• 瀏覽: 2,884
  • 回覆: 56
首先 , 我地定義一下 "傀儡政權" 先 ... 就係由外力強行建立 ,
而又一定程度依賴外力生存既政權 ;
諸如漢獻帝等由 "內力"(權臣)扶立 , 或日本鐮倉幕府等都唔算

(註 : 鐮倉幕府唔係指天皇受將軍控制 , 而係將軍受北條氏控制)

近代比較明顯既例子 , 就有伊拉克  阿富汗現政權 ...
強調多一點 , "傀儡政權" 同親美政權唔同 , 親美政權有自主權

(謎之聲 : 但南韓連軍隊戰時指揮權都無 , 又有駐軍咁 ... )

如果咁睇 , 中國歷史上除左偽滿  汪偽  偽齊三大偽政權外 ,
又好似無咩偽政權 ... 有既都係時間好短既 , 如金人立既偽楚 ,
吐蕃攻入長安時所立既廣武王

其中一個比較出名既係 "梁後梁" , 係北周攻入荊州  殺梁元帝後
係荊州建立既政權 , 以分化南梁建康朝庭 , 以及後來的陳朝 ,
而後來既煬帝后 , 就係出自此政權之公主 ...

其他有梁武帝派陳慶之北上扶立既元顥  元悅政權 ;
梁元帝死後 , 北齊曾經派兵南下 , 扶立蕭淵明為建康 "傀儡皇帝"
不過失敗左 ...

或者有人會問 , 點解無東魏  西魏兩大傀儡政權 ...
其實上面都講左 , 今次係討論 "外力" 建立既傀儡政權 , 權臣呢
不在此次討論範圍之內 ...

(如果講埋權臣建立既 , 咁就太多勒 ... 好似趙高扶立孺子嬰 ,
王莽扶立既孺子嬰  董卓扶立既漢獻帝  馬司MM721C9扶立既曹魏皇帝
真係數都數唔晒 ...

仲有好似楚義帝  更始帝  劉盆子  韓宋  天完  太平天國等等 ,
一批建立開始 , 皇帝就係傀儡既政權呢 ^.^")

回到以 "外力" 建立既傀儡政權 ...
我係度唸 , 五代既後晉  北漢算唔算???(不討論割地稱兒既對錯)
唸唸下 , 其實早期南韓  南越  台灣都算係傀儡政權喎 ...

岩岩係呢個視頻度睇到 , 原來因為北魏軍隊上左去平葛榮等亂事 ,
當年陳慶之同元顥北上入洛後 , 其實幾乎整個黃河以南都望風而降 !!!

前半係講爾朱榮 , 後半先係講陳慶之 :
https://www.bilibili.com/video/B ... 2953953891114571341

隋末唐初時期
當時北方一堆軍閥, 例如梁師都, 劉武周
呢D又算唔算 突厥傀儡?

佢地經常會問 突厥借兵幫自己打仗

引用:
原帖由 門閥政治 於 2021-5-23 01:19 PM 發表
岩岩係呢個視頻度睇到 , 原來因為北魏軍隊上左去平葛榮等亂事 ,
當年陳慶之同元顥北上入洛後 , 其實幾乎整個黃河以南都望風而降 !!!

前半係講爾朱榮 , 後半先係講陳慶之 :
https://www.bilibili.com/video/BV1G64y1m7kP?from=search&seid=12953953891114571341
入面有個留言幾有趣

其實比起爾朱榮所謂的百萬大軍更有趣的是爾朱榮一方參加對陳慶之作戰人員的名單,日後分佈於北齊北周兩國的大小功臣們,一半以上都參加過此戰,在此我們可以列一份不完全名單:

西魏北周系:宇文泰一家,賀拔勝賀拔岳兄弟,六大柱國中的趙貴、獨孤信、侯莫陳崇、李弼之弟李標;十二大將軍中的侯莫陳順、宇文貴;其他將領有若干惠、王德、楊寬、楊檦、鄭偉、張軌等。

東魏北齊系:高歡、侯景、潘樂、蔡俊、叱列殺鬼、張宴之等。

更多的人,如西魏北周府兵體系的八柱國十二大將軍中的其他成員,高歡嫡系的段榮、斛律金、竇泰等等,這些人雖然沒有明言參加了此戰,但都明確記載他們當時早已被爾朱榮收編至麾下為其效力,因此可以斷定,他們中的絕大多數人必定也參與了此戰。可以說,無論是西魏北周還是東魏北齊,只要是稍有點名氣的武將,無不參與了此戰。

可以說這真是一場眾星拱月式的戰爭,也一定程度反應之後的南北朝的走向,自陳慶之北伐之後,梁朝再也沒有什麼大作為了。 」

引用:
原帖由 朱仔成.... 於 2021-5-23 03:02 PM 發表
隋末唐初時期

多謝朱兄提點 !!! ^.^
因為隋唐之際群雄 , 尤其唔係出身關隴集團 , 我其實唔係太了解

引用:
原帖由 朱仔成.... 於 2021-5-23 03:20 PM 發表

入面有個留言幾有趣

其實比起爾朱榮所謂的百萬大軍更有趣的是爾朱榮一方參加對陳慶之作戰人員的名單,日後分佈於北齊北周兩國的大小功臣們,一半以上都參加過此戰,在此我們可以列一份不完全名單:

西魏北周系:宇文泰一家,賀拔勝賀拔岳兄弟,六大柱國中的趙貴、獨孤信、侯莫陳崇、李弼之弟李標;十二大將軍中的侯莫陳順、宇文貴;其他將領有若干惠、王德、楊寬、楊檦、鄭偉、張軌等。

東魏北齊 ...
其實 , 係我睇返呢條片之前 , 我都仲覺得陳慶之係咪吹大左 ...

