• 瀏覽: 13,850
  • 回覆: 72
引用:
原帖由 emmamami 於 2021-6-2 03:42 PM 發表

話說我阿媽後生識包糉,上咗年紀之後就好少包,阿妹又唔知發乜神經,突然話想學下點樣包糉
佢買齊材料之後,阿媽就 把手把手教佢點教樣包傳統嗰隻三角糉,教完之後,我阿媽靜靜雞叫我千其唔好試佢啲糉,食完會後悔……
我聽完都以為係阿妹包得唔好,出嚟會唔好睇……
好啦,蒸得出嚟,好似又幾OKAY,至少賣相都正正常常,佢拆一半 ...
哈哈,想當年我都包過一次,包到成個壽司咁
先知道原來包糭有好多前期工夫要預備,之後唔敢再玩第二次啦
你都好有勇氣,肯食,

熱賣及精選
引用:
原帖由 emmamami 於 2021-6-2 03:42 PM 發表

話說我阿媽後生識包糉,上咗年紀之後就好少包,阿妹又唔知發乜神經,突然話想學下點樣包糉
佢買齊材料之後,阿媽就 把手把手教佢點教樣包傳統嗰隻三角糉,教完之後,我阿媽靜靜雞叫我千其唔好試佢啲糉,食完會後悔……
我聽完都以為係阿妹包得唔好,出嚟會唔好睇……
好啦,蒸得出嚟,好似又幾OKAY,至少賣相都正正常常,佢拆一半 ...
其實我覺得冇乜野噃,街邊鋪頭一向有蒸糯米飯賣,芒果糯米飯都冇問題呀,只係形狀唔同啫。

要包好耐架!

無圖無真相

站喺他人嘅面去想一想,心情會好些嘅。

未放榴槤你已經謝天謝地啦

人生貴在創新

真是 

引用:
原帖由 s336990 於 2021-6-2 07:36 PM 發表

多啲試新嘢,好事嚟
我記得細個時整過朱古力飯,勁難食
當時諗飯係甜,朱古力係甜,又有朱古力榛子醬擦麵包(白麵包又係甜),無理由朱古力飯會唔好食
但真係好難食
我細個都試過朱古力加入飯度,真係好難食

自古成功在嘗試

引用:
原帖由 丁常唔多旺 於 2021-6-4 12:13 AM 發表

其實我覺得冇乜野噃,街邊鋪頭一向有蒸糯米飯賣,芒果糯米飯都冇問題呀,只係形狀唔同啫。
芒果糯米飯個芒果……係凍架?

阿妹咁有熱誠去整新派糉……阿哥點都要成隻食晒佢啦

白老鼠就係咁樣試食完之後犧牲

我鍾意食喎,叫你妹俾隻嚟食下得唔得隻?反正你哋都唔食⋯⋯

引用:
原帖由 牛城主 於 2021-6-3 06:52 PM 發表

師兄嘅發問很有創意……
我同師兄嘅想法一樣,讓我都唔知講乜好了……

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]