• 瀏覽: 10,717
  • 回覆: 59
  • 追帖: 2
通咗屯馬線之後,估計紅磡站上車一定好迫好多人,朝早肯定揾唔到位坐,一定冇東鐵坐得咁舒服。

假設由紅磡去馬鞍山,如果想朝早揾位坐下,估計都係坐東鐵由紅磡坐去大圍再轉線好過,時間應該都差唔多,但冇咁迫。

熱賣及精選
早上紅磡去馬鞍山好似會無咁多人啩,當然你可以做吓個test嘅

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-5-28 04:05 PM 發表

早上紅磡去馬鞍山好似會無咁多人啩,當然你可以做吓個test嘅
成日坐,但你知西鐵朝早好多人,上到車都唔知有冇位坐

引用:
原帖由 生舊叉燒食左佢 於 2021-5-28 04:09 PM 發表

成日坐,但你知西鐵朝早好多人,上到車都唔知有冇位坐
而家係講緊紅磡去馬鞍山而唔係相反喎,同而家嘅西鐵客流關係有幾大真係要細心研究好

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-5-28 04:15 PM 發表

而家係講緊紅磡去馬鞍山而唔係相反喎,同而家嘅西鐵客流關係有幾大真係要細心研究好
佢到時屯馬線唔係同西鐵線連埋一齊咩? 姐係到時住屯門啲人可以唔使轉車直去馬鞍山

引用:
原帖由 生舊叉燒食左佢 於 2021-5-28 04:39 PM 發表

佢到時屯馬線唔係同西鐵線連埋一齊咩? 姐係到時住屯門啲人可以唔使轉車直去馬鞍山
理論上係,實際上就唔知啦,今日響其他地方睇話寧願263轉43X或40X嘅人都唔少,所以呢.....都係做實驗先啦

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-5-28 17:39 發表

理論上係,實際上就唔知啦,今日響其他地方睇話寧願263轉43X或40X嘅人都唔少,所以呢.....都係做實驗先啦
屯馬線預佐做主要俾住喺兩端嘅人輕易去西九同九龍城嘅核心地段嘅流水線。相信絕大部分由屯門出發嘅乘客最遠會搭到啟德。

想去沙田或馬鞍山繼續搭巴士就算啦。

引用:
原帖由 kylohk 於 2021-5-28 06:45 PM 發表

屯馬線預佐做主要俾住喺兩端嘅人輕易去西九同九龍城嘅核心地段嘅流水線。相信絕大部分由屯門出發嘅乘客最遠會搭到啟德。

屯門嘅人都有唔少會去到鑽石山站
至於馬鞍山嗰邊最多會去到美孚站
而鑽石山站同美孚站都係屯馬線九龍段嘅尾端車站

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-5-28 07:08 PM 發表

屯門嘅人都有唔少會去到鑽石山站
至於馬鞍山嗰邊最多會去到美孚站
而鑽石山站同美孚站都係屯馬線九龍段嘅尾端車站
屯門去鑽石山其實都係以堆特快巴士線做首選,所以你樓上嘅講法較合理

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-5-28 08:00 PM 發表

屯門去鑽石山其實都係以堆特快巴士線做首選,所以你樓上嘅講法較合理
留意係轉車,鐵路客唔剩只去鑽石山
再北上先少人

引用:
原帖由 Neon10 於 2021-5-28 08:30 PM 發表

留意係轉車,鐵路客唔剩只去鑽石山
再北上先少人
但呢個亦只限於平時搭開鐵嗰班啫

引用:
原帖由 kylohk 於 2021-5-28 06:45 PM 發表

都係區間流水客流啦,但如果有埋相同區段嘅巴士線比較就真係未必多人會轉鐵,可能最後都係平時搭開鐵嗰班方便咗轉車而幫其他線減壓

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-5-28 20:52 發表

都係區間流水客流啦,但如果有埋相同區段嘅巴士線比較就真係未必多人會轉鐵,可能最後都係平時搭開鐵嗰班方便咗轉車而幫其他線減壓
以現時嘅走線,由屯門去沙田或馬鞍山要上佐去,落番黎再上番去。

相信行屯門公路同城門隧道會快啲啩? 屯馬線對依個行程睇黎係back up黎嘅。

引用:
原帖由 kylohk 於 2021-5-28 09:22 PM 發表

以現時嘅走線,由屯門去沙田或馬鞍山要上佐去,落番黎再上番去。

相信行屯門公路同城門隧道會快啲啩? 屯馬線對依個行程睇黎係back up黎嘅。
最快固然係屯公+城隧,不過如果入沙田,搭堆特快線出黃大仙轉都得,馬鞍山反而麻煩啲,因為黃大仙有架85M但都要落返黃大仙巴士總站

所以屯馬線係咪首選backup plan都好難講

叫乜鬼屯馬線 想1程車過 有幾多人真係屯門去馬安山會塔鐵路 巴士仲快啦

主題標籤 #屯馬線
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]