• 瀏覽: 10,079
  • 回覆: 72
提示: 違規內容已被屏蔽
熱賣及精選
笑死,大陸谷針,大陸宜家好多地方D針連預約都預約唔上,使谷?廣州深圳甚至要一大早去排幾個鐘隊先有可能排得上。

引用:
原帖由 湯美小兒 於 2021-5-25 10:34 PM 發表

深圳係谷針,我四月底同五月頭都收到街道辦2次電話.
問題也是差不多,打左針未,點解未打.
10日前到依家,電梯lobby每日大聲公叫人去打針,佢地也知道有人鐘意打國藥,會講國藥可以免預約即打. 但就冇聽過大聲公講科興免預約即打.

基本上每去另一個屋苑/社區,入口都係關於打針既counter,一張紅布既台,2-3個志願者.
宜家根本唔使叫,大把人排隊去打,親戚琴晚話拿籌都要排到10點幾

引用:
原帖由 愛你就是害你 於 2021-5-26 02:10 AM 發表

真實情況係上面會問責而家係交數期所以叫學校家長都要打
但唔係“迫打”
可以申報身體健康不適合為理由而不打
有部分人就係咁申報唔會打
唔打唔俾入屋苑,問你死未

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2021-5-27 11:13 AM 發表

宜家根本唔使叫,大把人排隊去打,親戚琴晚話拿籌都要排到10點幾
唔清楚你親戚住邊度,一般來說較2線地區供應會較緊張,所以有排隊既情況.
皇崗水圍呢邊接種點多,疫苗充足,基本上可以免預約直接打.
打唔夠就係你屋苑前貼大字報.
如果甘叫做(宜家根本唔使叫,大把人排隊去打),我都冇野好講.
不過我呢邊會交代打今日係國藥定科興,呢樣野係幾好.

附件

123.jpg(207.66 KB)

2021-5-27 11:22 AM

引用:
原帖由 湯美小兒 於 2021-5-27 11:22 AM 發表

唔清楚你親戚住邊度,一般來說較2線地區供應會較緊張,所以有排隊既情況.
皇崗水圍呢邊接種點多,疫苗充足,基本上可以免預約直接打.
打唔夠就係你屋苑前貼大字報.
如果甘叫做(宜家根本唔使叫,大把人排隊去打),我都冇野好講.
不過我呢邊會交代打今日係國藥定科興,呢樣野係幾好.
惠州縣城,博羅

引用:
原帖由 wayfarer 於 2021-5-26 03:12 PM 發表

師兄唔好亂講,成個,真係成個廣東省先一單疫情。一億人大省先一單即係無疫情。
唔係一單了.
至少六單. 都係有關聯的.

引用:
原帖由 andonlyu 於 2021-5-27 11:47 AM 發表

唔係一單了.
至少六單. 都係有關聯的.
尋晚福民佳園(福田福民站上蓋)封了, 只進不出, 特定居民檢測,今天才正常.
市面上確實是比較緊張了.

附件

123.jpg(334.38 KB)

2021-5-27 11:56 AM

引用:
原帖由 明日進擊的馬 於 2021-5-27 09:26 AM 發表

笑死,大陸谷針,大陸宜家好多地方D針連預約都預約唔上,使谷?廣州深圳甚至要一大早去排幾個鐘隊先有可能排得上。
對抗疫情, 治本方法都係要打疫苗. 就算"谷針"要人打, 其實又有咩問題?
講谷針, 以色烈初頭都谷. 甚至要有打針紀錄先可以放寬去公開場合等. 啲人又唔嘈以色烈谷針, 利誘市民打針?
歐美要人打疫苗都打死唔少人, 但西媒同官員就會幫手洗白, 話利大於弊.

香港就唔同, 事事為反而反.

引用:
原帖由 babypanda 於 2021-5-26 05:08 PM 發表

印度搞成咁都係由一單開始的
大陸控制得好, 都係因為只要有一單, 都要相關小區檢測, 印度有無咁做?
印度前排已經爆梗, 仲要俾人搞節日慶祝.

引用:
原帖由 andonlyu 於 2021-5-27 11:56 AM 發表

對抗疫情, 治本方法都係要打疫苗. 就算"谷針"要人打, 其實又有咩問題?
講谷針, 以色烈初頭都谷. 甚至要有打針紀錄先可以放寬去公開場合等. 啲人又唔嘈以色烈谷針, 利誘市民打針?
歐美要人打疫苗都打死唔少人, 但西媒同官員就會幫手洗白, 話利大於弊.

香港就唔同, 事事為反而反.
老實講,我未打針,但我都唔覺谷針有咩錯.
起碼你要令人見到有希望,有誘因.
所以,利誘的確可以令部份正在"觀望"既市民有所行動.
呢個都係我對777政府完全失望既原因,做事只靠高壓,完全冇方法,只係講公民責任,所有既誘因都係得把口.
問心講如果香港要打5-7成先通關,即係有排,甘點解我唔等第二代或者等一針次既疫苗(上海已打緊).

引用:
原帖由 bronze18man 於 2021-5-26 08:41 PM 發表

基本上無群體免疫就唔可以開通外地和內地經濟!所以各國政府都在谷針!
特別係香港成日有隱形病者傳上大陸,香港喲檢測太流了,應該無打針嗰喲要強制插屎忽檢驗先有用!
+1
按現時情況, 要打疫苗先可以盡快回復正常(但至少都講梗1年).
所謂"谷針"根本係非常時期既正常操作. 係香港, 又俾人講成負面.

引用:
原帖由 湯美小兒 於 2021-5-27 12:04 PM 發表

老實講,我未打針,但我都唔覺谷針有咩錯.
起碼你要令人見到有希望,有誘因.
所以,利誘的確可以令部份正在"觀望"既市民有所行動.
呢個都係我對777政府完全失望既原因,做事只靠高壓,完全冇方法,只係講公民責任,所有既誘因都係得把口.
問心講如果香港要打5-7成先通關,即係有排,甘點解我唔等第二代或者等一針次既疫苗(上海已打緊).
有啲事, 下下要利誘, 有粒糖俾你先去做?
林鄭做得唔好一回事, 打疫苗係為己為人, 因為林鄭唔好,所以就要對著幹, 就係唔去打咁?

引用:
原帖由 andonlyu 於 2021-5-27 12:16 PM 發表

有啲事, 下下要利誘, 有粒糖俾你先去做?
林鄭做得唔好一回事, 打疫苗係為己為人, 因為林鄭唔好,所以就要對著幹, 就係唔去打咁?
你有道理,但唔會令一堆人去打.
但我都有我既道理,一粒糖係好重要.
為己為人都包括自已,點解唔可以選擇對自已最有利既位置?
我重申一次,我唔反對打針,係中立既"觀望者",如果下下用訓話式口吻去"谷針",你覺得1年內70%有幾大機會?
香港人要tum係事實,唔係講政治,係講中間既人.

咁如果我到時候返上深圳又順便打國藥,咁香港又承唔承認呢?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]