• 瀏覽: 7,560
  • 回覆: 47
小弟想買部單車踩下 想請問下山地車及公路車嘅分別 我現時嘅了解到就係山地車可以喺比較爛嘅路公路車就一定要平路先得但係我想問嘅係喺踩上去嘅分別其實大唔大 我一般都係踩單車徑或者有時會踩馬路

熱賣及精選
引用:
原帖由 toyotacar2 於 2021-5-13 11:44 AM 發表

小弟想買部單車踩下 想請問下山地車及公路車嘅分別 我現時嘅了解到就係山地車可以喺比較爛嘅路公路車就一定要平路先得但係我想問嘅係喺踩上去嘅分別其實大唔大 我一般都係踩單車徑或者有時會踩馬路
山地車行山路,公路車行公路

單車徑無所謂啦

如果要抬上樓就有咁輕得咁輕

頭叉係硬叉定避震叉既分別.

如果踩單車徑就要睇你偏重啲乜,例如要速度就公路車,要舒適度就山地車!

公路車正常都用彎把,用彎把的話要趴低身去踩車,買錯車架size唔配合你既身型,腰或背會好辛苦,嚴重的話會痛,
山地車用直把相對唔需要咁趴低身
幾千蚊既山地車起馬有個前叉避震,加上用粗軚,行啲爛既路都好舒服,缺點係整車好重
公路車車架一般比山地車輕,加上冇用前叉避震,再用幼軚,如果兩款全車都用鋁來造,可以相差成5KG左右

總結下
公路車:輕,快,行爛路會辛苦,買車要特別注意配合自己身型
山地車:重,相同腳力比公路車慢,舒適,適合任何路段,容易買到適合自己身型既車

公路車基本上無避震,吸震主要靠車架,莫講爛路…少少凹凸不平都有機會震到手痺……
有幾次踩大埔公業村,有幾個公司路口睇落只係少少凹凸不平,踩過嗰吓忘記放鬆手&手把,震到手腕麻痺……

唔該曬咁多位師兄 咁嘅情況我都係選擇山地車

再請教咁多位師兄 
如果係摺車又點樣呢 係咪都係冇咁好踩 還是冇乜分別

山地車   全方角踩 安全D

引用:
原帖由 toyotacar2 於 2021-5-14 07:33 AM 發表

再請教咁多位師兄 
如果係摺車又點樣呢 係咪都係冇咁好踩 還是冇乜分別
摺車賣點是摺埋方便收藏,慳位
一般都用平把,部份車會用伸縮頭拄,方便調教車把到自己合適高度
注要一點,摺車有接駁位,20寸鋁既摺車來講,都可能重過架鋁既公路車

相近價位,速度上未必及得上公路車和山地車
一般摺車都會跟粗一點的車軚,行爛既路,理論上會較公路車的幼軚舒適
但因為摺車有接駁螺絲位,建議太爛既路不要行咁多

引用:
原帖由 toyotacar2 於 2021-5-13 11:44 AM 發表

其實可以先租車, 感受一下各類型單車既分別, 先決定買咩車.

吾駛買太貴既.

引用:
原帖由 adechan 於 2021-5-14 10:02 AM 發表

摺車賣點是摺埋方便收藏,慳位
一般都用平把,部份車會用伸縮頭拄,方便調教車把到自己合適高度
注要一點,摺車有接駁位,20寸鋁既摺車來講,都可能重過架鋁既公路車

相近價位,速度上未必及得上公路車和山地車
一般摺車都會跟粗一點的車軚,行爛既路,理論上會較公路車的幼軚舒適
但因為摺車有接駁螺絲位,建議太爛既路不要行咁多
我基本上都係單車徑 咁即係其實用接車都ok是嗎 同埋我見又有分14寸16寸20寸係咪都係跟個人嘅身高嚟到分

引用:
原帖由 ryderdralpha 於 2021-5-14 03:29 PM 發表

其實可以先租車, 感受一下各類型單車既分別, 先決定買咩車.

吾駛買太貴既.
我都係預4000樓下

引用:
原帖由 toyotacar2 於 2021-5-14 05:42 PM 發表

我都係預4000樓下
建議你買20吋摺車, 慳位又慳力。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]