• 瀏覽: 9,241
  • 回覆: 51
  • 追帖: 1
+2
自問好羨慕人哋聽到首歌就可以即刻彈返出嚟
自己又冇 PERFECT PITCH
想試下夾硬記咗個音佢
個 CHALLENGE 係:
每日3次.  每次5MINS 聽YOUTUBE 既某個音. 如C4. 跟住哼返出來. 30日後. 可唔可以憑記憶唱返個C4出來.

最後選左 139 Hz C#3 因為呢個音 = ALTO SAX 既最低音 LOW Bb

Fun-Fact: ~10,000人有1個係PERFECT PITCH. 讀音樂的有~4%係PERFECT PITCH.

五年級學生
引用:
原帖由 人弓火木 於 2021-6-2 11:16 AM 發表
自問好羨慕人哋聽到首歌就可以即刻彈返出嚟
自己又冇 PERFECT PITCH
想試下夾硬記咗個音佢
個 CHALLENGE 係:
每日3次.  每次5MINS 聽YOUTUBE 既某個音. 如C4. 跟住哼返出來. 30日後. 可唔可以憑記憶唱返個C4出來.

最後選左 139 Hz C#3 因為呢個音 = ALTO SAX 既最低音 LOW Bb
這個challenge簡直係酷刑!  一個pitch我聽1分鐘都想死,你竟然有決心一日5分鐘聽足一個月,太勁!
師兄這個方法係你自己諗,定有人成功過?

引用:
原帖由 cu2hk 於 2021-6-2 02:20 PM 發表

這個challenge簡直係酷刑!  一個pitch我聽1分鐘都想死,你竟然有決心一日5分鐘聽足一個月,太勁!
哈哈. 唔知. 所以想試. 我不入地獄...

係睇森川葵領悟返黎既. 要做D野CHALLENGE自己.

引用:
原帖由 人弓火木 於 2021-6-2 03:03 PM 發表

哈哈. 唔知. 所以想試. 我不入地獄...

係睇森川葵領悟返黎既. 要做D野CHALLENGE自己.
森川葵背後有人教有效方法學習,自然有機會成功(失敗嘅梗係唔講你知啦)⋯⋯而你這個方法真心似虐待自己多過challenge自己⋯⋯師兄唔係潑你冷水而係真心擔心你心理健康,怕你發惡夢

要練耳仔好多方法。很多人都說成人練唔到Perfect Pitch,不如練Relative Pitch比較簡單(努力的話一兩年應可有小成),而且都十分實用,向這方面挑戰吧!

我都想練絕對音感。
我本身對 降B 調特別敏感。基本上喺一個安靜環境或嘈雜而冇調性噪音下,隨時可以正確 哼 到 貝多芬 o.p. 97。
但如果 環境 有其他音樂就  哼 唔返正確 降B。
我相信我對 降B 有絕對音感。但其他音就冇。要聽任意一個音係乜調要諗好耐...
我咁樣唔知點訓練好?

聽到首歌可即彈出嚟,呢樣我估用 相對音感 (即係唱"do re mi ...")會比較好。
如果喜歡 saxophone,不如選幾首自己最喜歡嘅 saxophone (或 單簧管)樂曲,記住首曲係咩調,日日聽可能仲好。

引用:
原帖由 cu2hk 於 2021-6-2 02:20 PM 發表

有同感。我大提琴新手。練一把位 D去E 或 A去B
一個 pitch E / B 我聽1分鐘 人都癲 會頭暈
但循環播放 和弦 (D A Bm G) 就練好耐都唔頭暈。

引用:
原帖由 小卡梅 於 2021-6-2 09:07 PM 發表
我都想練絕對音感。
我本身對 降B 調特別敏感。基本上喺一個安靜環境或嘈雜而冇調性噪音下,隨時可以正確 哼 到 貝多芬 o.p. 97。
但如果 環境 有其他音樂就  哼 唔返正確 降B。
我相信我對 降B 有絕對音感。但其他音就冇。要聽任意一個音係乜調要諗好耐...
我咁樣唔知點訓練好?

聽到首歌可即彈出嚟,呢樣我估用 相對音感 (即係唱"do re mi ...")會比較好。
...
CHING可以哼倒成個Bb 已經離成功好近了. 有基準音去諗返其他音. 係練習時間長短既問題ONLY.
跟住個CYCLE OF 4TH (即係下個認 Eb Major) 慢慢認D音啦.

