5-8 01:37 PM 發表

過來生活快一年,以前是過客,現在是定居。以前無留意的一景一物現在多了時間去多看一眼,發掘身邊多一點人和事。原來在深圳生活跟香港真的沒什么區別
新發食物水準已不如以前,只時港式茶餐廳賣點,對大陸人有吸引力,所以貴貴也不愁生意

熱賣及精選
引用:
原帖由 叫我馬神 於 2021-5-8 05:32 PM 發表

新發歡迎您!順便說說,去新發是情懷!在香港不會去,深圳新發(特別是水圍店)。進門就像回到香港
新發大約13年左右,從隔幾間鋪,大約現在蠔吧左右搬到現址,舊新發門面非常一般,據聞花了驚人飲茶費才租到現址,現在出品水準放在香港執得,但位置好,吸引大陸人消費,所以幾貴都不愁生意

引用:
原帖由 丁叔 於 2021-5-8 06:05 PM 發表

好耐無食過
以前覺得水準唔差,不過就食黃貝嶺果間,水圍多數食大有利
水圍茶記可試鴻運,粉面水準ok,價錢唔貴,有位泊車,東方園即舊皇后大道對面

引用:
原帖由 叫我馬神 於 2021-5-8 06:18 PM 發表

鴻運以前人多會去,因為佢場大,出品確實不錯👍另外翡翠百樂也不錯👍
翡翠百樂燒味水凖在新發之上

引用:
原帖由 突然的自我 於 2021-5-8 06:24 PM 發表

以前係上梅林住過,唔知而家變成點?
以前幾時?現在舊區改造,變到阿媽都唔認得

引用:
原帖由 突然的自我 於 2021-5-8 06:36 PM 發表

02年,成二十年了!
一直無返過去,我估以前成日去間餐廳仔都執左了!
方便嘅話影d街道相比我懷念下!
以前有去梅林食客家菜,鹽焗手撕雞,河鮮等
零幾年時,梅林才3千一平左右,現在過10皮,個邊早已拆到面目全非,梅林當年都算男人天堂,對嗎?

引用:
原帖由 木一田火 於 2021-5-9 09:30 AM 發表

師兄你好
請問在深圳何處可買滾軸溜冰鞋?
可去迪卡儂,體育用品多選擇,推薦蛇口個間,花園城傍,買完可去樓上勝記飲茶食飯,精緻粵菜

引用:
原帖由 袋中邊緣的高潮 於 2021-5-9 04:40 PM 發表

上淘寶買都得,有旗艦店,我都啱淘咗對落香港俾我個女,掂
實體店所有嘢任試任玩,買單車也可在店內試踩兩圈,仲有各種運動配備齊全,可一次過買齊,網店始終差些

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]