• 瀏覽: 19,762
  • 回覆: 129
  • 追帖: 5
見到馬兄發一張貼講深圳生活,我都發一張廣州的貼,因為我知道好多港人都系尼邊工作,特別滙豐,電信盈科都有大部門在尼邊,加上近期有有荔灣區新疫情,有點網友擔心通關問題,我可以隨時跟進

昨晚返珠江新城西塔總部開會,見到總部樓下都設了點做檢測和打針

熱賣及精選
循例子發下廣州的茶餐廳

我年頭喺廣州住咗十日,然後回港易番咗香港
廣州嘅飲食,係我最值得我掛念嘅,他日通關,一定要番嚟住幾日⋯⋯

師兄保重,注意身體

引用:
原帖由 EDEDEDD111 於 2021-5-23 11:38 AM 發表

我年頭喺廣州住咗十日,然後回港易番咗香港
廣州嘅飲食,係我最值得我掛念嘅,他日通關,一定要番嚟住幾日⋯⋯

師兄保重,注意身體
多謝關心,昨晚整個荔灣區檢查了7萬幾人核酸,傳聞系一個印度阿差帶進來,印度阿差喜歡住廣州滙豐客服辦公的嘉和苑及周邊,在廣州港人估計又要擔心一派

引用:
原帖由 nikonlee 於 2021-5-23 01:20 PM 發表

多謝關心,昨晚整個荔灣區檢查了7萬幾人核酸,傳聞系一個印度阿差帶進來,印度阿差喜歡住廣州滙豐客服辦公的嘉和苑及周邊,在廣州港人估計又要擔心一派
大陸對疫情嘅硬性管制,係霸道啲,不過就相對係有效⋯

引用:
原帖由 EDEDEDD111 於 2021-5-23 01:43 PM 發表

大陸對疫情嘅硬性管制,係霸道啲,不過就相對係有效⋯
中國只是把抗疫當成一場戰役,你國家要打仗的時候,那個不霸道,所有國家都有戰時法律,戰時管制,關鍵系你國家點睇尼場疫情,重視程度,我覺得中國重視疫情,沒任何問題,都見到成效

如果系用戰爭狀態睇中國應對疫情,一點都不霸道,二戰時候,那個政府還慢吞吞玩民主?羅斯福都連任三界破晒例,一切生產以前線軍需為主

所以你講的是,分別在于國家對疫情的定性和重視程度,不在于措施民主不民主,是否過嚴,只要你重視和覺得疫情是一場作戰,甚至是持久戰,那就一點都不霸道,我上次評論香港政府,就是林鄭沒把防疫放到最高級別的事情上,所以才有這么多漏洞

這些需要戰略眼光,需要在2020年年頭,疫情初期,就要睇到2023甚至2025年對世界的影響,世界經濟的影響,整個世界因為疫苗產生的深遠政治影響。

………………

不過這貼不適合講尼點,還是回歸正題吧

引用:
原帖由 nikonlee 於 2021-5-23 01:48 PM 發表

中國只是把抗疫當成一場戰役,你國家要打仗的時候,那個不霸道,所有國家都有戰時法律,戰時管制,關鍵系你國家點睇尼場疫情,重視程度,我覺得中國重視疫情,沒任何問題,都見到成效

如果系用戰爭狀態睇中國應對疫情,一點都不霸道,二戰時候,那個政府還慢吞吞玩民主?羅斯福都連任三界破晒例,一切生產以前線軍需為主

所以你講的是,分別在于國家對疫情的定性和重視程度,不在于措施民主不民主,是否過嚴,只要你重 ...
除咗第一波,其他都係佢帶歇㗎!

今日離左荔灣區尼個新場悅匯城,號稱全廣州最大mall

吃壽司還是好多人,沒受到疫情影響

支持nikon兄
深圳廣州互聯互通
我曾在廣州長駐5年,有時間要過去住幾日重温舊夢

去影下小蠻腰、珠江夜景,老廣州的代表之一西關,嗰度有李小龍的舊居,以前西關小姐住過的大屋,有陶陶居、蓮香樓、、泮塘三寶、有名的荔枝灣和它的艇仔粥;仲有東山,有市政府刻意保留並翻新過的舊建築,也曾經是東山少爺的居所,廣州,有好多嘢值得影、值得戀……

廣州冇以前咁正,感覺地鐵太多人,周圍都係人,唔知疫情之下係咪咁,都有年幾未上過去!

如果通關都想上去行下,去下舊城區,芳村、西關、沙面個D……食下野嘆下茶不知幾正!

今日響應政府,去了做檢驗,因為早幾日在確診的阿婆喝茶的稻香樓下吃過早餐,還是和阿婆同一天,為了安心,還是自覺檢查吧,大家拖家帶口,還是好支持

廣州好正,疫情前我幾個月就會上去玩幾日,年輕時試過住過一段時間

引用:
原帖由 FATBOY19700331 於 2021-5-23 07:56 PM 發表

廣州好正,疫情前我幾個月就會上去玩幾日,年輕時試過住過一段時間
講真,嶺南文化,佛山keep得比廣州好

廣州市政府認識這問題比較晚,近幾年才重視廣府文化,好多舊建築保育已經遲了,重修,也沒了原來的原汁原味,而且物似人非,反而佛山這方面一直做得比較好,其實南番順三地都做得不錯,例如沙灣古鎮就比黃埔古港好

下次邊位去佛山嶺南新天地玩,我介紹附近的“有記”,順德家常小菜,但地道,30幾年老店

廣州間屋,冇番去成年,升左,一百個,廣州,加油

主題標籤 #廣州 #深圳
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]