• 瀏覽: 12,438
  • 回覆: 97
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 kinkonnb 於 2021-6-23 06:31 PM 發表

我2星期前睇匈牙利 同捷克冇開border  唔信依加有冇 要再睇

師兄您係咪去過 會唔會有咩建議關於條路線邊到陸路邊到飛機過下一個國家比較好 
七月份在疫情未完全解決下, 國與國邊境之間其實有小小未知數. 

買票前去D旅行agent查下,同埋注意有否只限本地人入境, 基本上, 賣飛比你, 即系可以去.

如果保加利亞去不到, 不算可惜, 可直接飛羅馬尼亞, 再唔系飛捷克, 然後一路玩到克羅地亞>黑山, 黑山如冇航班到雅典, 如果冇, 到時直至由克羅地亞返典

捷克、奧地利、匈牙利等交通火車方便,巴士過境可能有限制, 火車雖然貴D, 但舒服D也有廁所而且可以問清楚才買, 巴士一般用apps買, 買了可能要上車前才知限制.

克羅地亞長途巴士有D可以用手機出示電子票上車,但有D可能要求打印出來, 所以要注意一下, 個別巴士會屈人比一歐元的行李費, 特別是旁邊的黑山丶塞爾維亞、保加利亞等. 第一站到雅典唱定D一歐元, 去廁所或比行李費都方便D

熱賣及精選
引用:
原帖由 kinkonnb 於 2021-6-23 06:31 PM 發表

我2星期前睇匈牙利 同捷克冇開border  唔信依加有冇 要再睇

師兄您係咪去過 會唔會有咩建議關於條路線邊到陸路邊到飛機過下一個國家比較好 
捷克可以入境喇 22號改左 , 1/7 前再觀察下 , 其他國家可能陸續更改

附件

螢幕擷取畫面 2021-06-23 215229.png(341.9 KB)

2021-6-23 09:55 PM

螢幕擷取畫面 2021-06-23 215229.png

引用:
原帖由 pinglap 於 2021-6-23 07:39 PM 發表

七月份在疫情未完全解決下, 國與國邊境之間其實有小小未知數. 

買票前去D旅行agent查下,同埋注意有否只限本地人入境, 基本上, 賣飛比你, 即系可以去.

如果保加利亞去不到, 不算可惜, 可直接飛羅馬尼亞, 再唔系飛捷克, 然後一路玩到克羅地亞>黑山, 黑山如冇航班到雅典, 如果冇, 到時直至由克羅地亞返典

捷克、奧地利、匈牙利等交通火車方便,巴士過境可能有 ...
多謝曬師兄咁詳盡既提醒!!!!我到時會注意下!同唱定多散紙👍🏻👍🏻👍🏻

引用:
原帖由 marketmarket 於 2021-6-23 09:55 PM 發表

捷克可以入境喇 22號改左 , 1/7 前再觀察下 , 其他國家可能陸續更改
嘩 咁樣好吸引 又加多一站 都真係驚驚地唔夠時間玩曬

引用:
原帖由 kinkonnb 於 2021-6-24 12:41 AM 發表

嘩 咁樣好吸引 又加多一站 都真係驚驚地唔夠時間玩曬
如果肯定通關坐巴士便宜D, 雅典夜晚一個人走行人多的地方, 治安最差又多小偷. 記得帶多張信用卡, 你既行程, 除了希臘、奧地利用歐元, 其他都用本地貨幣。

如果天氣好, 又一切順利, 時間是勉強可以。

引用:
原帖由 pinglap 於 2021-6-24 01:25 AM 發表

如果肯定通關坐巴士便宜D, 雅典夜晚一個人走行人多的地方, 治安最差又多小偷. 記得帶多張信用卡, 你既行程, 除了希臘、奧地利用歐元, 其他都用本地貨幣。

如果天氣好, 又一切順利, 時間是勉強可以。
請問多地方接受信用卡嗎 您會建議歐羅現金比例幾多好? 換定歐羅再換其他當地貨幣會比較方便?

因為盡量想節省旅費 所以應該可以巴士去到都會盡量巴士 應該大部份都可以陸路過關?係得希臘附近既小島要坐船?

引用:
原帖由 kinkonnb 於 2021-6-24 03:01 AM 發表

請問多地方接受信用卡嗎 您會建議歐羅現金比例幾多好? 換定歐羅再換其他當地貨幣會比較方便?

