• 瀏覽: 11,391
  • 回覆: 127
+6
今朝十一時許,我同老婆喺太X
我叫咗份三文治,亞姐嚇咗一跳⋯⋯

佢問我點解唔係食肥叉飯免切嘅?

我氣定神閑咁笑咗一吓,然後松容咁答佢:我今日有安排⋯⋯

食完之後,為咗養我,老婆去咗打牌賺錢
而我,就展開由大埔去到柴灣之旅,一嘗柴灣名物,新x香嘅叉燒嘞⋯⋯

轉咗一次車,成粒幾鐘,終於到咗目的地

做咗功課,知道佢地嘅名物三點出爐

去到我已經成身汗,佢哋堂食嘅環境係-冇冷氣
叫咗一份肥叉,一碗白飯

坐底一路食,見佢門如其市,個個人都二三百蚊交易,我食碗飯嘅時間,佢已經做咗幾千蚊生意

呢啲咪叫悶聲發大財囉⋯⋯

講番叉燒,佢又好似肥咗啲喎!重落咗成擔麥芽糖,又唔係好夠燶,不過肉質係可以嘅

勉強Ok囉,不過冇啲KOL講到咁神,燒臘呢樣野,咁量販式製作,一定有撞手神嘅成份,有時要講啲緣份

路程兩個鐘,食咗十分鐘,咁遠去到港島東,趁機再去一個想咗好耐都冇去嘅地方

就係筲箕灣一間成幾千呎咁大嘅玩具店
好多絕版再版嘅玩具,兒時回憶番哂嚟⋯⋯

鐵甲萬能俠18萬!!!

引用:
原帖由 EDEDEDD111 於 2021-5-30 04:51 PM 發表

而我,就展開由大埔去到柴灣之旅,一嘗柴灣名物,新x香嘅叉燒嘞⋯⋯

你真幸福,有賢內座又有口福

引用:
原帖由 EDEDEDD111 於 2021-5-30 04:51 PM 發表

我對間玩具店有興趣D,係邊架,叉燒睇落都唔錯

叉燒好睇佢俾咩位你
如果係"3粒"
質素就最好

間玩具店我都想行下

師兄返左香港啦?肥叉唔岩我,我要少肥就夠。

引用:
原帖由 www9030 於 2021-5-30 05:34 PM 發表

我對間玩具店有興趣D,係邊架,叉燒睇落都唔錯
玩具店喺筲箕灣天悅廣場

引用:
原帖由 三碌木 於 2021-5-30 05:43 PM 發表
過年果陣番咗嚟咯⋯

引用:

去到我已經成身汗,佢哋堂食嘅環境係-冇 ...
大隻仔,堂食好熱喎……

引用:
原帖由 巴士巨額牛牛 於 2021-5-30 05:11 PM 發表
鐵甲萬能俠18萬!!!
所以話,回憶是最珍貴的

上星期去開柴灣順便過去望望,$198/斤叉燒,我自問食唔起。。。

噢…山長水遠,失望而回,好彩仲有玩具

真係太肥

樓主真識食

引用:
原帖由 三碌木 於 30-5-2021 17:43 發表
C hing 落䅯太多小食為妙

主題標籤 #叉燒 #大埔
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]