• 瀏覽: 10,074
  • 回覆: 72
剛剛大陸街道辦打電話比我,問我為什麼不去打疫苗,我話我現在人在香港,她竟然問我在香港打了沒有,我反問她跟你有什麼關係,她仍然堅持追問我打了沒有,之後我說打了,她再問什麼時候打,還要告訴她打了什麼牌子,當我日後回家跟我再核對一次,看來深圳近日疫情好緊張呢!

熱賣及精選
深圳係谷針,我四月底同五月頭都收到街道辦2次電話.
問題也是差不多,打左針未,點解未打.
10日前到依家,電梯lobby每日大聲公叫人去打針,佢地也知道有人鐘意打國藥,會講國藥可以免預約即打. 但就冇聽過大聲公講科興免預約即打.

基本上每去另一個屋苑/社區,入口都係關於打針既counter,一張紅布既台,2-3個志願者.

引用:
原帖由 湯美小兒 於 2021-5-25 10:34 PM 發表

10日前到依家,電梯lobby每日大聲公叫人去打針,佢地也知道有人鐘意打國藥,會講國藥可以免預約即打. 但就冇聽過大聲公講科興免預約即打.

基本上每去另一個屋苑/社區,入口都係關於打針既counter,一張紅布既台,2-3個志願者.
睇嚟內地都想與香港盡早通關,因此要谷針。

廣州已經打了1000萬針,700幾萬人已經接種,單日最高紀錄39萬

據廣州市衛生健康委員會消息,截至23日12時,廣州市新冠病毒疫苗的累計接種量已突破1000萬劑次,23日單日接種量超過50萬劑次,再創新高。

好一個“再創新高”!

縱觀人類與傳染病的鬥爭史,在人群中建立免疫屏障至關重要,而其中最經濟、最有效的方法正是接種疫苗。自今年3月份以來,廣州已跑出疫苗接種的“加速度”:3月17日,突破100萬接種劑次;4月2日,突破200萬接種劑次;5月1日,突破500萬接種劑次;5月16日,突破800萬接種劑次……每完成100萬劑次的時間不斷縮短,這樣的“加速度”很贊、很“燃”。

正如有人所言,疫情警示比任何倡導都有效。5月21日,廣州新增1例本土確診病例;23日下午,又新增1例無症狀感染者。本土疫情再次給我們敲响了警鐘:疫情尚未結束,決不能心存僥倖。只有儘早“應接盡接”,才能保護自身安全;只有加快疫苗接種,才能形成群體免疫屏障。從數據來看,經此一“疫”,公眾的接種意願顯著提高。在線下,很多接種點排起了長龍;在網上,“快來打疫苗,點亮小紅花”的呼聲越來越高。5月21日,廣州單日接種39萬劑次,打破紀錄;5月23日,又以超50萬劑次再創新高。這樣的勁頭要保持下去,這樣的“加速度”越快越好!

街道辦有任務的,

深圳6月10日起只會幫人打第二針,如果想打就盡快打左第一針先,
唔想打既就6月10日後就冇人會再叫你打了

我聽我朋友講佢哋小區係咁叫人打

真實情況係上面會問責而家係交數期所以叫學校家長都要打
但唔係“迫打”
可以申報身體健康不適合為理由而不打
有部分人就係咁申報唔會打

引用:
原帖由 鬼屋加加速神童 於 2021-5-25 10:40 PM 發表

睇來係怕左香港啲漏網之魚

科興要預約。。。

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 湯美小兒 於 2021-5-25 10:34 PM 發表

我又冇收到街道辦電話問我打咗未。
反而昨天我見社康有針打,就排隊去打,點知佢話唔幫香港人打,要我自己網上預約港人接種地點。

大陸已經有印度變種病毒,你估大陸啲官唔驚會再大爆發,防疫情打針係必須的

引用:
原帖由 鬼屋加加速神童 於 2021-5-25 10:40 PM 發表

不是通關問題,係驚變種病毒

直頭應該咁做,應該港人冇打針禁入深圳除非有醫生紙証明,返嚟香港都係同樣咁做!

此例一出,大把人打針!

引用:
原帖由 二維馬 於 2021-5-25 10:17 PM 發表

剛剛大陸街道辦打電話比我,問我為什麼不去打疫苗,我話我現在人在香港,她竟然問我在香港打了沒有,我反問她跟你有什麼關係,她仍然堅持追問我打了沒有,之後我說打了,她再問什麼時候打,還要告訴她打了什麼牌子,當我日後回家跟我再核對一次,看來深圳近日疫情好緊張呢!
叫你打針疫情就好緊張?
咁香港都谷針香港算唔算緊張?

主題標籤 #深圳 #香港
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]