記憶真係好奇妙. 有D人記樣好叻. 有D人記名好叻. 有D記顏色好叻. 有D記味道好叻.
記聲音叻既人都係GIFTED.
唉. 我記聲真係金魚級記憶....

記下SOLFA NAME. 聽熟D歌. 都係好既練習方法.

引用:
原帖由 cu2hk 於 2021-6-2 08:56 PM 發表

森川葵背後有人教有效方法學習,自然有機會成功(失敗嘅梗係唔講你知啦)⋯⋯而你這個方法真心似虐待自己多過challenge自己⋯⋯師兄唔係潑你冷水而係真心擔心你心理健康,怕你發惡夢

要練耳仔好多方法。很多人都說成人練唔到Perfect Pitch,不如練Relative Pitch比較簡單(努力的話一兩年應可有小成),而且都十分實用,向這方面挑戰吧!
哈, 多謝關心. 唔係好覺得虐待自己. 啱啱先聽左半個鐘 C#. 因為練緊吹SAXOPHONE個最低音. 吹出來音要準. 希望可以順便記埋個音佢
應該同練CELLO一樣. 基本功根基要紥穩.

如果發夢都可以哼倒個音. THAT IS VERY GOOD!!

引用:
原帖由 人弓火木 於 2021-6-2 10:54 PM 發表

哈, 多謝關心. 唔係好覺得虐待自己. 啱啱先聽左半個鐘 C#. 因為練緊吹SAXOPHONE個最低音. 吹出來音要準. 希望可以順便記埋個音佢
應該同練CELLO一樣. 基本功根基要紥穩.

如果發夢都可以哼倒個音. THAT IS VERY GOOD!!
那我拭目以待你的成績了,努力!

我唔知你學 saxophone 初學音階/樂曲係用邊個調。
如果音階係 C#大調,不如試下C#播循環樂句當催眠曲。聽住來睏應該OK

https://www.youtube.com/watch?v=rMc6Pp4X0e8

引用:
原帖由 小卡梅 於 2021-6-3 08:23 PM 發表
我唔知你學 saxophone 初學音階/樂曲係用邊個調。
如果音階係 C#大調,不如試下C#播循環樂句當催眠曲。聽住來睏應該OK

https://www.youtube.com/watch?v=rMc6Pp4X0e8
謝謝.
用法係咪 C#E#G# 又諗住個C#,  G#B#D# 又諗住個 C#. 咁之後聽倒任何一個C# MAJOR 既NOTE 都可以REFERENCE 返個C#出來.
咁試試LOOP呢個C# BACKING TRACK 來練SAX先.
只係聽住個C#練SAX都開始有D悶了.

引用:
原帖由 人弓火木 於 2021-6-3 10:25 PM 發表

謝謝.
用法係咪 C#E#G# 又諗住個C#,  G#B#D# 又諗住個 C#. 咁之後聽倒任何一個C# MAJOR 既NOTE 都可以REFERENCE 返個C#出來.
咁試試LOOP呢個C# BACKING TRACK 來練SAX先.
只係聽住個C#練SAX都開始有D悶了.
不過要留意段片嘅C#唔係單純C#音,而係C# major triad,起碼有E#(or F)和G#音存在。

引用:
原帖由 cu2hk 於 2021-6-3 10:41 PM 發表

不過要留意段片嘅C#唔係單純C#音,而係C# major triad,起碼有E#(or F)和G#音存在。
是的. 溝雜左難度又高左. 都唔知個腦運唔運算倒...

引用:
原帖由 人弓火木 於 2021-6-3 10:56 PM 發表

是的. 溝雜左難度又高左. 都唔知個腦運唔運算倒...
我之前練relative pitch會聽和唱這個playlist,如果第日你練relative pitch都可以試吓:

https://youtube.com/playlist?list=PLXfcUvl7qzNw9sHvop_4uFjpMEzsMax73

引用:
原帖由 cu2hk 於 2021-6-4 11:23 AM 發表

我之前練relative pitch會聽和唱這個playlist,如果第日你練relative pitch都可以試吓:

https://youtube.com/playlist?list=PLXfcUvl7qzNw9sHvop_4uFjpMEzsMax73
謝謝, 先揣摩一下

鍵盤翻頁
左右