• 瀏覽: 3,249
  • 回覆: 25
作為一個老港漫 
從玉皇朝一開始 支持到現在
龍虎五世到神兵123
龍虎門 新著以至外傳
統統捧場
近年龍虎門易手
玉皇朝便轉出543  
慣性支持之下 一看簡直嘩然
搬字過紙 劇情老土 設定無聊
勉強支持下 她還腰斬
天妖 依舊用舊人物撐場
第一期已經在拖戲拖到現在的第十期
就似看到我喜愛的港星去大陸拍一些粗製濫造的無聊電視劇一樣
我不想再看到這情況
天妖 我不買了

熱賣及精選
師兄可以撐到第十期已經算係咁了, 我只能撐到第七期而已!其實用得姫發與問天, 我唔多明白點解唔續寫皇朝君臨?呢套作品大把發揮空間、設定亦無咁老土!

人人都會老、頭腦亦會退化, 這是自然不過的事, 而漫畫作者都唔會例外!懂得在適當時候退下、安享晚年, 未嘗不是一件好事!強撐下去可能適得其反。

就好似許冠傑咁,係適當嘅時候急流勇退,到依家都被普羅大眾尊稱為「歌神」,那不是更好嗎?

https://youtu.be/jzUj1RA0gz4

我買左第1期就唔再買,同師兄感受一樣。

真係吾明點解吾寫番君臨皇朝故事?
全部主角打天魔重吸引!

左手伸一伸,貴過係全身
你好有耐性
我睇完頭兩期就棄
陣玉郎味好難頂

佢都係畫大堆頭封面,好old school 下,又係最緊要封面靚,唔需要好內容嘅所謂大作。睇黎離執粒不遠。

引用:
原帖由 傲龍.未展 於 2021-5-30 02:09 PM 發表

師兄可以撐到第十期已經算係咁了, 我只能撐到第七期而已!其實用得姫發與問天, 我唔多明白點解唔續寫皇朝君臨?呢套作品大把發揮空間、設定亦無咁老土!

人人都會老、頭腦亦會退化, 這是自然不過的事, 而漫畫作者都唔會例外!懂得在適當時候退下、安享晚年, 未嘗不是一件好事!強撐下去可能適得其反。

就好似許冠傑咁,係適當嘅時候急流勇退,到依家都被普羅大眾尊稱為「歌神」,那不是更好嗎?

1238721 ...
皇朝君臨的故事背景龐大且千絲萬縷,個人認為除了鍾英偉之外無人可駕馭得好
而鍾編既然要全神貫注負責兩本龍虎門,自然沒法再幫手度皇朝君臨後續故事

引用:
原帖由 傲龍.未展 於 2021-5-30 02:09 PM 發表

1238721 ...
有人話王晶拍極都係爛片,

但佢咁多年既爛片,就養活左幕前幕後成村人了~

爛片點都要製作同演技既,唔出名/新人既幕後同演員,
有得做,就有機會

老黃都係,摺完書又出,坐完監又再投入番港漫巿場,
而家仲存在既港漫同業,我諗8,9成都跟過老黃開飯

十蚊三笑,埋泥睇埋泥揀 ^0^
Yeah 師兄同我一樣,頂左10期。算係對老黃的一點心意啦。
本書最頂唔順係啲人物,你咩事要搵翻問天同姬發出黎玩,求其作個新人打天妖我會更接受到,我識果個問天唔係呢個囉。佢一出山就去搶虎魄,無跟過茅山師傅捉妖囉。

引用:

1238721 ...
皇朝君臨的封面好得多

我買左第1期就知本野係垃圾,連畫都無心機畫!我都無睇晒就丟左!

引用:
原帖由 三碌木 於 2021-6-2 08:14 AM 發表

Yeah 師兄同我一樣,頂左10期。算係對老黃的一點心意啦。
本書最頂唔順係啲人物,你咩事要搵翻問天同姬發出黎玩,求其作個新人打天妖我會更接受到,我識果個問天唔係呢個囉。佢一出山就去搶虎魄,無跟過茅山師傅捉妖囉。
無錯,無拿拿又搵問天,而又搞到世界觀亂七八糟,即係變成平行世界,如果係用未來版問天,講佢在君臨結尾打敗左無限之後,無限嘅惡念化為無型態的妖物,在宇宙中吸收邪能,終於創造出原始天魔,所以仍然保留到原本的故事線,之後無限利用殘存力量再慢慢吸收邪能,潛伏萬年去到問天初出道時的時間點,利用本身力量引出不同的妖物去追擊當時的問天,而穿越時空返到嚟嘅問天,就要暗地裏幫助過去嘅自己及不能在大改歷史下打到妖物及無限的惡念,而女媧眾神用神力,把未來太平及邪帝帶去過去幫助未來問天,咁寫可能仲有趣D。

引用:
原帖由 怒風 於 2021-6-2 05:55 PM 發表

無錯,無拿拿又搵問天,而又搞到世界觀亂七八糟,即係變成平行世界,如果係用未來版問天,講佢在君臨結尾打敗左無限之後,無限嘅惡念化為無型態的妖物,在宇宙中吸收邪能,終於創造出原始天魔,所以仍然保留到原本的故事線,之後無限利用殘存力量再慢慢吸收邪能,潛伏萬年去到問天初出道時的時間點,利用本身力量引出不同的妖物去追擊當時的問天,而穿越時空返到嚟嘅問天,就要暗地裏幫助過去嘅自己及不能在大改歷史下打到妖物及 ...
平行世界都ok架,但你要度好左個故事發展先囉。大把美漫任抄都唔識⋯⋯

呢本垃圾早就應該火化啦。老黃江郎才盡,快D封筆退休吧!

引用:

1238721 ...
你應該說:就好似馬榮成咁,係適當嘅時候封筆急流勇退,到依家都被讀者尊敬,那不是更好嗎?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]