• 瀏覽: 29,007
  • 回覆: 119
  • 追帖: 5
如題
因為今日香港政府把日本升格為高風險地區
日本旅遊氣泡,今年無望

熱賣及精選
上年咁講,今年咁講,出年又係咁講

只諗下 ...都可以既.

來緊呢1,2年都好難出國,plan下番國內好過

引用:
原帖由 dreamworld 於 2021-5-17 07:44 PM 發表

如題
日本旅遊氣泡,今年無望
我諗未來五年都無望。

引用:
原帖由 kelvin_pig 於 2021-5-17 07:55 PM 發表

上年咁講,今年咁講,出年又係咁講
上年同今年最大嘅分別係,上年會話明年實去得,但今年已經唔敢講明年實去得。

引用:
原帖由 血~ 於 2021-5-17 09:34 PM 發表

來緊呢1,2年都好難出國,plan下番國內好過
國內都唔知幾時返到(唔使隔離情況下)

引用:
原帖由 dreamworld 於 2021-5-17 07:44 PM 發表

如題
日本旅遊氣泡,今年無望
如果用返新加坡嘅旅遊氣泡標準,就算搞得成要去日本都好麻煩。

要坐指定航班,時間好唔靈活。到埗要喺機場做檢測,唔可以坐交通工具去酒店(如果成田落機,坐的士去東京市區,要幾多錢?),到左酒店唔可以離開,直至收到檢測報告係陰性先可以去玩,已經起碼冇左一日。

本來去年都諗過今年10月可能去到日本,依家邊度都唔駛去。

引用:
原帖由 一人行 於 2021-5-17 10:39 PM 發表

上年同今年最大嘅分別係,上年會話明年實去得,但今年已經唔敢講明年實去得。
最壞打算係最後一次旅行已經去左

去台灣轉機咯

1,2年都未必得😢

引用:
原帖由 kelvin_pig 於 2021-5-18 06:03 AM 發表

最壞打算係最後一次旅行已經去左
都唔出奇⋯
而家日本情況仲差過上年

其實世界咁大,係咪一定要去日本先?緩和後可以去其他地方擴闊眼界。

引用:

如題
日本旅遊氣泡,今年無望
唔好話日本, 連新加坡台灣都未必得!
日本疫苗打得好少,仲低過香港..
去完番香港都一定要隔離14日最少..

主題標籤 #日本 #香港
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]