• 瀏覽: 13,715
  • 回覆: 71
糯米雞都有人放鹹蛋黃
食落真係似糭

熱賣及精選
黑暗料理

引用:
原帖由 emmamami 於 2021-6-2 03:42 PM 發表

話說我阿媽後生識包糉,上咗年紀之後就好少包,阿妹又唔知發乜神經,突然話想學下點樣包糉
佢買齊材料之後,阿媽就 把手把手教佢點教樣包傳統嗰隻三角糉,教完之後,我阿媽靜靜雞叫我千其唔好試佢啲糉,食完會後悔……
我聽完都以為係阿妹包得唔好,出嚟會唔好睇……
好啦,蒸得出嚟,好似又幾OKAY,至少賣相都正正常常,佢拆一半 ...
乜傻唔係放入水浸住煲幾小時?第一次聽傻係蒸熟!蒸左幾多日先熟

引用:
原帖由 emmamami 於 2021-6-2 03:42 PM 發表

話說我阿媽後生識包糉,上咗年紀之後就好少包,阿妹又唔知發乜神經,突然話想學下點樣包糉
佢買齊材料之後,阿媽就 把手把手教佢點教樣包傳統嗰隻三角糉,教完之後,我阿媽靜靜雞叫我千其唔好試佢啲糉,食完會後悔……
好啦,蒸得出嚟,好似又幾OKAY,至少賣相都正正常常,佢拆一半 ...
其實ok,一向有蓮蓉,紅豆蓉的甜粽。
當然,成品可能要改良,或者用芒果醬。
咸粽更加冇任何問題,炒香臘味更佳。

引用:
原帖由 acacac 於 2021-6-3 12:34 PM 發表

糯米雞都有人放鹹蛋黃
食落真係似糭
完全唔同呀?糉黏好多

引用:
原帖由 觸電俠 於 2021-6-3 01:00 PM 發表

完全唔同呀?糉黏好多
糯米雞蒸完咪一樣
加鹹蛋黃唔係唔好食
但脫離左的
正正常常一的密汁肉粒就足夠

引用:
原帖由 acacac 於 2021-6-3 01:12 PM 發表

糯米雞蒸完咪一樣
加鹹蛋黃唔係唔好食
但脫離左的
正正常常一的密汁肉粒就足夠
糯米雞要有雞翼先得

引用:
原帖由 蝦您波突 於 2021-6-3 01:17 PM 發表

糯米雞要有雞翼先得
就係….哈哈

引用:

d天才以為佢先諗到可以用其他料 唔通人地試過難食又同佢講咩
同埋 呢d野存在左咁耐
唔通得佢諗到咩
呢d天才無諗過點解人地要用呢種組合 只係會覺得自己咁都諗到真係叻

新手嘗新常見現象

好有創意芒果糯米飯

引用:
原帖由 我的第一日 於 2021-6-2 03:50 PM 發表

我見有人係威靈牛本入面加飯……係唔係粽?
威靈頓牛柳入面是磨菇茸和鴨肝醬混合,外面包酥皮而做成。用飯做咪無汁?因米飯會吸收牛肉汁,切開來古古怪怪

份子料理

有冇諗過芒果蒸熟之後陣味真係好似垃圾房陣味…

笑出聲添.SRY

冇圖冇真相

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]