• 瀏覽: 848
  • 回覆: 14
滬九、京九,隔日下午三點一班,可予保留。原因是對整體東鐵綫,影響輕微。

配合東鐵更換新車並加密班次,穗九直通車應減班至每日六班。

熱賣及精選
我諗法基本上差唔多,但京九滬九可以每日開行,變咗係而家嘅9+1變成6+2,整體上減少兩對運行線,影響唔大

當然,如果京九滬九每日都開,滬九可能要改點--大前提係唔再經株洲換向而係去到韶關東轉上韶贛到贛州,入京九後去到向塘西站上向梁線去到滬昆線梁家渡站再去上海,粗略估計可以快到一個鐘

人愈大,愈要懂得考驗別人,因為過程中亦是對自己能力的一種考驗
都好嘅
株州開01:29 都5荒多客

引用:
原帖由 weisacmei 於 2021-5-31 09:50 AM 發表

都好嘅
原本可能係做株洲至上海客,但咁夜嘅話一係就高鐵一係就其他班次,唔係點解T170老早轉咗線?

人愈大,愈要懂得考驗別人,因為過程中亦是對自己能力的一種考驗
T170 百貨應百家😂

昌贛線好多TK 冇得執雞🙆‍♂️

引用:
原帖由 weisacmei 於 2021-5-31 11:18 AM 發表

T170 百貨應百家😂

昌贛線好多TK 冇得執雞🙆‍♂️
開通埋贛深後其實都未必吸到好多廣東-華東客

我建議滬九京九改用動集,在廣州東解放

引用:
原帖由 victorwong888 於 2021-6-3 06:41 PM 發表

我建議滬九京九改用動集,在廣州東解放
仲講動集?你唔知而家長編動集唔敢再造、原有動集班次取消就掟去偏遠路局咩?你呢個建議可以休矣

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2021-6-3 09:06 PM 發表

仲講動集?你唔知而家長編動集唔敢再造、原有動集班次取消就掟去偏遠路局咩?你呢個建議可以休矣
杭深鐵路是否可以客貨混跑?如果可以,我建議滬九直通車用動集行杭深線,到去平湖換向,加停深圳解除一列編組之後入紅磡站
全程時間控制在12小時夕發朝至時間有競爭力
另外的線路是行京九線到鷹潭轉入滬昆鐵路,用13節車廂編組,留4節俾深圳上車,中途不停站
這樣可以控制13小時到達,時間有競爭力

製造混亂👎

杭深有晚上動臥,上深圳北搭吧!
平湖不可換向
跑京九又要顧及維䕶......

引用:
原帖由 victorwong888 於 2021-6-4 03:08 AM 發表

杭深鐵路是否可以客貨混跑?如果可以,我建議滬九直通車用動集行杭深線,到去平湖換向,加停深圳解除一列編組之後入紅磡站
全程時間控制在12小時夕發朝至時間有競爭力
另外的線路是行京九線到鷹潭轉入滬昆鐵路,用13節車廂編組,留4節俾深圳上車,中途不停站
這樣可以控制13小時到達,時間有競爭力
杭深鐵路係無任何誘因跑全線普速,而且呢兩班直通車點都要經廣州,所以你嘅建議唔會被理會

動集拆卡麻煩程度係同傳統機輛一樣,如果要換兩端動力車係更甚,佔用股道幅度係雙倍,所以響非夕發朝至長途班次上,而家用嘅都係得涉及京九嗰堆(不過都已經出現客流倒灌落其他車嘅情況)

