• 瀏覽: 1,280
  • 回覆: 38
有傳言三星堆有大量文字的石塊
近似瑪亞文明的歷代君主年表
不過中方將文字分面的遺跡收起來

從而令三星堆文明完全不合理的謎團一大堆
陝西等地發掘的巴蜀圖語也可能有關連
大家覺得有可能嗎
明明中共係考古發掘的貢獻那麼厲害

阿仙奴忠實球迷
希望阿記係阿聯球場捧上聯賽錦標
引用:
原帖由 復活高貝利 於 2021-5-30 09:05 PM 發表

呢d謠言嘅出處?
這些謠言其實不合理,
首先三星堆及後期巴蜀的眾多圖畫文字符號已公開,但目前全地球都無人能合理解讀,基本上睇吾明嘅圖畫文字,咁又點知道那代表帝王世糸?
如果想扯上瑪雅更不可能,

另外三星堆乃至巴蜀圖畫文字都是出於青銅器或陶器,石碑甚小,而且瑪雅人因為落後吾識青銅技術先會用石刻,
三星堆乃至巴蜀石碑甚小,甚至不是三星堆乃至巴蜀的考古風格,

而且巴蜀圖語 ...
唔係巴蜀圖語出自陝西
係陝西等地都出土過巴蜀圖語文字

高兄係呢方面有特別睇法
有個視頻作者腦洞大開
我又諗唔到咩可以全面否定

https://www.youtube.com/watch?v=VtNqc1vbx3g

引用:
原帖由 十九八 於 2021-5-30 10:07 PM 發表
高兄係呢方面有特別睇法
有個視頻作者腦洞大開
我又諗唔到咩可以全面否定

https://www.youtube.com/watch?v=VtNqc1vbx3g
呢位總裁 , 我睇左兩三套 , 就覺得佢好多野係錯既 ...
睇佢 , 我覺得還不如老高

引用:
原帖由 門閥政治 於 2021-5-31 06:09 AM 發表

呢位總裁 , 我睇左兩三套 , 就覺得佢好多野係錯既 ...
睇佢 , 我覺得還不如老高
其實老高一樣有好多錯
或者用好個別的資料解讀
而個別的研究果個人都唔可以全面解讀到

總裁都係有問題
不過佢說到三星堆
本身三星堆有好多唔正常的考古遺跡
而同中原王朝本身的巴蜀歷史好大出入
所以就覺得腦洞大開無法反駁

我知出貼就有高兄有佢睇法

引用:
原帖由 十九八 於 2021-5-31 06:23 AM 發表

其實老高一樣有好多錯
或者用好個別的資料解讀
而個別的研究果個人都唔可以全面解讀到

總裁都係有問題
不過佢說到三星堆
本身三星堆有好多唔正常的考古遺跡
而同中原王朝本身的巴蜀歷史好大出入
所以就覺得腦洞大開無法反駁

我知出貼就有高兄有佢睇法
說句實話 , 其實老高我都無咩睇 ...
遠古史/神秘學題材既 , 我比較多睇 : Professor PowPow , Highway Recording , 暗網仔2.0

不過前者出片越來越HEA , 中間果個就變左講美國鬼片 , 後者就不願置評 ... ^.^"

其實前者早期破解都市傳說 , 以及講埋都市傳說既文化/時代背景 , 我覺得真係好正 ,
值得推介 !!!

引用:
原帖由 門閥政治 於 2021-5-31 06:40 AM 發表

說句實話 , 其實老高我都無咩睇 ...
遠古史/神秘學題材既 , 我比較多睇 : Professor PowPow , Highway Recording , 暗網仔2.0

不過前者出片越來越HEA , 中間果個就變左講美國鬼片 , 後者就不願置評 ... ^.^"

其實前者早期破解都市傳說 , 以及講埋都市傳說既文化/時代背景 , 我覺得真係好正 ,
值得推介 !!! ...
Powpow我都有睇過
不過我反而覺得佢表達得無咁好
曉涵哥我都有睇
我成日覺得佢地係好片面

不過正常研究好多唔合理的解釋
睇完佢地腦洞開左
老肉就會出片講返佢點唔合理

引用:
原帖由 十九八 於 2021-5-31 07:33 AM 發表

Powpow我都有睇過
不過我反而覺得佢表達得無咁好
曉涵哥我都有睇
我成日覺得佢地係好片面

不過正常研究好多唔合理的解釋
睇完佢地腦洞開左
老肉就會出片講返佢點唔合理
下 ... 連Powpow都好片面 , 咁我又宜係願聞其詳 , 聽下佢有幾片面拉 !!!
(基本上, Powpow應該唔會同 "開腦洞" 拉上咩關係吧)

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]