但睇左條片後 , 發現雖然 "七千白袍軍" 之說 , 只是陳慶之直接部下 ,
而後元顥收攏舊部約三十萬人 ... 大多情況係白袍軍衝垮對手 ,
元顥部再去收割勝果

但係南梁係幾乎不出兵力下(白袍軍都係陳慶之自己招幕) ,
竟然可以直取洛陽  元顥可以盡收黃河以南 ... 即使有朱爾榮大軍北上 ,
尚未回師既因素存在 , 但呢個戰果點睇都不可謂不輝煌 !!!

只不過係缺乏援軍之下 , 陳慶之之後既失敗其實係必然 ...
所以係影響力 , 陳慶之北伐會不如桓溫  謝安  劉裕 , 但論戰力的話 ,
我唔覺得陳慶之比任何一個差

有人或者會話 , 陳慶之只係趁六鎮之亂北上 , 但係咁講既話 ,
桓溫一樣係靠後趙內亂 , 謝安係靠前秦崩解 , 劉裕係靠北方諸國林立呢

引用:
原帖由 朱仔成.... 於 2021-5-23 03:02 PM 發表
隋末唐初時期

唸唸下 , 如果奉系算滇系日本傀儡 , 咁滇系算唔算法國傀儡???

引用:
原帖由 門閥政治 於 2021-5-24 08:24 AM 發表

其實 , 係我睇返呢條片之前 , 我都仲覺得陳慶之係咪吹大左 ...

但睇左條片後 , 發現雖然 "七千白袍軍" 之說 , 只是陳慶之直接部下 ,
而後元顥收攏舊部約三十萬人 ... 大多情況係白袍軍衝垮對手 ,
元顥部再去收割勝果

但係南梁係幾乎不出兵力下(白袍軍都係陳慶之自己招幕) ,
竟然可以直取洛陽  元顥可以盡收黃河以南 ... 即使有朱爾榮大軍北上 ,
尚未回師 ...
陳慶之 其實也是一個名將, 但南梁史書 將佢吹得更大, 結果反而令人質疑佢既戰功有水份
南梁史書 寫佢帶領7000人俘虜 北魏30萬大軍
當然呢個戰功根本係無可能

可能真實既情況係, 佢俘虜既30萬人, 是包括了當地百姓 + 小量北魏軍人 (但至少都應該有兩三萬 北魏軍人)
呢個戰功已經足以令佢係一個名將

引用:
原帖由 朱仔成.... 於 2021-5-24 06:45 PM 發表

陳慶之 其實也是一個名將, 但南梁史書 將佢吹得更大, 結果反而令人質疑佢既戰功有水份
南梁史書 寫佢帶領7000人俘虜 北魏30萬大軍
當然呢個戰功根本係無可能

可能真實既情況係, 佢俘虜既30萬人, 是包括了當地百姓 + 小量北魏軍人 (但至少都應該有兩三萬 北魏軍人)
呢個戰功已經足以令佢係一個名將
嗯 ... 影片中認為 , 30萬其實係係魏梁邊境至北魏境內 ,
以元顥威望收攏回來既原北魏兵士

而前面講左 , 陳慶之可以廔敗魏軍 , 其實就係佢以白袍軍
奮起衝殺  衝散左敵軍戰陣 , 元顥部再收割戰果

(PS :
不過搞笑既係 , 片中既戰爭音響度 , 我聽到機鎗聲^.^")

引用:
原帖由 巴山風雨 於 2021-5-24 03:46 PM 發表
南宋都算係僞政權,佢奉金爲帝,自稱爲宋國。
咁又唔算 ...

小弟係#1所指既 "傀儡政權" , 係要由外力支持下建立 ,
一定程度依賴外力而生存 ...

南宋自建立開始 , 就同金朝對峙 , 金朝無唸過扶植佢 ,
南宋亦絕對唔會係依賴金朝生存

奉為君臣之國其實唔算係 D咩 , 漢初都做過匈奴馬仔 ,
十國中既第四強國吳越 , 亦一直奉五代為君 ;
西夏除左元昊一朝 , 根本都係同時奉遼宋兩家為君 ...

十六國既從屬關係就更加亂到非起 ...

係呢高兄 , 北周  北齊有無奉過突厥為君呢???

引用:
原帖由 復活高貝利 於 2021-5-25 01:22 AM 發表

陳慶之出身寒微,
基本上俾人睇吾起,
佢又吾似劉裕咁有北方流民呢個武裝集團支持,

所以陳慶之完全無法號召軍隊作戰,喺嗰個年代點會係名將
按高兄咁講 , 南梁無撥大軍比陳慶之, 可能對佢更好 ,
因為如果帥兵不和 , 指揮唔到可能仲衰 ...

E+自己招自己帶 , 至少保證到大家同心合力 !!!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]