• 瀏覽: 29,287
  • 回覆: 119
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 斷空食客 於 2021-5-18 09:00 AM 發表
其實世界咁大,係咪一定要去日本先?緩和後可以去其他地方擴闊眼界。
睇下邊度開到先..
新加坡真係無咩興趣..
亞洲無咩地方今年開到, 反而冰島希臘會先開..

引用:
原帖由 一人行 於 2021-5-17 10:39 PM 發表

上年同今年最大嘅分別係,上年會話明年實去得,但今年已經唔敢講明年實去得。
都係呀
上年4月已經覺得搞唔到奧運
今年都好危分分鐘要取消

真可惜

引用:
原帖由 時光五缺 於 2021-5-18 10:45 AM 發表

都係呀
上年4月已經覺得搞唔到奧運
今年都好危分分鐘要取消
我好唔想奧運取消,我係體育迷,難得政府出錢買播映權比電視台播,我好想保留睇奧運嘅娛樂。

基本上世界各地嘅體育盛事都係如常舉行,只係閉門作賽,奧運閉門就得,總比取消好。

引用:
原帖由 時光五缺 於 2021-5-18 10:42 AM 發表

唔好話日本, 連新加坡台灣都未必得!
日本疫苗打得好少,仲低過香港..
去完番香港都一定要隔離14日最少..
今年嚟計

台灣就一定唔得,首先因為政治因素,香港政府輕易都唔敢同台灣政府傾旅遊氣泡,而家台灣疫情嚴重就更冇可能。

新加坡香港人就不嬲唔大興趣。

香港人較大興趣嘅地方中,泰國比較有機會。

日本就今年應該都冇可能,明年就唔知。日本疫苗接種緩慢,有一種講法係日本疫苗嘅相關法例好嚴格,日本政府要花好多時間先過晒啲法律流程。

又何止今年啊遲2年分分鐘請你都唔去。一排核廢水連所有日本食品都禁止入口都似

明年4月前都唔敢講呀 

疫情初期已經估算要2023才開始回復正常 ...
不要講今年 ...... 明年都未得

當然你要去被隔離+回來又隔離 ...... 加貴機票
都有可能去到ge
不過咁辛苦為咩 ?

國內一日未對香港恢復正常(免隔離)通關 ......
其他國家都不用想 

引用:
原帖由 一人行 於 2021-5-18 12:48 PM 發表

我好唔想奧運取消,我係體育迷,難得政府出錢買播映權比電視台播,我好想保留睇奧運嘅娛樂。

基本上世界各地嘅體育盛事都係如常舉行,只係閉門作賽,奧運閉門就得,總比取消好。
閉門都要接收世界各地既運動員
日本人都6成反而勉強搞
日本本土疫情都控制唔到

國民優先於運動
世界各地嘅體育盛事都係延期一年, 好似歐國盃
奧運衰過歐國盃因為唔只限亞洲而係全世界,印度咁樣點敢俾佢入境

引用:
原帖由 一人行 於 2021-5-18 12:59 PM 發表

今年嚟計

台灣就一定唔得,首先因為政治因素,香港政府輕易都唔敢同台灣政府傾旅遊氣泡,而家台灣疫情嚴重就更冇可能。

新加坡香港人就不嬲唔大興趣。

香港人較大興趣嘅地方中,泰國比較有機會。

日本就今年應該都冇可能,明年就唔知。日本疫苗接種緩慢,有一種講法係日本疫苗嘅相關法例好嚴格,日本政府要花好多時間先過晒啲法律流程。
我反而睇南韓機會高於日本台灣
南韓控制得不錯

明年

引用:
原帖由 一人行 於 2021-5-17 10:47 PM 發表

如果用返新加坡嘅旅遊氣泡標準,就算搞得成要去日本都好麻煩。

要坐指定航班,時間好唔靈活。到埗要喺機場做檢測,唔可以坐交通工具去酒店(如果成田落機,坐的士去東京市區,要幾多錢?),到左酒店唔可以離開,直至收到檢測報告係陰性先可以去玩,已經起碼冇左一日。
咁就喺成田機場酒店等結果先囉

邊有得諗,台灣都爆到7彩

澳門都去吾到,無想過去日本

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]