• 瀏覽: 2,992
  • 回覆: 11
下月初要往珠海辦事和訪友!
珠海應該要酒店隔離14天, 請問是否隔離後要申請健康碼才可在珠海自由活動?
健康碼是要何時和何處申領?
隔離14天後要待幾多天先可以過澳門, 過澳門前是否要在珠海再辦陰性檢測報告, 就不用在澳門隔離?
從澳門用“回港易”返香港前是否又要在澳門取得陰性檢測報告才可入境?
麻煩網友提供有關資訊, 唔該!

熱賣及精選
引用:
原帖由 kfan2928 於 2021-5-28 01:44 AM 發表

珠海應該要酒店隔離14天? 14隔離+7?
請問是否隔離後要申請健康碼才可在珠海自由活動?是
健康碼是要何時和何處申領?隨時WeChat 小程序 粵省事
隔離14天後要待幾多天先可以過澳門:有綠色健康碼就可以
過澳門前是否要在珠海再辦陰性檢測報告: 否!( 因為在珠海離開酒店前會做檢測, 報告7天內可過澳門, 只要你 粵康碼是綠色
從澳門用“回港易”返香港前是否又要在澳門取得陰性檢測報告才可入境? ...
謝謝回覆

簡單D講,有國內手機號,裝左WeChat,右上角+ 新增朋友,官方帳號 : 粵省事

內裡有齊珠海澳門通關資料

如果想過馬交,不如去馬交隔離14日,暫時仲未+7既,起碼唔使那+7日先,(除非你珠海隔離完一日內立刻去馬交,過左要等7日)不過馬交隔離hk id就一律700蚊日最少~
馬交隔離完再去珠海又得,不過唔肯定7日內使唔使再做一次核酸~馬交再做都係90蚊一次
正常馬交隔離第13日會再做一次~
回港易係要到當地hk政府認可既機構來做核酸,唔好去錯地方~

引用:
原帖由 kfan2928 於 2021-5-28 01:44 AM 發表

珠海應該要酒店隔離14天? 14隔離+7?
請問是否隔離後要申請健康碼才可在珠海自由活動?是
健康碼是要何時和何處申領?隨時WeChat 小程序 粵省事
隔離14天後要待幾多天先可以過澳門:有綠色健康碼就可以
過澳門前是否要在珠海再辦陰性檢測報告: 否!( 因為在珠海離開酒店前會做檢測, 報告7天內可過澳門, 只要你 粵康碼是綠色
從澳門用“回港易”返香港前是否又要在澳門取得陰性檢測報告才可入境? ...
細節上有d錯,因為那個+7!珠海隔離14日之後會有一個臨時綠碼俾用來撘火車住酒店出境用,係有時間限制,你預當日啦,過左就轉回黃碼,係可以自由活動,不過肯定出唔到境,住/轉唔到酒店!

引用:
原帖由 kfan2928 於 2021-5-28 05:53 PM 發表

你的資料可能update
我未試過轉左做黃碼
我未試過14+7
唔緊要,因為d政策成日改,可能今日啱,明日又唔係了,如果樓主師兄想來馬交,小弟俾多一個見議咁姐,起碼那+7日髹動自油d~

多謝多位網友寶貴訉息和意見!
下個月往珠海前再update!

引用:
原帖由 kfan2928 於 2021-5-28 05:53 PM 發表

你的資料可能update
我未試過轉左做黃碼
我未試過14+7
我5.10過深圳,酒店隔離完返屋企第二日係黃碼,就係改左14+7之后有既事。只要係7+7或14+7都會有黃碼就係後面居家隔離果7日用

引用:
原帖由 老作羊$ 於 2021-5-28 12:24 PM 發表

簡單D講,有國內手機號,裝左WeChat,右上角+ 新增朋友,官方帳號 : 粵省事

內裡有齊珠海澳門通關資料
請問只有wechat,無國內手機號唔得?我國內手機卡好耐冇用,我估俾人cut晒,唔知淘寶買手機卡可以用嗎?

吾清楚呀

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]