• 瀏覽: 3,071
  • 回覆: 74
引用:
原帖由 復活高貝利 於 2021-5-16 12:47 發表

中國軍人唯一可以堂堂正正打贏日本皇軍就只有史迪威帶隊嗰一次,
全地去支除咗蔣介石嗰班屎忽鬼寫嘅軍史,無人話史迪威係廢物,
不過作為東亞病夫從未打勝仗嘅蔣介石,佢有咩資格批評勝利者兼救命恩人嘅史迪威?
史迪威有打贏過嗎?
在42年老蔣把手上的部隊都丟給他入緬作戰結果他亂搞把部隊都噴掉
44年為了他的"緬甸復仇計劃"無視日本在中國集結兵力的情報逼老蔣把兵力放到雲南配合反攻緬甸而導致後來中國本土兵力不足無法有效抵抗的攻勢
如果史迪威是師長或軍長的話我倒覺得他的事蹟倒是沒什麼問題,但可惜他是"戰區司令部"裡頭的將官負責的不是前線作戰

引用:
原帖由 復活高貝利 於 2021-5-16 02:28 PM 發表

你睇清楚國民黨嗰班撚樣點打仗先啦,
基本上佢地大部分貪生怕死,只係亂點d部下去送死,只將d心思用於偽做大殺日本人的戰績,
當中表表者就係人渣薛岳,佢基本上係常敗將軍,不過常吹水話殺傷日軍十幾萬,(崔可夫認為最多只殺敵幾千),為咗偽做戰績,佢會用自己人的步槍冒充戰利品(不過事後被踢爆),
徐永昌 (中華民國陸軍一級上將)批評薛岳:「謊報(指大捷)看我國軍人無恥,達於極點」,
到咗國共內戰 ...
一定有偽報軍功嘅情況出現,不過都唔可以抹殺整體抗戰的功勞

引用:
原帖由 復活高貝利 於 2021-5-16 02:28 PM 發表

基本上佢地大部分貪生怕死,只係亂點d部下去送死,只將d心思用於偽做大殺日本人的戰績,
當中表表者就係人渣薛岳,佢基本上係常敗將軍,不過常吹水話殺傷日軍十幾萬,(崔可夫認為最多只殺敵幾千),為咗偽做戰績,佢會用自己人的步槍冒充戰利品(不過事後被踢爆),
徐永昌 (中華民國陸軍一級上將)批評薛岳:「謊報(指大捷)看我國軍人無恥,達於極點」,
到咗國共內戰 ...
我更相信栗裕對嶭岳評價
如果你朱可夫在身邊就可打贏仗,
那你太小看薛岳.
朱可夫下場比較慘,死在自己人手中.
薛岳後敗只是老蔣問題.

引用:

到咗國共內戰 ...
國共戰,共軍只是好彩,不是打得出色,
國軍經過長時間抗日,好多不想打內戰.
一個個師投降.
老蔣把好打丟到後方,
戰爭不利又換回來,個個將領無所適從.

引用:
原帖由 復活高貝利 於 2021-5-16 12:49 PM 發表

吾係,日本在華只係戰死18萬人,
國民黨公布嘅戰績考驗人類廉恥
有冇計算韓國台灣人?

引用:
原帖由 武山義尚 於 2021-5-16 15:52 發表

我更相信栗裕對嶭岳評價
如果你朱可夫在身邊就可打贏仗,
那你太小看薛岳.
朱可夫下場比較慘,死在自己人手中.
薛岳後敗只是老蔣問題.
長沙最後失守不是老蔣的問題,而是當時國軍手上的資源都被史迪威強行拿去緬甸戰線;結果就是中國戰場的部隊沒辦法得到足夠的補給和補員所以就被耗死了

順帶一提崔可夫(Chuikov)不是朱可夫(Zhukov),不過崔可夫在華任顧問期間也沒有對薛岳"下指導棋"而是在第二次長沙會戰時以顧問身分建議國軍向宜昌發動攻勢以解長沙戰線的壓力

引用:
原帖由 武山義尚 於 2021-5-16 16:02 發表

國共戰,共軍只是好彩,不是打得出色,
國軍經過長時間抗日,好多不想打內戰.
一個個師投降.
老蔣把好打丟到後方,
戰爭不利又換回來,個個將領無所適從.
說是"一個個師"但這些師實際上的規模連一個營都不知有沒有
國軍本身就在二戰後期就因為物資短缺而出現很嚴重的缺員狀況,而戰後這個問題其實一直都沒辦法得到解決
而老蔣也沒有把"好打丟到後方",46~47年丟到東北去定就是老蔣手上最好的部隊了而這批部隊基本上隨著東北失守就噴光光了;至於人事調動上像是把孫立人調走就是因為他當時跟杜聿明不和

引用:
原帖由 復活高貝利 於 2021-5-16 12:49 PM 發表

吾係,日本在華只係戰死18萬人,
國民黨公布嘅戰績考驗人類廉恥
會唔會係加埋朝鮮兵  台灣兵  偽滿軍  汪偽軍???

引用:
原帖由 復活高貝利 於 2021-5-17 10:43 發表

中華民國104年10月27日

馬英九總統今(27)日上午頒發「抗戰勝利紀念章」及紀念證書予前蘇聯元帥崔可夫(Vasily Chuikov),由渠孫尼古拉崔可夫(Nikolai Chuikov)代表接受,以表彰崔可夫元帥於抗戰期間給予我國之協助。

吾好意思,馬英老打咗你一巴。。。。

民毅進黨上台最大好處就係踢爆咗以前國民黨鳩嗡的抗日神話,

國民 ...
原來民國表揚崔可夫當時的貢獻就代表國軍無領導抗日,你還真的會瞎扯w

另外44年長沙無能力守就是因為國軍的後勤力量不足;不過如果國軍當時選擇不守長沙你現在還會去黑國軍當時不戰就是

引用:
原帖由 復活高貝利 於 2021-5-17 10:57 AM 發表

國軍有咩功勞?
日軍由東北入關,目標係重慶,
所以重要防線係太行山,南陽,長沙,
守住太行山嘅係共產黨游擊隊,守長沙嘅係因為有崔可夫領導,守重慶上空嘅係蘇聯空軍,
國軍唯一曾守住嘅係河南南部,不過係用黃河決堤殺死自己千萬同胞嘅方法去守,
咁樣算罪行定功勞?
抗日戰爭不是只有國軍的好唔好😓

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]