• 瀏覽: 29,023
  • 回覆: 14
  • 追帖: 5
引用:
原帖由 kelvin_pig 於 2021-5-17 07:55 PM 發表

上年咁講,今年咁講,出年又係咁講
上年同今年最大嘅分別係,上年會話明年實去得,但今年已經唔敢講明年實去得。

熱賣及精選
引用:
原帖由 血~ 於 2021-5-17 09:34 PM 發表

來緊呢1,2年都好難出國,plan下番國內好過
國內都唔知幾時返到(唔使隔離情況下)

引用:
原帖由 dreamworld 於 2021-5-17 07:44 PM 發表

如題
因為今日香港政府把日本升格為高風險地區
日本旅遊氣泡,今年無望
如果用返新加坡嘅旅遊氣泡標準,就算搞得成要去日本都好麻煩。

要坐指定航班,時間好唔靈活。到埗要喺機場做檢測,唔可以坐交通工具去酒店(如果成田落機,坐的士去東京市區,要幾多錢?),到左酒店唔可以離開,直至收到檢測報告係陰性先可以去玩,已經起碼冇左一日。

引用:
原帖由 時光五缺 於 2021-5-18 10:45 AM 發表

都係呀
上年4月已經覺得搞唔到奧運
今年都好危分分鐘要取消
我好唔想奧運取消,我係體育迷,難得政府出錢買播映權比電視台播,我好想保留睇奧運嘅娛樂。

基本上世界各地嘅體育盛事都係如常舉行,只係閉門作賽,奧運閉門就得,總比取消好。

引用:
原帖由 時光五缺 於 2021-5-18 10:42 AM 發表

唔好話日本, 連新加坡台灣都未必得!
日本疫苗打得好少,仲低過香港..
去完番香港都一定要隔離14日最少..
今年嚟計

台灣就一定唔得,首先因為政治因素,香港政府輕易都唔敢同台灣政府傾旅遊氣泡,而家台灣疫情嚴重就更冇可能。

新加坡香港人就不嬲唔大興趣。

香港人較大興趣嘅地方中,泰國比較有機會。

日本就今年應該都冇可能,明年就唔知。日本疫苗接種緩慢,有一種講法係日本疫苗嘅相關法例好嚴格,日本政府要花好多時間先過晒啲法律流程。

引用:
原帖由 獅子個口好大 於 2021-5-19 02:41 AM 發表

其實應該將奧運推到出年 , 咁樣對日本唔公平
如果閉門才賽, 門票又賺唔到對日本都係無益
推落下年疫情話唔家好返
一早講左奧運唔會再推遲了,今年夏天係極限,如果搞唔成,就會取消,然後大概率2032嗰屆比日本搞返當補償。

引用:
原帖由 獅子個口好大 於 2021-5-20 06:02 PM 發表

2032對而家25歲左右既好慘
差唔多等於冇機會再玩
係架!當然佢哋可以參加下屆嘅2024,不過就已經少左一屆去爭。

就呢一刻,我仍然覺得奧運舉行嘅機會比取消大。

引用:
原帖由 kawaiineko 於 2021-5-24 11:31 AM 發表

係囉!何時才能去到旅行呀?😞
真係冇人諗過會停咁耐,上年開頭冇人諗過上年會全年唔去得,更冇諗過連今年都未去得。

引用:
原帖由 袋中芳香的綿羊 於 2021-5-26 10:31 AM 發表

我諗未來三年都無望。
我哋去玩都仲好啲,旅行社執得

個人樂觀估計,明年年中應該去得,不過可能類似新加坡旅遊氣泡嗰隻,多多限制,又要做檢測,到埗初期又唔可以坐公共交通工具,又要喺酒店等檢測結果,冇事先可以去玩之類....

如果要好似以前咁過左海關就自由活動,我估2023年中已經叫樂觀。

引用:
原帖由 georgetsang1123 於 2021-6-7 11:50 AM 發表

有氣泡 都肯定貴到喊
除左貴,仲要諸多限制,性價比好低,我雖然好中意去日本旅行,但理性上呢類氣泡旅遊真係好難幫襯得落,唯有再等多一段時間。

引用:
原帖由 mikasa 於 2021-7-14 03:42 PM 發表

諸多限制先係重點,如果唔可以搭交通工具,咁可唔可以出街食飯呢!日本疫情未見樂觀,旅行無期了!
如果跟新加坡嘅旅遊氣泡玩法,你要喺當地機場做檢測,然後要等結果出左證實冇事,先可以搭交通工具及去酒店以外地方活動。

引用:
原帖由 reddogdog 於 2021-7-17 02:34 AM 發表

我一相情願地希望出年年尾可以去
明年年尾多數(唔係一定)可以去,只係唔知附帶幾多條件。

今年連澳門旅行都未必可以諗(要隔離嘅唔叫旅行),唔好話日本

引用:
原帖由 samobatt99 於 2021-9-7 08:43 AM 發表

老實
打兩針真係有用
林鄭年初夠話打針通関啦
最後連澳門都去唔到
打完針一樣要強検
😆
第一代疫苗係防發病唔係防感染,打左疫苗可以減輕中招後嘅病情,而唔係擔保你唔會中招或傳染人。

呢一點喺香港今年年初接種疫苗前傳媒已經報導過。

當時我已質疑咁嘅疫苗對通關有幾大幫助?

事實證明,而家打左疫苗,連深圳澳門都唔可以免隔離自由往返,更何況日本?

按目前嘅形勢,去日本今年不用諗,明年有冇得諗都好大疑問。

主題標籤 #日本 #香港
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]