• 瀏覽: 2,771
  • 回覆: 53
見東方兄既炸醬麵咁靚,偷師學煮,同東方兄既有天地分別,下次再來

附件

IMG_20210509_184214.jpg(180.41 KB)

2021-5-9 09:10 PM

IMG_20210509_185446.jpg(327.88 KB)

IMG_20210509_210441.jpg(337.55 KB)

熱賣及精選
@東方紅 🙌

其實顏色已好靚囉噃,味道應該唔錯啦。肉絲大條細條自己鍾意就得。

個汁點煮?

賣相都唔錯丫

引用:
原帖由 東方紅 於 2021-5-10 01:40 PM 發表

其實顏色已好靚囉噃,味道應該唔錯啦。肉絲大條細條自己鍾意就得。
味道有少少酸,下次再改進,現在才知要半煎熟晒才落醬汁,下次再來,下次加埋冬菇炸菜
我刀功勁差,無耐性切

引用:
原帖由 減肥唔准減對波 於 2021-5-10 01:43 PM 發表

個汁點煮?
好易㗎咋。
而且又好平,我買急凍枚頭肉,十零蚊可以食好多餐啦。
1. 枚頭肉切絲(切成自己鍾意大細)
2. 醃(糖就走唔甩,唔好落豉油,會黑色,用少少雞粉啦,加少少味冧)醃一個鐘左右。
3. 起油鑊,放入瘦肉絲爆炒,(食炸醬我鍾意較硬身及實啲,所以爆炒耐啲唔緊要),加入茄汁、海鮮醬、少許糖及一小匙豆辦醬煮一陣等佢上色。
4. 倒起攤凍就食得,如放一夜更好。

廣式炸醬有人會放入冬菇絲及榨菜絲,悉隨尊便。<---東方師兄教

引用:
原帖由 tmc3012 於 2021-5-10 01:43 PM 發表

賣相都唔錯丫
希望再好d

啲顏色好靚,不過D肉係咪大條左少少?

唔錯

引用:
原帖由 摩鬼 於 2021-5-9 09:10 PM 發表

見東方兄既炸醬麵咁靚,偷師學煮,同東方兄既有天地分別,下次再來
摩兄,已經唔太差,下次應該會成功

引用:
原帖由 摩鬼 於 2021-5-10 05:14 PM 發表

味道有少少酸,下次再改進,現在才知要半煎熟晒才落醬汁,下次再來,下次加埋冬菇炸菜
我刀功勁差,無耐性切
咁就落多少少甜醬,自己認為味道點至啱,可以先試下味,糖可能落得唔夠,不過我都係落好少糖而已。
榨菜絲買包裝已經相當唔錯,$10有三包了,落一包已經夠晒,乾手淨腳,最重要係佢夠脆口,自己買嘅榨菜分分鐘瀨嘢,買過幾次腍嘅。

引用:
原帖由 siutatbo 於 2021-5-10 05:22 PM 發表

摩兄,已經唔太差,下次應該會成功
我覺得已成功了。

引用:
原帖由 摩鬼 於 2021-5-10 05:15 PM 發表

希望再好d
摩兄,如想再靚啲,多少少油及豆辦醬吧。食炸醬係咁,要多少少油至好食。

引用:
原帖由 摩鬼 於 2021-5-10 05:15 PM 發表

好易㗎咋。
而且又好平,我買急凍枚頭肉,十零蚊可以食好多餐啦。
1. 枚頭肉切絲(切成自己鍾意大細)
2. 醃(糖就走唔甩,唔好落豉油,會黑色,用少少雞粉啦,加少少味冧)醃一個鐘左右。
3. 起油鑊,放入瘦肉絲爆炒,(食炸醬我鍾意較硬身及實啲,所以爆炒耐啲唔緊要),加入茄汁、海鮮醬、少許糖及一小匙豆辦醬煮一陣等佢上色。
4. 倒起攤凍就食得,如放一夜更好。

廣式炸醬有人會放入冬 ...
收到

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]