• 瀏覽: 283,671
  • 回覆: 2,400
  • 追帖: 20
本主題由 呆頭鳥 於 2021-9-26 04:56 PM 分割
引用:
原帖由 Fantexi 於 2021-9-11 04:17 PM 發表

意思是酒店隔離14日后 深圳有車接你回去?
14天後隔離完畢,之後7天係家居健康管理.
所以隔離14天後係自行回到深圳.
所以14+7係自行由珠海回深圳.

熱賣及精選
引用:
原帖由 湯美小兒 於 2021-9-11 06:18 PM 發表

14天後隔離完畢,之後7天係家居健康管理.
所以隔離14天後係自行回到深圳.
所以14+7係自行由珠海回深圳.
但系唔系話無綠碼坐唔到車?

引用:
原帖由 Fantexi 於 2021-9-11 07:49 PM 發表

但系唔系話無綠碼坐唔到車?
14天後會有一天綠碼,呢樣野唔駛擔心.

引用:
原帖由 湯美小兒 於 2021-9-11 07:57 PM 發表

14天後會有一天綠碼,呢樣野唔駛擔心.
喔即系一隔離完14就變綠 第15又變翻黃 21又變翻綠??

引用:
原帖由 Fantexi 於 2021-9-11 09:24 PM 發表

喔即系一隔離完14就變綠 第15又變翻黃 21又變翻綠??
冇錯,就是這樣.
1-14紅, 14-15綠, 15-21黃.
其中14-15有人綠碼有延遲(約5%人),但也可以憑解除隔離通知書(離店會俾,唔駛另外問佢要)乘坐高鐵/飛機等交通工具.

引用:
原帖由 湯美小兒 於 2021-9-11 02:37 PM 發表

14+7 可以
7+7+7不可以.
頭14日無論如何都不能跨市,因為你未隔離完,小區要搵車接,
所以唔會由深圳開專車到珠海接你
如果深圳有樓同家人住{業主非租客},會唔會唔批14+7,困你酒店21日?
7+7+7其實係咪儀式,基本上唔會批?

引用:
原帖由 追憶 於 2021-9-12 10:00 AM 發表

如果深圳有樓同家人住{業主非租客},會唔會唔批14+7,困你酒店21日?
7+7+7其實係咪儀式,基本上唔會批?
深圳有D小區,即使接受屋企有人,也要求隔離者有獨立套房(即係主人房套房或者你自已用的獨立廁所)

我小區(福田海濱)就沒有這個要求,有家人同住都可以.

你可以先打去街道辦問一下.

你既情況14+7一定得, 7+7+7如果屋企唔係太多人,我都覺得可以.

7+7+7唔係儀式,係正式既政策,好多人已經批左.

講要業主同屋企唔好甘多人唔係為左嚇人,只係未滿14日隔離,好多野都街道辦講就算,呢D都都係令街道辦常見的拒絕因素.

引用:
原帖由 湯美小兒 於 2021-9-12 01:18 PM 發表

深圳有D小區,即使接受屋企有人,也要求隔離者有獨立套房(即係主人房套房或者你自已用的獨立廁所)

你既情況14+7一定得, 7+7+7如果屋企唔係太多人,我都覺得可以.

講要業主同屋企唔好甘多人唔係為左嚇人,只係未滿14日隔離,好多野 ...
3房1套,90平
屋企大約3-4個人
因為希望可以7+7+7,但感覺唔係好多人批,同機會唔大
所以都仲係觀望中

引用:
原帖由 湯美小兒 於 2021-9-12 01:18 PM 發表

講要業主同屋企唔好甘多人唔係為左嚇人,只係未滿14日隔離,好多野 ...
問左了,14+7,慘

引用:
原帖由 追憶 於 2021-9-12 02:53 PM 發表

問左了,14+7,慘
佢有冇俾原因你?
你係業主固定居所,自已一個有獨立廁所.
條件已經俾70%申請者好.
一下拒絕7+7+7有D格硬黎.

引用:
原帖由 湯美小兒 於 2021-9-12 03:12 PM 發表

佢有冇俾原因你?
你係業主固定居所,自已一個有獨立廁所.
條件已經俾70%申請者好.
一下拒絕7+7+7有D格硬黎.
7+7+7 只限獨居,屋有人就唔得
所以只可以14+7

引用:
原帖由 湯美小兒 於 2021-9-11 09:58 PM 發表

冇錯,就是這樣.
其中14-15有人綠碼有延遲(約5%人),但也可以憑解除隔離通知書(離店會俾,唔駛另外問佢要)乘坐高鐵/飛機等交通工具.
再想問問我可否隔離第14天了就返港?

可以 但不會是回港易 即回港再居家隔離
原因是回港易需要3天內指定醫院檢測,你第21日才能入醫院。 

引用:
原帖由 湯美小兒 於 2021-9-11 21:58 發表

冇錯,就是這樣.
你好 想請教一下 想澳門》深圳再上海
如果澳門隔離1-14日
第15日 經珠海入深圳再飛上海
是否都再隔離七日?(現在上海要求14+7)
謝謝解答

請教一下,香港邊間政府認可醫院可即日拿報告,大約要幾多錢

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]