• 瀏覽: 5,981
  • 回覆: 39
  • 追帖: 2
5月10號去龍崗中心醫院打的 (好彩早打,現在龍崗區被列為中級風險區😂😂)

打針要先在健康深圳app上面登記資料,然後會有一個bar code生成,呢個code好重要,會記錄所有打針的日期。有居住證的人可免費。

打針當日,先量血壓,本人有高血壓但有食藥控制,血壓正常,在60歲以下,無即時的病痛,符合資格。當日看到不同的人去打針,港澳台,黑白人種都有,流程很快不需等候。手臂打一針,再要強制留低觀查30分鐘才可離開。

講少少大家最關心的針後反應。我打的科興中維,當日感覺是少少厭悶,想作病但病唔出那種。第三日開始正常了,針口毫無不良反應,之後開始飲啤酒了。一星期後,不知是天氣太熱,還是過敏反應,頸部和手踭那裡有紅疹,好似熱痱。到今日紅疹已退。

第二針在6-8星期後。大陸的醫院停車困難,打針的朋友,最後不要揸車去,如果揸車,最好停在附近再去醫院😀

熱賣及精選
引用:
原帖由 gypsymoon 於 2021-5-29 05:06 PM 發表

5月10號去龍崗中心醫院打的 (好彩早打,現在龍崗區被列為中級風險區😂😂)

打針要先在健康深圳app上面登記資料,然後會有一個bar code生成,呢個code好重要,會記錄所有打針的日期。有居住證的人可免費。

打針當日,先量血壓,本人有高血壓但有食藥控制,血壓正常,在60歲以下,無即時的病痛,符合資格。當日看到不同的人去打針,港澳台,黑白人種都有,流程很快不需等候。手臂打一針 ...
師兄, 我就4月18日用粵健通訂咗4月20日在珠海人民醫院打第一針北京國藥, 毫無副作用(本人有高血壓, 心律不齊). 粵健通差不多每天都有更新廣東省內各市那裡有疫苗可接種的地方給市民注射. 其實打第一針時有市民係walk-in都可以打的, 那裡接受外國人注射(要100人仔), 港澳台(有居住証)及本地人免費.
第二針21天後亦經粵健通預訂, Apps介面已變, 分開中國公民, 港澳台及外國人預訂. 亦是差不多每天更新, 但我住的地方很久沒有疫苗注射, 惟有預約廣州市白雲區南醫大醫院注射, 原來果度滅活疫苗冇國藥只有科興, 護士話同係滅活疫苗就可以唔同牌子都得, 好多人都咁打. 聽落都合理, 好啦就打喇. 打完亦係毫無副作用. 到現在已超過14天了.

引用:
原帖由 gypsymoon 於 2021-5-29 05:06 PM 發表

打針當日,先量血壓,本人有高血壓但有食藥控制,血壓正常,在60歲以下,無即時的病痛,符合資格。當日看到不同的人去打針,港澳台,黑白人種都有,流程很快不需等候。手臂打一針 ...
兩針科興已打,好方便😊

引用:

良好公民意識
我5月中在深圳港大醫院也打了第一針(北京國藥),打完到今天已經10日,完全沒有任何副作用
下一針是3-8周內。
祝大家身體健康、百毒不侵

身體健康。

兩針科興完成,第一針當晚好困想瞓覺,第二針冇反應

而家好似full 左

已經2針國薬14日,依家最想知之后點import返入去香港針卡
最可惜冇得抽一千萬樓

共築防疫之牆

已打2針國藥,無任何不良反應

我真唔明,我識果幾個香港朋友住深圳同東莞,全部都自動自覺去打咗疫苗,但香港見唔少朋友同親友,叫極佢地打疫苗都無動於終,藉口多多,真唔明原因?

深圳龍崗幾時變中風險地區,亂咁講都有!

附件

E0F2349F-1548-4690-8F98-DD14BAF6C621.png(1.12 MB)

2021-5-30 12:34 PM

5C6C4735-F95A-4787-9E58-152493C97773.png(1.02 MB)

2021-5-30 12:34 PM

失去我你真得會哭..留下的眼淚卻欺騙了自己的心..
對我來說.你重要嗎?對你來說.我好重要..從沒為誰動心過..
唯獨我..你格外認真..愛上我..你輸得徹底..hah..

引用:
原帖由 抱琴半醉 於 2021-5-30 12:34 PM 發表

深圳龍崗幾時變中風險地區,亂咁講都有!
鹽田龍崗確診日日有,佢不宣佈是中級風險,我都不敢去,只要有呢個行程碼就邊度都去不到了,對于我就是中級,甚至高級😁

請問有甚麼疫苗可以選擇??

有無地方可以打ZF2001 CHO細胞疫苗 (呢種中國疫苗打3劑可以有92-97%保護率)

わたしはバカです

我小區發出的通知

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]