• 瀏覽: 10,070
  • 回覆: 4
深圳係谷針,我四月底同五月頭都收到街道辦2次電話.
問題也是差不多,打左針未,點解未打.
10日前到依家,電梯lobby每日大聲公叫人去打針,佢地也知道有人鐘意打國藥,會講國藥可以免預約即打. 但就冇聽過大聲公講科興免預約即打.

基本上每去另一個屋苑/社區,入口都係關於打針既counter,一張紅布既台,2-3個志願者.

熱賣及精選
引用:
原帖由 一個中國人! 於 2021-5-27 11:13 AM 發表

宜家根本唔使叫,大把人排隊去打,親戚琴晚話拿籌都要排到10點幾
唔清楚你親戚住邊度,一般來說較2線地區供應會較緊張,所以有排隊既情況.
皇崗水圍呢邊接種點多,疫苗充足,基本上可以免預約直接打.
打唔夠就係你屋苑前貼大字報.
如果甘叫做(宜家根本唔使叫,大把人排隊去打),我都冇野好講.
不過我呢邊會交代打今日係國藥定科興,呢樣野係幾好.

附件

123.jpg(207.66 KB)

2021-5-27 11:22 AM

引用:
原帖由 andonlyu 於 2021-5-27 11:47 AM 發表

唔係一單了.
至少六單. 都係有關聯的.
尋晚福民佳園(福田福民站上蓋)封了, 只進不出, 特定居民檢測,今天才正常.
市面上確實是比較緊張了.

附件

123.jpg(334.38 KB)

2021-5-27 11:56 AM

引用:
原帖由 andonlyu 於 2021-5-27 11:56 AM 發表

對抗疫情, 治本方法都係要打疫苗. 就算"谷針"要人打, 其實又有咩問題?
講谷針, 以色烈初頭都谷. 甚至要有打針紀錄先可以放寬去公開場合等. 啲人又唔嘈以色烈谷針, 利誘市民打針?
歐美要人打疫苗都打死唔少人, 但西媒同官員就會幫手洗白, 話利大於弊.

香港就唔同, 事事為反而反.
老實講,我未打針,但我都唔覺谷針有咩錯.
起碼你要令人見到有希望,有誘因.
所以,利誘的確可以令部份正在"觀望"既市民有所行動.
呢個都係我對777政府完全失望既原因,做事只靠高壓,完全冇方法,只係講公民責任,所有既誘因都係得把口.
問心講如果香港要打5-7成先通關,即係有排,甘點解我唔等第二代或者等一針次既疫苗(上海已打緊).

引用:
原帖由 andonlyu 於 2021-5-27 12:16 PM 發表

有啲事, 下下要利誘, 有粒糖俾你先去做?
林鄭做得唔好一回事, 打疫苗係為己為人, 因為林鄭唔好,所以就要對著幹, 就係唔去打咁?
你有道理,但唔會令一堆人去打.
但我都有我既道理,一粒糖係好重要.
為己為人都包括自已,點解唔可以選擇對自已最有利既位置?
我重申一次,我唔反對打針,係中立既"觀望者",如果下下用訓話式口吻去"谷針",你覺得1年內70%有幾大機會?
香港人要tum係事實,唔係講政治,係講中間既人.

主題標籤 #深圳 #香港
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]