• 瀏覽: 752
  • 回覆: 6
係咪都無無乜國家觀念,返而地域觀念重要啲

引用:
原帖由 mybbb 於 2021-5-11 05:11 PM 發表
呢個時期都係啲唐朝節度使割據自立,邊關地域事。
例如南唐烈祖李昇係徐州人,但徐州卻屬於後晉境內。

引用:
原帖由 mybbb 於 2021-5-11 05:11 PM 發表
當時仍然會有些人有國家觀念,例如後蜀南唐亡國時,皇帝被俘北上,好多臣民好傷心有亡國之感。

引用:
原帖由 jim_jim_s 於 2021-5-11 06:01 PM 發表

呢個時期都係啲唐朝節度使割據自立,邊關地域事。
例如南唐烈祖李昇係徐州人,但徐州卻屬於後晉境內。
呢個係割據勢力角度,但啲普通人角度,唔知點諗? 除左俾飽飯你食,仲有無咩野motivate 佢地打仗🤔

引用:
原帖由 mybbb 於 2021-5-12 12:47 PM 發表

呢個係割據勢力角度,但啲普通人角度,唔知點諗? 除左俾飽飯你食,仲有無咩野motivate 佢地打仗🤔
有 ... 當時其實係社會流動最快既時代 ,
一代之內就可以由乞兒>大將>皇帝 ... 只要投軍就有機會
當然比例唔會太高 ^.^"

其實女人都係 , 為營妓>皇后>太后既都大有人在 ...

引用:
原帖由 mybbb 於 2021-5-12 12:47 PM 發表

如果你係普通人,你會點諗?

點解當時南方各國咁弱?? 對住 宋朝 完全沒有抵抗之力??

三國時代, 蜀漢, 吳國 都可以同魏國對立好耐

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]