其實而家動集更大問題係東部路局發覺中晒伏,但唔係好似有兩班京滬線嘅動集取消咗咁可以騰空啲車掟去較偏遠嘅路局,而接收咗嘅路局都唔敢攪堆ZT,最多用嚟開新班次而已

所以呢,你唔駛再打直通車主意啦,耐唔耐就出post話應該點樣攪堆直通車,其實都係想佢哋消失啫,但事實上係唔可能,呢個一定要經國務院批准,但當連Z1/2都只係由T1/2升上去而動集出現時都唔換嗰陣,呢兩班長途直通車嘅取態都係近乎一樣而已。除非國鐵有人咁睇唔開搏踎監(參照當日劉志軍係因咩事觸發對其貪腐嘅事秋後算帳),唔係嘅話真係唔會打直通車主意,唔信?睇返李克強總理舊年講嘅點解仲要保留普速車嘅講話

當然,你係都要繼續耐唔耐就開post講嘅,我就真係要考慮係咪當濫發主題處理啦

引用:
原帖由 weisacmei 於 2021-6-4 07:02 AM 發表

製造混亂👎

杭深有晚上動臥,上深圳北搭吧!
平湖不可換向
跑京九又要顧及維䕶......
嗰位會員真係以為當局採納佢提出嘅一兩個意見就認為自己講乜都啱,其實一睇內容就知玩嘢多過乜啦,唔係點解會辣著其他會員?

基本上杭深嚟緊嘅生存空間只有週末晚間動臥同廣東段日間短途而已,京九普速去福廈兩地都係行昌福多,華東落福建都有衢寧金台呢啲,最多係接駁返呢啲線行沿海啫

引用:
我諗法基本上差唔多,但京九滬九可以每日開行,變咗係而家嘅9+1變成6+2,整體上減少兩對運行線,影響唔大

當然,如果京九滬九每日都開,滬九可能要改點--大前提係唔再經株洲換向而係去到韶關東轉上韶贛到贛州,入京九後去到向塘西站上向梁線去到滬昆線梁家渡站再去上海,粗略估計可以快到一個鐘
引用:
都好嘅
引用:
原本可能係做株洲至上海客,但咁夜嘅話一係就高鐵一係就其他班次,唔係點解T170老早轉咗線?
根本兩對涉港長途普速湖南省停站時間都係深夜,客量都唔慌多:出發太夜,到達都係太夜,不論長沙(Z97/8停站)定係株洲(Z99/100停站)都基本冇夜生活,辦客顯然無謂。(而且呢個深夜到發問題兩班涉港長途車只係冰山一角)

所以Z99/100轉線除咗減少咗換向問題,仲可以做到廣州(東)~上海機車交路拉通{即係一機到底,但可能要(改為)贛州站換司機}

TML D431~D432(8cars)-CRH380AL-2541-CR400AF-A-1028
連問下嘢都要畀人___.........小弟唔係尐乜嘢專家, 唔幫手就唔好理小弟啦!(反正小弟都未必期望有答案)
引用:
原帖由 DWTW 於 2021-6-12 06:55 PM 發表

根本兩對涉港長途普速湖南省停站時間都係深夜,客量都唔慌多:出發太夜,到達都係太夜,不論長沙(Z97/8停站)定係株洲(Z99/100停站)都基本冇夜生活,辦客顯然無謂。(而且呢個深夜到發問題兩班涉港長途車只係冰山一角)

所以Z99/100轉線除咗減少咗換向問題,仲可以做到廣州(東)~上海機車交路拉通{即係一機到底,但可能要(改為)贛州站換司機}
一機直達呢,效法京廣Z咁,一程廣州1D,一程上海1D

引用:
一機直達呢,效法京廣Z咁,一程廣州1D,一程上海1D
不過到時可能要贛韶線增建「會讓站」先得。
一下子有班政治車經由,唔起多幾個「會讓站」影響好大。

本來想講雙軌化,但有遠在西北+四個省會/自治區首府進京車經由嘅包蘭線都係單線+大量會讓站呢個實例。

TML D431~D432(8cars)-CRH380AL-2541-CR400AF-A-1028
連問下嘢都要畀人___.........小弟唔係尐乜嘢專家, 唔幫手就唔好理小弟啦!(反正小弟都未必期望有答案)
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]