• 瀏覽: 1,390
  • 回覆: 7
[隱藏]
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210528/bkn-20210528005916091-0528_00822_001.html

貫通新界東西的「超級單車徑」耗資22億元,原定於2011年陸續完成,但2014年審計署指工程涉及延誤及超支,全長60公里、連接馬鞍山至屯門的路段更延至去年9月底才通車。其中古洞一段如「斷橛禾蟲」,短短1.5公里已有13個斷口,車手須不斷落車推車。有關注人士指愈來愈多人以單車代步,但有關設計卻甚為落後,希望當局可以改善設計。



據現時法例,如單車徑上有「終止」的標示,車手必須落車及推車過路。但雙魚河進入青山公路古洞段開始,至洲頭村路交界,短短1.5公里路段已有13個斷口,最短的一段路更只有約20米。

香港單車同盟成員陳家良指,「斷路」的設計原意是單車避開行駛的車輛,但缺口太多,反而為騎單車的人士帶來極大的不便。陳指,隨着單車愈趨普及,多個國家已採用天橋或隧道分流單車及汽車,但反觀香港仍採用斷路的設計,非常落後。他促當局參考外國設計,或強制車輛減速來取代過多的相關設計。

土木工程拓展署發言人指,單車徑網絡設計和建造是根據相關指引,在彎度、坡度、寬度、視距、連貫性等方面作出適當考慮,盡量減少強制騎單車人士落車橫過路口及車輛出入口的情況,並在路面上提供適當的交通標誌、道路標記和設施,以保障騎單車安全。




根本要起行人天橋,在單車徑上

等單車暢通



2021東京奧運年 歐亞大升年
抵制99妖視反中宣淫 殘民自肥
支持TVB愛國愛港起跑線!
抵制特屍拉虛幣!
支持豐田氫氣動力迎奧運!
熱賣及精選
而家先嚟講?你前排去左火星咩?


而家大部份車友, 只在河上鄉路口落車推單友, 香港政府繼續用掩耳盜鈴方式脫離現實.


鏡花水月 6202
提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
--------------------------------------------------------
It is not what you have, but how you use it.
Truth may hurt, but lies kill.
雙重標準是畜類
自由民主屬邪教
[隱藏]
樓主應建議喺其他公路(例如青公、古洞、新潭路)旁
再建條直D嘅單車徑支綫作分流,為未來五十年後嘅單
車流量增長着想先啱。



負責呢單嘢D官要炒哂。


引用:
原帖由 ryderdralpha 於 2021-5-28 10:17 AM 發表

而家大部份車友, 只在河上鄉路口落車推單友, 香港政府繼續用掩耳盜鈴方式脫離現實.
其實條路斷下斷下都唔係最大問題,最大問題係斷下斷下嗰條單車徑每次踩入踩出係有落差,踩到你著曬火,係令到啲人完全唔想踩入去



我踩過去上水單車徑,係反人類智商嘅設計


[按此隱藏 Google 建議的相符內容]