因為盡量想節省旅費 所以應該可以巴士去到都會盡量巴士 應該大部份都可以陸路過關?係得希臘附近既小島要坐船?
信用卡很普及又方便, 現金就難少少答你, 要睇路線怎走,先帶六、七百歐元,唔夠再提款(大部份提款機只能信用卡advance),主要是怕小偷, 到時執生。

你看來出發前查的資料有D不足, 希臘小島住宿早D訂, 越近越貴。去sanotrini最好飛機去,坐一日船去已近黃昏, 浪費一日。 回程坐船再加多一兩個島玩, 船費其實也不便宜。

如果你哋一齊去, 一來有照應, 二來住宿多選擇, 住hostel床位雖然平, 但呢個時勢,人多萬一有人感染咁就煩, 兩個人一間房,洗多小小又安全,當買保險。

至於巴士, 你同火車比較一下價錢, 如果不是差很多,火車算。一來易找,去廁所都省回一元。

西歐巴士架架有廁所, 東歐就有D無, 巴士站就算有一樣收你錢,  巴士有D站又小小難找。

金錢及巴士火車問題, 希望有其他師兄師姐再補充一下。因為如你行程的緊密, 有時就算貴D都系值

現在麻煩位應在匈牙利未可以入境 , 變左陸路欄住羅馬尼亞入捷克 , 而家匈牙利同歐盟關係又轉差 , 唔知佢會唔會跟歐盟指引

機票假期已買, 假已請埋, 有個半月時間.有D地方去不到仍然好多地方值得走. 有捷克、奧地利、克羅地亞去埋黑山都夠玩. 再唔系去慕尼黑及去新天鵝堡走走.

希臘本身是用來hea, 預6天不多不長,網上查下,睇下自己想點計劃. 

引用:
原帖由 kinkonnb 於 2021-6-24 03:01 AM 發表

師兄你去保加利亞要小心 , 佢要求要喺幾個機場先可以入境

附件

Screenshot 2021-06-25 11.05.49 AM.png(166.74 KB)

2021-6-25 11:50 AM

Screenshot 2021-06-25 11.05.49 AM.png

師兄們你地仍然決定7月出發?已經訂好哂隔離酒店?
我見政府話6月30日會改隔離由14日變7日(已打針)
我原本打算9月去,但仲未訂機票, 去希臘14日, D 房已BOOK 好哂(可cancel)
以家仲係1516

引用:
原帖由 小蝶lg 於 2021-6-28 11:10 AM 發表

師兄們你地仍然決定7月出發?已經訂好哂隔離酒店?
我見政府話6月30日會改隔離由14日變7日(已打針)
我原本打算9月去,但仲未訂機票, 去希臘14日, D 房已BOOK 好哂(可cancel)
以家仲係1516
佢哋可能仍在擔心國與國之間過境問題, 其實有火車坐火車最穩, 買票前可了解過境情況.

你九月份去希臘不必太擔心, 已過左最旺時間, 如果兩個人去, 可以慢慢揾靚位影靚相, 夠晒浪漫.  

引用:
原帖由 pinglap 於 2021-6-28 02:31 PM 發表

佢哋可能仍在擔心國與國之間過境問題, 其實有火車坐火車最穩, 買票前可了解過境情況.

你九月份去希臘不必太擔心, 已過左最旺時間, 如果兩個人去, 可以慢慢揾靚位影靚相, 夠晒浪漫.  
即係你地都預左要隔離14日?

引用:
原帖由 小蝶lg 於 2021-6-29 09:45 AM 發表

即係你地都預左要隔離14日?
我估佢哋可能預左, 我不去. 我只系建議佢哋一齊去, 佢哋都會玩超過一月.就算有隔離, 可能接受范圍之內

兩個人就算住青旅, 可彈性處理, 必要時住兩人房. 青旅床位如兩人住, 不一定很平.

我在疫情前期住床位,有次其中一個人成晚系咁咳, 我即刻帶口罩訓, 訓得不好, 第二日又無心情玩.

我買了機票了,4/7 出發,我去半年,隔離 14 日可預計之內,我不會同師兄一齊啦,他行程比較緊密,我保加利亞都會留一個月,羅馬尼亞又留一個月左右,到時睇下匈牙利入唔入到境,入唔到就轉上去烏克蘭

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]