• 瀏覽: 11,687
  • 回覆: 8
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 marketmarket 於 2021-6-1 09:24 PM 發表

大家好 , 請問我如果打算入境保加利亞 , 再去羅馬尼亞 , 兩國逗留合共一個月 , 跟著入境神根區匈牙利 , 斯洛伐克 , 捷克 , 波蘭 , 德國 , 奧地利 , 斯洛文尼亞共 80 日 , 再去克羅地亞一個月 , 請問這個行程係咪可行 ? 先謝
您打算幾時去 我都諗住7月去

熱賣及精選
引用:
原帖由 marketmarket 於 2021-6-22 12:24 AM 發表

師兄 , 我都係七月呀
飛希臘好似平d bor 我岩先買左機票 
如果時間夾都可以睇下有冇機會一齊玩

引用:
原帖由 marketmarket 於 2021-6-22 01:02 PM 發表

師兄你買左邊間 airline , 幾錢呀 , 你去幾耐呀, 打算具體行程係點?
買左Qatar 3800左右
暫時去個半月
行程由希臘去希臘番 圓圈咁玩 希臘>保加>羅馬>austria >.... 

引用:
原帖由 marketmarket 於 2021-6-22 09:04 PM 發表

師兄 , 個半月穿越咁多個國家,好似有啲趕喎
睇您想幾深度遊嫁姐

引用:
原帖由 marketmarket 於 2021-6-23 01:33 AM 發表

師兄你會去埋黑山波斯尼亞北馬同科索沃嗎?
會呀 除左科索 因為我上網睇好似唔多野玩 同埋好似科索冇比人認受係一個國家 出入境另一個想去既國家會有d麻煩咁

引用:
原帖由 pinglap 於 2021-6-23 08:39 AM 發表

個半月如果走希臘>保加利亞>羅馬尼亞>匈牙利>斯洛伐克>捷克>奧地利>克羅地亞>希臘其實都好好玩

一系走希臘>保加利亞>塞爾維亞>匈牙利>斯洛伐克>捷克>奧地利>克羅地亞>黑山>希臘
我2星期前睇匈牙利 同捷克冇開border  唔信依加有冇 要再睇

師兄您係咪去過 會唔會有咩建議關於條路線邊到陸路邊到飛機過下一個國家比較好 

引用:
原帖由 pinglap 於 2021-6-23 07:39 PM 發表

七月份在疫情未完全解決下, 國與國邊境之間其實有小小未知數. 

買票前去D旅行agent查下,同埋注意有否只限本地人入境, 基本上, 賣飛比你, 即系可以去.

如果保加利亞去不到, 不算可惜, 可直接飛羅馬尼亞, 再唔系飛捷克, 然後一路玩到克羅地亞>黑山, 黑山如冇航班到雅典, 如果冇, 到時直至由克羅地亞返典

捷克、奧地利、匈牙利等交通火車方便,巴士過境可能有 ...
多謝曬師兄咁詳盡既提醒!!!!我到時會注意下!同唱定多散紙👍🏻👍🏻👍🏻

引用:
原帖由 marketmarket 於 2021-6-23 09:55 PM 發表

捷克可以入境喇 22號改左 , 1/7 前再觀察下 , 其他國家可能陸續更改
嘩 咁樣好吸引 又加多一站 都真係驚驚地唔夠時間玩曬

引用:
原帖由 pinglap 於 2021-6-24 01:25 AM 發表

如果肯定通關坐巴士便宜D, 雅典夜晚一個人走行人多的地方, 治安最差又多小偷. 記得帶多張信用卡, 你既行程, 除了希臘、奧地利用歐元, 其他都用本地貨幣。

如果天氣好, 又一切順利, 時間是勉強可以。
請問多地方接受信用卡嗎 您會建議歐羅現金比例幾多好? 換定歐羅再換其他當地貨幣會比較方便?

因為盡量想節省旅費 所以應該可以巴士去到都會盡量巴士 應該大部份都可以陸路過關?係得希臘附近既小島要坐船?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]